Serbest dolaşım 1960'lardaki durumu yaratmaz

Merkel, Almanya'daki işsizlik nedeniyle, vasıflı elemanların aranmasına öncelikle ülke içinden başlanması gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB içinde serbest dolaşım hakkı verilmesinin, Almanya'ya 1960'lı yıllardan beri çok fazla yabancı işçinin gelmesi gibi bir durum yaratmayacağını söyledi.

Başbakan Merkel, bugün Bulgaristan'ın başkenti Sofya'yı ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Almanya'daki işsizlik nedeniyle, vasıflı elemanların aranmasına öncelikle ülke içinden başlanması gerektiğini söyledi.

Angela Merkel, "AB içinde işçilere serbest dolaşım hakkı verilmesi de, 1960'lı yılların başında işçi açığı nedeniyle çok sayıda Türk işçisinin de geldiği gibi bir durumu yeniden yaratmayacak" şeklinde konuştu.

Merkel, vasıflı yabancıların Almanya'ya alınması için eski Alman hükümeti döneminde getirilen kurallarda, ayrıca iltica hakkında ve aile birleşimiyle ilgili kurallarda değişiklik yapılmayacağını kaydetti.

Almanya'ya farklı kültürlerden gelen göçün azaltılması gerektiğini savunan Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Başkanı ve Bavyera Eyaleti Başbakanı Horst Seehofer'in söylemleriyle ilgili olarak da Merkel, bu söylemlerin vasıflı yabancılarla ilgili olduğunu belirterek, Almanya'nın birçok insan için bir yurt olarak kalacağını ve yabancıların kendilerini Almanya'da iyi hissetmelerini istediklerini söyledi.

Merkel, Almanya'nın daha şimdiden dünyanın her yerinden gelen insanlar için bir yurt teşkil ettiğini ifade ederek, "Almanya dünyaya açık bir ülkedir ve öyle de kalacaktır" dedi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir