Ses var, icraat yok!

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAHRAMANMARAŞ'TAN / Ali ESKALEN

maras@dunya.com

Yaklaşık bir yıl önceydi... Hepimizi heyecanlandıran 'turizm' olgusu nihayet kent gündemine gelmişti. Yıllardır söyler dururduk; Şuyumuz var, buyumuz var... Akdeniz'in yıldızıyız… Suyun cennetiyiz... Dondurmanın kralıyız.... Doğanın en güzeliyiz...

Bunları daha da sıralayabiliriz.

Herşey Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'nın (KMTSO) Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'ni (TURSAB) davetiyle başlamıştı. KMTSO, büyük bir sorumluluk duygusu içerisinde turizm konusuna el atmış, şehrin sanayideki gelişmişliğinin ardından ticaretinin de gelişmesi için çalışmalara başlamıştı. Gerçekten birilerinin bu konuya parmak basması gerekiyordu. Oldu da...

Önemli seyahat acenteleri şehrimizi gezdi, güzellikleri gördü, hayran da kalmadılar değil. Aradan zaman geçti. Kıştı, bahar geldi, Yazdı, sonbahar geldi. Şimdi hani diyorlar ya bin yılın soğuğu geliyor. İşte tam da bu soğukların arefesindeyiz! Bu arada hatırlatalım, bu bin yıl mevzusu da doğru değilmiş.

Üzülerek söylemek gerekirse KMTSO'nun çırpınışlarını kimseler göremedi. Yardım eli uzatılmadı. "Amaan, olur birşeyler" mantığı devam etti durdu. Şunu ifade etmek gerekirse, Ticaret ve Sanayi Odası'nın da heyecanı kalmadı. Çünkü bu meseleyi sadece Oda'nın çözmesi mümkün değil. İcra makamında olanlar elini taşın altına koymazsa turizmimizi canlandıramayız. Zaman aleyhimize işliyor ve Kahramanmaraş'ta işler kaplumbağa hızıyla ilerlemeye devam ediyor. İlan edilen 2010 Turizm Yılı bitiyor, söylenenler boşta kaldı gibi görünüyor.

Oysa Kahramanmaraş, gerçekten kültür ve tarihi varlık konusunda önemli bir potansiyele sahip. Son 2 yıldır Kahramanmaraş Belediyesi, şehrin turizm potansiyelini ortaya çıkarmak anlamında çok fazla kendini anlatamasa da önemli hizmetlere imza atıyor.

Nedir bunlar?

Öncelikle Ulu Camii - Kıbrıs Meydanı arasında yer alan çarşının dış cephe sağlıklaştırma çalışmaları tamamlandı. Gerçekten güzel bir görüntü ortaya çıktı.

Taş Mescid ve tarihi Çukur Hamamı artık gözle görünür şekilde ortayı çıkartılıyor.

Kapalı Çarşı, Belediye Çarşısı gibi geçmişin izlerinin yer aldığı bölgede ise proje çalışmaları tamamlanmak üzere.

Şimdi belediye hazırladığı proje ile Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı'ndan 2 milyon 300 bin TL hibe desteği almak için çalışmalarını tamamladı. İnşallah çok yakında bu proje imzalanır ve çalışmalara hemen başlanır. Öte yandan Kurtuluş, Ekmekçi mahallelerinde ise yenileme çalışmaları sürüyor. Kahramanmaraş'ın simgesi haline gelen tarihi konaklarda yapılan restorasyon çalışmalarını da unutmamak gerek. Mahmut Arifi Paşa Konağı ile Dedeoğlu Konağı'nın restore edildiğini de hatırlatalım.

Bu çalışmaları takdirle izliyoruz. Yeterli mi? Elbette değil. Yıllardır unutulan, ihmal edilen bu meselelerin bir tarafından tutmak gerekiyor...

Bu konularda ilginizi çekebilir