Sendikaya üye olan polise soruşturma açılacak

Emniyet Genel Müdürlüğü, Polis-Sen'in kurulacağı yönündeki haberler üzerine, bir genelge yayınladı. Genelgede, sendika kuracak veya sendikaya üye olacak polisler hakkında disiplin soruşturması açılabileceği bildirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Emniyet Genel Müdürlüğü, Polis-Sen'in kurulacağı yönündeki haberler üzerine genelge yayımlayarak, sendika kuracak veya sendikaya üye olacak polisler hakkında disiplin soruşturması açılabileceğini bildirdi.
 
Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar imzasıyla yayımlanan genelgede, polis sendikası kurulmak üzere olduğu ve bu konuda hazırlıkların son aşamaya geldiği şeklinde haberler olduğuna işaret edildi. Kamu görevlileri tarafından kurulan veya kurulacak sendikalara ilişkin düzenlemenin 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu'nda yapıldığı belirtilen genelgede, şunlar kaydedildi:
 
"4688 sayılı kanunun 15. maddesinin birinci fıkrasında emniyet hizmetleri sınıfı ve emniyet teşkilatında çalışan diğer hizmet sınıflarına dahil personelin kurulan sendikalara üye olamayacakları hükme bağlanmıştır.
Yukarıda belirtilen kanun maddesine aykırı davranış, disiplin soruşturmasına konu olabileceğinden belirtilen hususun teşkilatımızda görevli tüm personele tebliğ edilmesini ve herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesini önemle rica ederim."
 
Sendikanın kurulmayacağını düşündüler
AA muhabirine, konuyla ilgili açıklama yapan Emniyet Teşkilatı Vazife Malulü ve Şehit Aileleri Vakfı (EMŞAV) 2. Başkanı Abdurrahman Yılmaz, polislerin sosyal medya üzerinden hak arayışına başladıklarını belirterek, daha sonraki süreçlerde polislerin sendikalı olma taleplerini daha çok dile getirdiğini söyledi.
 
Memurların özlük haklarına ilişkin çalışma yapılmadığını ifade eden Yılmaz, "Biz, lütufla bir yere varılamayacağını anladık. Sendika çalışmasını geçen sene sonunda kendi aramızda konuştuk, mayıs ayında da sosyal medya üzerinde bir tüzük hazırlığı yaparak herkesin beğenisine sunduk. 6 aydır bu çalışmayı yaptık, netice sona doğru geldi. Sanırım, o dönemde kimse bizi ciddiye almadı. Sendikanın kurulmayacağını düşündüler" diye konuştu.
 
15 Kasım'da kısa adı "Polis-Sen" olan "Emniyet Genel Müdürlüğü Bünyesinde Merkez ve Taşra Teşkilatlarında Çalışan Polis, Bekçi ve Sivil Memur Sendikası"nın kuruluşunu bildirmek için Ankara Valiliği'ne müracaat edeceklerini dile getiren Yılmaz, şunları kaydetti:
 
"Emniyet Genel Müdür Yardımcımızla görüştük, bu konuyu kendisine de arz ettim. Bizim görüşmemizden 2 gün sonra bir genelge yayınlandı. Genelgenin içeriğinde de 'polis sendika kuramaz, sendikaya üye olamaz, sendikaya üye olacak veya kuracak polisler hakkında kanuni soruşturma yapılacağı' söylenmiş. Ben şunu söylüyorum. Zaten polis bunları biliyor, polis kanun adamıdır. Bu bilinçle başladı zaten. Genel Müdürlük'ten sanki karşı duruşmuş gibi bir genelgenin çıkması, inanın biraz da üzdü. Bu yolun geri dönüşü yok. Biz, sendikayı bir tarihi olay olarak görüyoruz. Bunun herkes tarafından da böyle bilinmesi lazım. Bu tarihi adımda isimler yazılacak. Kimisi karşı duruşuyla yazılacak, kimisi bu mücadeleyi aktif hale getirip neticelendirmesiyle yazılacak.
 
Hala vaktimiz var. Hükümet, bir yasal düzenleme içerisine girebilir. Bize deseler ki 'Biraz erteleyin, biz bunu kanunla kuracağız' deseler yine bekleyeceğiz ama bu şekilde neticelenmeyecek. Bunun da bilincindeyiz. 15 Kasım tarihi, bizim için nihai bir tarih. O tarihte sendikanın kuruluşunu bildirmek için Valiliğe müracaat edeceğiz.
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yayımladığı genelge, polise yönelik bir gözdağı olarak algılandı. Biz de buna üzüldük. Biz, bunun böyle olacağını zaten biliyoruz. Ortada kısıtlayıcı bir kanun varken Emniyet Genel Müdürlüğü, 'soruşturma açamam' diyemez. Bunu tekrar dile getirmesi bizi biraz üzdü. Biz, bunu polise yönelik bir baskı olarak gördük. İnşallah o niyetle de yapılmamıştır."
 
Sendikanın kurucularının tamamının aktif olarak görev yapan polis memurları olacağına işaret eden Yılmaz, "Kurucular, soruşturmayı veya cezayı göze alan arkadaşlarımız. Genelge bizi engellemiyor" dedi.
 
Avrupa'da sendikası olmayan polis teşkilatı yok
Anayasa'da polislerin sendika kuramayacağına ilişkin kesin kısıtlayıcı hüküm bulunmadığını ancak 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nda polislerin sendika kurmasına imkan verilmediğini anlatan Yılmaz, bu konuda uluslararası hukuku baz aldıklarını söyledi. Yılmaz, "Biz, uluslararası hukuku baz alarak, oradan aldığımız güçle müracaatımızı yapacağız. Umarım bizi AİHM'e götürmezler. 'Kendi iç hukukumuzla bunu çözeriz' diye düşünüyoruz. Ama nereye kadar girerse gideceğiz. Avrupa ülkelerinde şu anda sendikası olmayan bir polis teşkilatı yok. hepsinin sendikası var. Bazı ülkelerden birden fazla sendika var. Türkiye'de niye endişe ile karşılanıyor, anlam veremiyorum"
 
Yılmaz, devlet memurlarının hemen hemen hepsinin bir sendikası olduğuna işaret ederek, polisin demokratik hakkının da verilmesini istedi. Hükümet ile memur sendikaları arasında yapılan toplu sözleşmede sendikası olan herkesimin orada bir ayrıcalık elde ettiğini belirten Yılmaz, toplu sözleşme metninde "polisin p'sinin bile geçmediğini" ifade etti. Polislerin fazla çalışma, ek gösterge gibi pek çok sorunu olduğunu dile getiren Yılmaz, "Bizim amacımız, siyasi bir yapılanma oluşturmak değildir. Biz, siyasi bir oluşum içinde değiliz. Biz, tamamen hak arayışı içerisindeyiz. Polisin özlük hakları ve çalışma mevzuatıyla ilgili konuları dile getirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.