Selçuklu rönesansını Konya'da tartışacağız

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KONYA'DAN / Mehtap DEMİR

II. Uluslararası Selçuklu Kültür ve Medeniyeti; Selçuklular Devrinde Bilim ve Düşünce (XI-XIII. Y.Y.) Sempozyumu 20 - 22 Ekim tarihleri arasında Konya'da gerçekleştirilecek. Bu organizasyonla ciddi bir gerileme içerisinde olan Selçuklu tarihçiliğini, Selçuklu kültür ve medeniyetini akademik dünyanın gündemine getirmek amaçlanıyor. 

Hatırlanacağı gibi Selçuklular 11. yüzyılın ortalarında İslam dünyasına girmiş ve hızla yükselmişlerdi.  Ortaya çıkışlarından 50 yıl gibi kısa bir süre sonra, önce Horasan'a hakim oldular. Ardından Ermenistan, Kafkasya, Irak ve Anadolu'ya kadar uzanarak, Tuğrul Bey,  Alparslan ve Melikşah gibi güçlü devlet adamları sayesinde o günkü dünyanın siyasi ve askeri lideri haline geldi. İslam dünyasını, Kaşgar'dan Kudüs'e kadarki alanı tek bir siyasi otorite altında birleştirdiler. Selçukluların yayıldığı 10 milyon kilometrelik alan üzerinde bugün 30'a yakın devlet bulunuyor ve Selçuklu tarihi bugün o devletlerin ortak geçmişini oluşturuyor. Sempozyuma da ülkemizin yanı sıra Rusya, Gürcistan, Hindistan, İran, Ürdün, Bangladeş, Azerbaycan, Mısır, Irak, Cezayir, Tacikistan, Suriye, Yemen, Fas, Sudi Arabistan, İsrail, Amerika, Fransa, Türkmenistan ve Cezayir'den 110 bilim insanı bildirileriyle katılacak. Ayrıca dönemin bilim ve teknolojisini anlatan sergiler ve kültürel gezi etkinlikleri de sempozyuma renk katacak.  

Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay; Cumhurbaşkanlığı himayesinde Büyük Selçuklu Mirası Projesi kapsamında, Selçuklu Belediyesi ve Selçuk Üniversitesi işbirliği ile bu yıl ikincisi düzenlenecek olan sempozyumun hem daha kapsamlı organize edileceğini hem de 3 yıllık periyotta bu organizasyona devam etmek istediklerini söyledi. Sempozyumların devamının eski Anadolu Selçuklu coğrafyasındaki başka bir ülke ve şehirde olabileceği müjdesini de verdi. Türkçe, Arapça, Farsça, İngilizce olarak aynı anda 4 dilde sunum ve simültane çeviri yapılarak 4 farklı salonda gerçekleştirilecek sempozyumun bitiminde 'Sempozyum Tebliğ Kitabı' yayımlanacak. Türk Tarih Kurumu tarafından basılacak bu kitap, kaynak eser niteliği taşıyacak. Türk Tarih Kurumu, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA), İslam Konferansı ve Teşkilatı İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Tarihi Kentler Birliği de sempozyum ortakları arasında yer alıyor.

Konya'da 5 yıldızlı otellerden birinde gerçekleştirilecek sempozyum için Selçuklu Belediyesi 500 bin TL'lik bir bütçe ayırdı. Belediye kaldırım döşer, meslek kursu düzenler, park yapar, yaz geldiğinde çevreyi ilaçlar, toplu ulaşıma bakar kısacası hizmet verir. Seçim döneminde de ne hizmet yaptıysa karşılığını sandıktan almaya çalışır. Sevgili başkan bu organizasyonla kaç oy alır bilmem ama bizlere ecdadımızın bilim ve düşünce dilenmediği, bağışladığı günleri hatırlatmasıyla bence kazanmıştır.