Sevindik...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

TRAKYA'DAN / M.Nedim ÇAĞLAR

Trakya'da son günlerde sevindiğimiz gelişmeler oldu. Kısa kısa paylaşmak istedim.

- Fortune 500 sıralamasında geçen yıl 110. olan Trakya Birlik, bu yıl 687 milyon 829 bin 231 TL tutarındaki net satışıyla 85. sıraya yükseldi. Ayrıca bundan sonraki dönemlerde Trakya Birlik' in yeni Genel Müdür Adnan Tekçe'nin, Birlik'in Halkla İlişkiler biriminden gelmesi yeni dönemde markalaşmaya verilen önemi bize hatırlattı…

-Türkiye İhracatçılar Meclisi' nin her yıl yayınladığı Türkiye'nin En Büyük İlk 1000 İhracatçı Firması'nın bu yıl açıklanan raporunda Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'nden 21 firma yer aldı.

-Yine, HSBC iş birliği ile yapılan Avrupa Birliği 2010 Şirket Ödülleri'nin Türkiye ayağında ilk 15' e Çerkezköy OSB'den 3 firma girdi. Diğer ülkelerde seçilen ilk 15 şirket arasında yapılacak seçimde Ruban D'Honneur ödülüne layık görülen şirketler seçilecek. Bu seçmenin Türkiye ayağında, Aygaz, Borusan Holding, Coca-Cola İçecek, Turkcell, Garanti Bankası gibi firmalar arasında Çerkezköy OSB'den Bony Tekstil, Bilim İlaç ve Deva Holding yer aldı.

-Yine Bony Tekstil'e Etiyopya Sanayi ve Ticaret Bakanı'ndan yatırım daveti geldi. Ülkesinin tekstil ve pamuk tarımında yabancı yatırımcılar için olanakları anlattı. 100 bin hektar alanda yabancı yatırımcılar pamuk yetiştiriyor. Bakan'ın söylediğine göre, milyonlarca pamuk tarımında verimli araziye yabancı yatırımcı bekliyorlar. Tekstil endüstrisinde hızla ilerliyorlar. Enerji hakkındaki sorulara verdiği cevap ise dikkate değerdi: Hidro Elektrik Santrali. Yılda, 120 milyar metreküp yağışın yüzde 3'ünü kullanarak, yatırımcılara sağladığı elektriğin kilowatt ı 4 cent. İlginçtir, Bakan diyor ki: doğalgaz kaynaklarımız da var ama buna şimdilik ihtiyaç duymuyoruz. Üzerimizden akan suya set çekiyoruz. Hem bir firmamızı bir bakan ziyaret etmesine hem de HES'lerimizi bize yeniden hatırlatmasına sevindik.

-Edirne OSB'de Ekomak 6,5 milyon dolar yatırımlık fabrikasını açtı. Vidalı kompresör alanında Türkiye lideri olan, üretiminin yüzde 65'ini ihraç eden Ekomak, Edirne'deki üretimini Avrupa ülkelerine ve Rusya'ya ihraç edecek. Bu sevindirici çünkü, bu yatırım OSB'mizdeki sanayi alanında ilk ciddi yatırım.

-Edirne'de, Yunanistan'ı ziyaretinden sonra 1. Türk-Yunan Bölgesel İş forumu düzenlendi. Daha çok projelerden söz etmek yerine, kota sorunlarını dile getirdik. Ele gelir bir proje yoktu. Aslında, ETB Başkanı Mustafa Yardımcı, konuşmasında dile getirdi önemli projeleri: Kapıkule bölgesinde Türkiye-Yunanistan-Bulgaristan'ın ilişkilerini geliştirebilecek hava limanından söz etti. Yine Eskiköy Sınır kapısının yeniden açılmasından söz etti ama üzerinde bile durulmadı; ki bölge için çok önemli bir proje. Ama maalesef bunun için Uzunköprü'nün ısrarlı çalışmaları bir zemin oluşturmamış.

Yine de sevindik; çünkü tarihsel önyargıların ancak zor zamanlarda da olsa kırılabileceğini gördük.

Tarihsel önyargı dedim de, unutmadan, tarihi Kırkpınar'da 1 puanla 1 oyun kazanıldı bul yıl.  1 puanlık maçlar tat vermese de, en azından namlı pehlivanlarımızın başarılarını hatırladığımız için sevindik…

 

Bu konularda ilginizi çekebilir