Sel sularına kapılan 10 kişi kayboldu

Sağanak yağışlar ve buna bağlı oluşan sertler yurdun bazı keismlerinde hayatı olumsuz etkiliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Yurdun bazı kesimlerinde etkili olan sağanak ve su baskınları, yaşamı olumsuz etkiledi.

Tekirdağ'ın Saray ilçesine bağlı Bahçeköy'deki bir çiftliğin bekçi kulübesinde sel sularına kapılarak kaybolan aileden Azra (6), Büşra (12), Handan (30) ve Berna Çakar'ın (8) cesedine, polis ekipleri ve askeri birliklerin çalışmaları sonucu ulaşıldı.

Tekirdağ Emniyet Müdürlüğüne bağlı Sualtı timi ve diğer arama kurtarma ekipleri, kaybolan Fatih Çakar'ı bulmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Tekirdağ Valisi Zübeyir Kemelek, Bahçeköy'de selin etkili olduğu evlerden birisinde incelemede bulundukları sırada, Fatma Bilgin (79) ve Mustafa Bilgin'in (82) cesetlerinin, selin yaklaşık 100 metre sürüklediği evin enkazında bulunduğunu bildirdi.

Gönen'de 1 kişi kayboldu

Balıkesir'in Gönen ilçesinde, sabah saatlerinde başlayan yağışın aralıklarla şiddetini artırması sonucu ilçeye bağlı Dereköy'ün içinden geçen dere taştı.

Derenin debisinin büyük oranda artması nedeniyle üzerindeki köprü yıkıldı. Bu sırada, köprüden geçerek evine gitmeye çalışan Hasan Yılmaz (64), sel sularına kapılarak kayboldu.

Güvenlik güçleri, Yılmaz'ı bulabilmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Bu arada, Gönen'i Biga'ya bağlayan kara yolunun sel nedeniyle ulaşıma kapandığı bildirildi.

Öte yandan, Gönen'de şiddetli yağışın etkisiyle çeltik ekili alanların su altında kaldığı belirtildi.

Balıkesir Tarım İl Müdür Yardımcısı Kemal Yalçın, Gönen'e bağlı Dereköy'de bulunan alabalık tesisinin, yanındaki derenin debisinin yağmur sonucu artması sonucu yıkıldığı yönünde ihbar aldıklarını da kaydetti.

Bandırma'da elektrikler kesik

Balıkesir'in Bandırma ilçesi ve Erdek ilçesi Karşıyaka beldesinde sabah saatlerinden bu yana etkili olan yağmur, öğleden sonra şiddetini artırdı.

Yağış nedeniyle Bandırma ve Karşıyaka'da çok sayıda ev ve iş yerini su bastı. Vatandaşlar, ev ve iş yerlerinin önlerine daha fazla su girmemesi için çöp tenekeleri ve çuvallarla set oluşturdu.

Sel nedeniyle birçok otomobilin yolda kaldığı, yağmurun halen devam ettiği bildirildi.

Bandırma Belediye Başkan Yardımcısı Dursun Mirza, ilçenin büyük bölümünde elektrik kesintisi yaşandığını söyledi.

İstanbul

İstanbul Valisi Muammer Güler, yaşanan sel sırasında Silivri'de evini su basan bir kişinin kalp krizinden öldüğünü, bir çocuğun ise halen kayıp olduğunu bildirdi.

Silivri'de 50'ye yakın aracın denize sürüklendiğini ve kurtarma çalışmalarının devam ettiğini belirten Güler, şunları kaydetti:

"Bu araçlardan birinde bulunan anne ile 2 kızı suya sürüklendi. Anne ve kızı kendi imkanlarıyla kurtuldu. Diğer kız ise halen kayıp, kurtarma çalışması sürüyor. Sel nedeniyle Silivri'de bodrum katındaki evi sular altında kalan bir vatandaş da kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Bu arada Selimpaşa'da 8 yaralı var. Bu yaralılar hastanede tedavi altına alındı."

Silivri'de vatandaşların kurtarılması için yoğun bir çalışma yürütüldüğünü belirten Güler, çalışmalara çok sayıda bot ve 6 helikopterin de katıldığını bildirdi.

Bu arada, Silivri'de otomobilleriyle sele kapılan ve daha sonra kendi imkanlarıyla araçtan çıkmayı başaran Aslı Manav (34) ile kurtardığı 6 yaşındaki kızı Azra Manav, sağlık ekiplerince Yeşilköy'deki International Hospital'e kaldırıldı.

Anne ve kızının şuurlarının açık olduğu ancak Aslı Manav'ın koroner yoğun bakımda, kızının ise genel yoğun bakımda tedavilerinin sürdüğü öğrenildi. Bu arada, olayda kaybolan 2 yaşındaki Dila Manav'ı arama ve kurtarma çalışmaları sürüyor.

Öte yandan, Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, bölgede yaşanan yoğun yağış nedeniyle Kovukdere mevkisinde bir iş adamının otomobille sele kapılarak kaybolduğunu bildirmişti.

Çatalaca'da 4 itfaiye personeli mahsur kaldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Çatalca İzzettin Köprüsü ile Subaşı Köyü arasında bulunan Kestanelik Köprüsü sel suları nedeniyle yıkıldı.

Bölgeye sevk edilen araçlarla, mahsur kalan vatandaşlar kurtarılıyor. İzzettin Köprüsü ve Gökçeali civarında mahsur kalan 13 vatandaşı kurtarmaya giden 4 itfaiyeci de mahsur kaldı.

