Sendikalardan dünya liderlerine mektup

ITUC üyesi Türk-İş, "Küresel Sendikalar G20 Zirvesi Deklarasyonu"nun gerçekleşmesi için destek istedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Uluslararası Sendikalar Konfederasyonuna (ITUC) üye sendikalar, kendi ülkelerinin başbakan ya da devlet başkanlarına G20 Zirvesi öncesi birer mektup gönderdi.

Alınan bilgiye göre, ITUC üyesi Türk-İş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdiği mektupta, "Küresel Sendikalar G20 Zirvesi Deklarasyonu"nun gerçekleşmesi için destek istedi.

Genel Başkan Mustafa Kumlu ve Genel Sekreter Mustafa Türkel imzasıyla, Başbakan Erdoğan'a gönderilen mektupta, ITUC'un, giderek derinleşen ekonomik ve mali krize çözüm bulabilmek amacıyla çeşitli faaliyetlerde bulunduğu belirtildi.

ITUC'un, krizle başa çıkabilmek için konfederasyonun da katılımıyla "Küresel Sendikalar G20 Zirvesi Deklarasyonu" hazırladığı ifade edilen mektupta, G20 ülkelerinde çalışanları temsil eden sendikal örgütlerin deklarasyonu, İngiltere Başbakanı ve 2 Nisanda Londra'da gerçekleştirilecek G20 Zirvesi'ne katılacak diğer G20 hükümetleri ile görüşeceği kaydedildi.

"Küresel Sendikalar G20 Deklarasyonu"nun, G20 Liderlerini, diğer hükümet ve uluslararası kurumlarla birlikte, öncelikle 5 konuda strateji geliştirmeye ve gelecek nesiller için daha adil ve sürdürülebilir bir dünya ekonomisi inşa etmeye çağırdığı vurgulanan mektupta, deklarasyonda yer alan önerilerden bazıları şöyle sıralandı:

-Koordineli bir uluslararası iyileştirme ve kamu yatırımlarını, aktif iş gücü piyasası politikalarını, en fazla ihtiyacı olan kesimlerin korunmasını ve dünya ekonomisini daha düşük karbon düzeyi ile büyüme yoluna sokacak çevreci yatırımları hedefleyen ve maksimum iş yaratacak sürdürülebilir bir büyüme planı uygulanmalıdır. Gelişmekte olan ekonomilere alternatif politikalar üstlenebilmeleri için kaynak ve politika alanı sağlanmalıdır.

-Güven ve mali sistemde kredi alış verişini yeniden tesis edebilmek için aciz durumdaki bankalar acil bir şekilde ulusallaştırılmalı ve bunun ötesinde, paydaşların tam katılımıyla küresel mali sistemi kontrol edecek yeni kural ve mekanizmalar oluşturulmalıdır.

-İş gücü piyasalarında "insan onuruna yakışır" bir düzey oluşturabilmek amacıyla ücret kesintileri ile mücadele edilmeli ve gelir dağılımındaki eşitsizlik giderilmelidir.

-Aralık 2009'da Kopenhag'da gerçekleştirilecek COP15'de "iklim değişikliği" üzerine geniş kapsamlı ve kararlı bir uluslararası anlaşma için temel oluşturulmalıdır.

-Uluslararası ekonomik ve sosyal kurumlar (ILO, IMF, Dünya Bankası, DTÖ ve OECD) için yasal norm ve araçlar oluşturulmalıdır. Bu kurumlar yeniden şekillendirilmeli, etkin ve sorumluluk sahibi bir küresel yönetim tesis edilmelidir.

Mektupta, "Hükümetimizin deklarasyonda yer alan önerilerimizi, G20 Zirvesi'ne yönelik kendi iç çalışmalarında ve diğer ülke hükümetleri ile birlikte yürüteceği çalışmalarda destekleyeceğine inanıyoruz" denildi.