Şener partisini kurdu: Türkiye Partisi
Türkiye Partisi'nin amblemi, mavi fon üzerine beyaz zeminli Türkiye haritası içerisinde tokalaşan iki el olarak belirlendi
ANKARA - Eski bakanlardan Abdüllatif Şener, kurucu genel başkanlığını üstlendiği partinin adının "Türkiye Partisi" olduğunu açıkladı.
Şener, partisini Bilkent Otel'de düzenlediği basın toplantısıyla tanıttı. Toplantıda konuşan Şener, yeni bir siyaset tarzı inşa etmek için yola çıktıklarını söyledi.
Şener, "Bu 'Türkiye Partisi'dir, Türkiye'nin partisidir, geleceğin partisidir. Türkiye Partisi ile birlikte el ele ülkedeki siyaseti toptan değiştireceğiz. Yeni bir siyaset tarzı ortaya çıkaracağız" diye konuştu.
Türkiye Partisi'nin amblemi, mavi fon üzerine beyaz zeminli Türkiye haritası içerisinde tokalaşan iki el olarak belirlendi.
Ana hedef, kadınların ve gençlerin siyasete katılımının sağlanması
Şener, partisinin genç bir parti olarak kurulduğunu, ana hedefleri arasında, ''kadınların ve gençlerin siyasete katılımının sağlanmasının'' bulunduğunu söyledi.
Partinin kurucular kurulu yapısından bu durumun kolayca anlaşılabileceğini anlatan Şener, ''Edirne'den Hakkari'ye kadar tüm kadınlarımızı siyasete davet ediyoruz. Tüm gençlerimizi siyasete davet ediyoruz. Türkiye, gençlerin olacaktır'' diye konuştu.
Türkiye Partisi'nin tüm ülkeyi her kesimle kucaklayacağına dikkati çeken Şener, 25 Mayıs 2009'u partinin kuruluşuyla birlikte tarihe kazıdıklarını söyledi.
''Yeni bir partiye Türkiye'nin ihtiyacı var dedik, yola çıktık'' diyen Şener, 25 Mayıs gününün ülke için tarihte daha bir çok önemli olaya tanıklık ettiğini anlattı. Şener, küresel ölçekte güçlü, milli ekonomiyi 72 milyonla birlikte kuracaklarını ifade eden Şener, şöyle devam etti:
''Ekonomiyi bağımlılıktan kurtarıp birlikte yapılandıracağız. Niyetimiz, kararlılığımız hizmettir. Siyaseti dürüstçe yapacağız. Bu parti yeni, kadroları yepyeni. Bu kadro Türkiye Cumhuriyeti ve halkı için bir araya geldi. 'Türk siyasetinde çok parti var' deniliyor. Neden yeni bir parti kurma ihtiyacı duyduğumuz soruluyor. Başından beri söylüyorum çünkü Türkiye'nin yeni bir siyaset tarzına, milletin yeni bir irade koymasına ihtiyaç var. Biz buna cevap veriyoruz. Dünyada olup bitenler Türkiye'yi sarsıyor, savurmaya çalışıyor. Ülkenin sorumluları ülkeyi bu küresel dalgalara teslim ediyor. Türkiye, dışarıdan ve içeriden istikrarsızlığa itiliyor. İşte bunların çözümü için yeni bir parti.''
"Türkiye ekonomik politikalarıyla dış güçlere tamamen teslim oldu"
Türkiye'nin ekonomik politikalarıyla dış güçlere tamamen teslim olduğunu savunan Şener, ekonomik krizi aşmak isteyen büyük sermayelerin Türkiye'yi kendi ihtiyaçlarına göre yeniden yapılandırmaya çalıştığını ileri sürdü.
İşsizliğin ülkeyi kasıp kavurduğunu ifade eden Şener, ''Feryatlar, bağırışlar yükseliyor ama kimse duymuyor. Ekonomiyi yönetenler ülkenin sorunlarına yabancılaştı. Tarım dışı işsizlik yüzde 30'lara çıktı. Bu, dünyanın en yüksek işsizlik oranıdır. Bu alanda zirvedir'' diye konuştu.
Ülkede ekonominin hızla küçüldüğünü, tarımdan ulaştırmaya, tekstilden kimyaya kadar bütün sektörlerin aşılması güç problemlerle boğuştuğunu öne süren Şener, şunları kaydetti:
''Tüm bu sektörler kapanıyor ya da tasfiye süreci yaşıyor. Hal böyleyken, ekonomiyi yönetenlerin gece gündüz krizden çıkış için çare aramaları gerekiyorken, kriz sonrası için stratejiler üretmeleri lazımken, bunları bir gören var mı? Biri bana söylesin, 'var' desin. Bunlar heyecanlarını yitirmişler. Ekonomik paketler açıklanıyor. Bu paketler ne ekonomiyi ayağa kaldıracak, ne de gelecekte güçlü bir ekonomi yaratmak için tedbirler içeriyor. Sadece stoklara ve ithalata yönelik bir takım çalışmalar... Bu Titanik gemisi batarken üst katta mobilyaları değiştirmeye benziyor.''