Bu arada, İstanbul Büyükşehir Belediyesince, sel nedeniyle Silivri'de 550, Çatalca'da 277 vatandaşın evlerinden ve mahsur kaldıkları yerlerden itfaiye ekiplerince kurtarıldığı, mahsur kalan itfaiyecilerle 10 vatandaşı kurtarma çalışmalarının ise sürdüğü bildirildi. Askeri helikopterler de bölgede kurtarma çalışmalarına başladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı ekipleri sel bölgesine, sıcak yemek ve battaniye sevk etmeye başladı.

Öte yandan, İstanbul Valiliği, etkili sağanak yağış nedeniyle D-100 kara yolunun Selimpaşa-Edirne istikametinde yer yer bozulmalar ve aşırı su birikintileri meydana geldiğinden ulaşıma elverişsiz olduğunu bildirdi. Bu yöne gidecek sürücülerin TEM Otoyolu'nu kullanmaları gerektiği kaydedildi.

Biga'da mevsimlik işçilerin çadırlarını su bastı

Çanakkale'nin Biga ilçesinde, bölgeye domates ve biber toplamak için gelen 175 mevsimlik işçinin yaşadığı çadırları su bastı.

Kaymakamlığın desteğiyle mevsimlik işçilerden 125'i Yeniçiftlik belde belediyesine ait otobüslerle Yeniçiftlik Yatılı İlköğretim Bölge Okulu (YİBO) salonuna yerleştirildi.

Diğer 50 kişilik grup ise Biga Belediyesine ait otobüsle Biga İmam Hatip Lisesi salonuna götürüldü.

Kütahya

Kütahya'da aniden başlayan şiddetli yağış nedeniyle kanalizasyon hatlarındaki suların, rögar kapaklarından taşması sonucu Maltepe, Fatih, Cumhuriyet, Evliya Çelebi ve Yunus Emre mahallelerinde bazı iş yerleri ve evlerde su baskını yaşandı.

Ev ve iş yerleri su altında kalan vatandaşlar, rögar kapaklarını açarak yağmur sularını tahliye etmeye çalıştı.

Kent merkezindeki ana caddelerde bulunan rögar kapaklarının taşması dolayısıyla oluşan su birikintileri, itfaiye ekiplerince tahliye edilerek trafikteki aksamalar giderildi.

Şiddetli yağış nedeniyle bazı ekili alanların da su altında kaldığı bildirildi.

Burdur

Burdur'un Karamanlı ilçesinde sağanak yağış nedeniyle birçok evi ve iş yerini su bastı. Yaklaşık beş saat süren yağışın ardından, vatandaşlar su basan ev ve iş yerlerini temizlemeye çalıştı.

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, Selimpaşa Acil Yardım ve Travmatoloji, Silivri Prof. Dr. Necmi Ayanoğlu Devlet ve Çatalca İlyas Çokay Hastanelerinin su baskınından etkilendiği açıkladı.

Yapılan yazılı açıklamada, Çatalca, Silivri ve Selimpaşa'da su baskınından etkilenen hastanelere ilişkin şu bilgilere yer verildi:

"Çatalca İlyas Çokay Hastanesinde durumu iyi olan 13 hasta taburcu edilmiştir. 2 hasta gözlem altında izlenmektedir. Büyükşehir ve Çatalca belediyeleri ile iletişime geçilerek hastanede su tahliyesi ve temizlik yapılmıştır. Selimpaşa Acil Yardım Ve Travmatoloji Hastanesinde bulunan 23 hasta taburcu edilmiştir. Bu hastaların evlerine naklini 112 ambulans ekipleri sağlamıştır. Hastanedeki zemin katta meydana gelen sel baskınının tahliyesi devam etmektedir. Silivri Prof. Dr. Necmi Ayanoğlu Devlet Hastanesinde bulunan 10 hastadan 9'u taburcu edilmiştir. 1 hasta ise özel bir hastaneye nakledilmiştir. Hastaların büyük çoğunluğunun evlerine naklini 112 ambulans ekipleri sağlamıştır. Hastane zemin katında meydana gelen su baskının tahliyesi devam etmektedir."

Sel baskını sebebi ile Uluslararası Medikal Kurtarma Ekiplerinin (UMKE) olay yerine gönderildiği belirtilen açıklamada, şu hususlara yer verildi:

"UMKE ekiplerimiz 3 adet araçla olay yerine intikal ettirildi. Merkez ve periferde 7 adet personel ile lojistik destek ve yardım organizasyonu yapılmıştır. UMKE ekipleri itfaiye ve sivil savunma ekipleri ile beraber kurtarma organizasyonlarına iştirak etmiştir. Ayrıca UMKE görevlisi 15 kişi, gerekli görüldüğü zaman olay yerine gitmek üzere hazır tutulmuştur. Selimpaşa Acil Yardım Ve Travmatoloji Hastanesine UMKE ekiplerimiz tarafından çöken elektrik sistemlerinin desteği için jeneratör takviyesi yapılmıştır.

112 Komuta Kontrol Merkezince olayın başladığı saatlerde Çatalca ve Silivri ilçelerine 14 adet ambulans ile intikal ettirilmiştir. 17 kişiye olay yerinde müdahale edilmiştir ve 30 kişi en yakın hastanelere taşınmıştır. Ayrıca sivil savunma ve askeri ekiplerce ulaşılmayan yerlerden aldıkları kişiler belirli noktalarda bekleyen 112 ekipleri ve UMKE ekipleri müdahale etmeye devam etmektedirler. 1 boğulma vakası Selimpaşa Acil Yardım Ve Travmatoloji Hastanesinden hava ambulansı sistemi ile alınarak, Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesine taşınmıştır. UMKE ve 112 ekiplerimiz halen olay yerinde kurtarma çalışmalarına devam etmektedirler."