Serbest bölgeler yine şaha kalktı

DÜNYA ile kurucu ve işleticisi Şahinler Holding olan Avrupa Serbest Bölgesi'nin birlikte düzenlediği 'Yabancı Sermaye gözüyle Serbest Bölgeler' başlıklı toplantı ASB'de yapıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Nedim ÇAĞLAR

ÇORLU - Çorlu'da Şahinler Holding bünyesinde faaliyet gösteren Avrupa Serbest Bölgesi (ASB) lojistik, kaliteli işgücü temini gibi avantajlarıyla yabancı yatırımcının gözdesi oldu. ASB'de son 2-3 yılda 500 milyon doların üzerine çıkan yatırımların 350 milyon dolarını yabancı sermaye kökenli firmalar gerçekleştirdi.

2 milyon metrekarelik bir alanda 200'ün üzerinde şirketin faaliyet gösterdiği, 80'in üzerinde ülkeye ihracat yapılan ASB, geçtiğimiz günlerde 10 yerli ve yabancı yatırımcıdan daha 100 milyon dolarlık yatırım çekti. Yabancı yatırımların artmasında HP-Foxconn gibi firmaların önemli referans olduğu bildirildi.

Diğer serbest bölgelerin yüzde 22 oranında büyüdüğü yılın ilk 8 ayında bir önceki yıla göre ticaret hacmini yüzde 78 oranında artıran ASB, yeni yatırımlarla bin kişiye daha istihdam sağlamayı hedefliyor. Bölge yönetimi 2012 yılında 1 milyar dolarlık yatırımla, ticaret hacmini 3 milyar dolara, istihdamı da 4 binden 6 bin kişiye çıkarmayı amaçlıyor.

ASB'nin 2023 yılı hedefi ise 2 milyar dolarlık yatırım, 10 milyar dolarlık ticaret hacmi ve 20 bin kişilik istihdam.

Gazeteniz DÜNYA ile kurucu ve işleticisi Şahinler Holding olan ASB'nin birlikte düzenlediği 'Yabancı Sermaye gözüyle Serbest Bölgeler' başlıklı toplantı ASB'de yapıldı. Moderatörlüğünü DÜNYA Gazetesi

Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ'ın yaptığı toplantıda serbest bölgeleri avantajlı kılan stopaj vergisi muafiyetinin üretimin yüzde 85'inin ihraç edilmesi şartına bağlanmasını eleştiren firmalar, çok yüksek buldukları bu oranda esneklik talep etti.

Numune ürün ya da cihaz tamiri için yapılan sevkiyatların ithalat-ihracat uygulamasına tabi olması, eskiyen makinelerin bölge dışına çıkarılamaması, geçici iş gücü temini gibi sorunlarını da dile getiren konuşmacılar, eleman sorununun çözümü için ASB'de ortak bir CV havuzu oluşturulması ve çıraklık okulu kurulmasını istiyor. Esnek bir işçilik sisteminin gerektiğini savunan firmalar, bölgedeki yol sıkıntısının da TEM'den direkt çıkış verilerek çözülmesini talep etti.

Haberin tüm ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde...

 

Bu konularda ilginizi çekebilir