Hükümetin ekonomiye birlikte yön vermesi gereken çiftçi, esnaf ve sendikalarla hiç görüşmediğini ileri süren Şener, ''Ancak diplomasi alanında hareketli günler yaşanıyor. Hükümet dışarıdan gelenlere yoğun ilgi gösteriyor. Burada görüştükleri yetmiyor, gidip oralarda da görüşüyorlar'' diye konuştu.
Şener, ''Hükümet, politikasını dış merkezlerin etkisiyle oluşturuyor. Kendi gündemini ortaya koyamayan oluşturamayan bir siyasi iktidarın bu ülkenin tek bir vatan evladından oy almaması gerekiyor'' dedi.
Partisinin ''Ayrıştırıcı ve kutuplaştırıcı olmadığını, demokratik bir merkez partisi olduğunu'' vurgulayan Şener, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Türkiye Partisi, demokratik merkez partisidir. Tekrar ediyorum; biz birleştirmeye geldik. Çünkü merkezdeyiz. Bizim siyasetimiz şeffaf olacak. İnsanlar kamu kaynaklarının nereye harcandığını hem bizim dönemimizle ilgili hem de geçmişe yönelik olarak tek bir bilgisayar tuşuyla öğrenebilecekler. İmar tadillerinin kim ve ne için yapıldığını tek bir tuşla öğrenebilecekler, işte bu kadar şeffaf bir yönetim olacak''
Türkiye Partisi bugünden itibaren TBMM'de vardır
Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şener, bir gazetecinin, ''TBMM'de kısa sürede grup kurmayı düşünüyor musuz?'' sorusuna, ''Dikkatinizi çekiyorum. Kurucularımızdan biri halen milletvekilidir. Dolayısıyla Türkiye Partisi bugünden itibaren TBMM'de vardır. Hedef Meclis çoğunluğu ve iktidardır'' yanıtını verdi.
Şener, bir başka gazetecinin, ''Konuşmanızda Titanik gemisi ile ilgili bir örnek verdiniz. Titanik batarken sizde kaptan köşkünde değil miydiniz?'' sorusu üzerine, 16 yıl milletvekilliği yaptığını, bu sürenin 6 yılının bakanlıkta geçtiğini hatırlattı. Şener, ''Bu süre içinde Maliye Bakanlığı da yaptım. Benim dönemimin nasıl geçtiğini en iyi esnaf bilir, memur bilir, işçi bilir, çiftçi bilir. Son dönemde 2002'den 2007'ye kadar Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılığı da yaptım. Mevcut Hükümet halen o dönemin kredilerini kullanıyor. Benim bıraktığım günden itibaren 'Biz de şu işi yaptık' diyecek tek bir cümleleri yoktur'' diye konuştu.
Şener, ''Eskiden içerisinde bulunduğu AK Parti ile Türkiye Partisini tek bir cümle ile kıyaslarsanız ne söylersiniz?'' sorusunu, şöyle yanıtladı:
''Tekrar ediyorum biz birleştirmeye geldik. Bu toprağın bütün insanları, hep birleştirme mesajı verdi. Mevlana, Hacı Bektaşi Veli, Yunus Emre, Ahi Evran hepsi aynı mesajı verdi. Bu soruya Mevlana'nın 'Bugün başka bir gündür. Bugün yeni şeyler söyleme zamanıdır. Dün dünde kaldı cancağızım' sözüyle cevap vermek istiyorum.''
Kurucular Kurulu
Türkiye Partisi'nin Kurucular Kurulu'nda, Abdüllatif Şener'in dışında Abdülkadir Sarı, Ali Arif Özzeybek, Ali Rıza Buyan, Arif Kocaman, Asude Öztürk, Bülent Kuşoğlu, Çetin Volkan Akyol, Gülçin Küçükkayalar, Gülümser Heper, Gürcan Günay, Hakan Çeken, Hüseyin Aytekin, İbrahim Abdülbaki Tuna, İhsan Işık, Mehmet Erşahin, Mehmet Timur, Murat Akdeniz, Nabi Cüneyt Dinçman, Nihan Kurt, Nurettin Bilici, Ömür Kütük, Sema Batırbek, Sinan Kolcu, Suat Karlıkaya, Suna Ataman, Şaban Baş, Tahsin Türkçapar, Vefa Tarhan, Volga Bayrakçı Tunay, Yalçın Dede Kargılıoğlu, Yasemin Öney Cankurtaran yer aldı.
Partinin kurucular kurulu arasında bağımsız Yozgat Milletvekili Mehmet Yaşar Öztürk de yer aldı. Böylece TBMM'de temsil edilen siyasi parti sayısı 7'ye çıktı.