Şenkal Atasagun, dinlenecek

Mahkeme Heyeti, eski MİT Müsteşarı Atasagun'un tanık olarak dinlenmesinin düşünülmesine karar verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Birinci Ergenekon davasında, eski MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun'un, ilgili yasa maddesindeki şart yerine getirildikten sonra tanık olarak dinlenmesinin düşünülmesine karar verildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, verilen aranın ardından aldıkları kararları açıkladı.

Mahkeme Heyeti, Doğu Perinçek'in, eski MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun'un tanık olarak yazılı beyanına başvurulması yönündeki talebinin, bu kişinin eski MİT mensubu olduğu dikkate alınarak, ilgili 2937 sayılı yasanın 29. maddesindeki şart yerine getirildikten sonra tanık olarak dinlenmesinin düşünülmesine karar verdi.

Dışişleri Bakanlığına müzekkere yazılmasını karara bağlayan Mahkeme Heyeti, Avrupa Parlamentosu'nun 12 Mart 2009, Avrupa Birliği Komisyonu'nun 14 Ekim 2009 tarihli karar ve raporlarında, görülmekte olan Ergenekon davasıyla ilgili açıklamaların Türkçe tercümesinin istenmesine hükmetti.

Eski MİT görevlisi Mehmet Eymür'ün dosyanın mağduru olarak iddianamede gösterilmemiş olduğunu ve bu kişiye yönelik iddianamede sanıklarla ilgili bir suçlama getirilmediğini belirten Mahkeme Heyeti, Eymür'ün müdahillik talebini reddetti.

Doğu Perinçek, Alparslan Arslan ve avukat Vural Ergül'ün dünkü, Osman Yıldırım'ın dünkü ve bugünkü, Muzaffer Tekin'in ise 20 Ekimdeki oturumlarda söylediği sözlerin, duruşma zabıtları incelenerek suç duyurusuyla ilgili olarak değerlendirilmesinin yapılmasına karar veren Mahkeme Heyeti, Muzaffer Tekin'in 2006 Mayıs ayının öncesine doğru 6 aylık süre içerisinde MİT ve emniyet istihbarat birimleri tarafından takip edilip edilmediğinin ilgili birimlerden sorulmasına hükmetti.

Sanık Alparslan Arslan'ın çapraz sorgusunda, davaya konu olmamış bazı kişi ve eylemler hakkındaki beyanlarıyla ilgili gereğinin yapılması için duruşma zabıtlarının Beşiktaş'taki İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine karar veren Mahkeme Heyeti, 10 Mayıs 2006'da Cumhuriyet Gazetesi'ne atılan el bombasıyla ilgili düzenlenen 12 Mayıs 2006 tarihli ekspertiz raporunda parmak izi tespit edildiğinden, bu izin teşhise elverişli olup olmadığının tespitiyle dosya sanıklarına ait olup olmadığının karşılaştırılması için İstanbul Adli Tıp Kurumu'na yazı yazılmasını karara bağladı.

Mahkeme Heyeti, 28 Eylüldeki oturumda Osman Yıldırım'ın söylediği sözler nedeniyle gereğinin yapılması için Silivri Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştırdı.

Mahkeme Heyeti, duruşmayı 9 Kasım Pazartesi günü saat 09.30'a bıraktı.