Siber saldırılara karşı Türkiye'de bir ilk

STM'nin Ankara'da kuracağı ve dünyada sadece birkaç ülkede bulunan Siber Füzyon Merkezi ile Türkiye, henüz ortaya çıkmamış siber saldırı tehditlerini önceden tespit edebilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Son dönemde siber güvenlik alanındaki çalışmalarıyla dikkati çeken Savunma Teknolojileri ve Mühendislik AŞ (STM), bu alanda bir ilke imza atmaya hazırlanıyor. STM, bu kapsamda, Ankara'da, dünyada sadece birkaç ülkede bulunan ve yeni nesil siber güvenlik merkezi olarak nitelenen Siber Füzyon Merkezi kuracak. STM'nin gelecek ay faaliyete geçireceği merkez sayesinde, artık sadece bilinen siber tehditler değil, henüz ortaya çıkartılmamış, gelişmiş karmaşık metotlar kullanan yeni tehditler de saldırıdan önce tespit edilebilecek ve önlem alınabilecek.

Merkezde, zafiyet yönetimi, siber tehdit istihbaratı, tehdit savunma operasyonu, siber harekat merkezi ve olay müdahale yönetimi yetenekleri, özellikle üst seviye yöneticilerin siber olayların yönetiminde inisiyatif almasına imkan sağlayacak yenilikçi harp oyunları yöntemleriyle birleştirilerek modern bir siber güvenlik yaklaşımının uygulanmasına imkan sağlanacak. 

Siber Füzyon Merkezi'nde sadece siber güvenlik uzmanları değil, büyük veri, veri bilimi, istatistik, matematik, doğal dil işleme, görüntü ve ses işleme gibi farklı disiplinlerden uzmanlar da görev alacak. Her yönüyle ilk olacak bu merkez, siber saldırılara karşı Türkiye'nin önemli bir gücü olacak.

"Ülkemiz için çok faydalı olacak"

STM Genel Müdürü Davut Yılmaz, siber füzyon yöntemin ve merkezin işlevine ilişkin şu bilgileri verdi:

"Fizikteki füzyonun siber uzaya uyarlanmış versiyonu olan siber füzyon, yeni nesil siber savunma konsepti olarak tanımlanabilir. Klasik siber güvenlik konsepti, bir sistemi siber saldırılara karşı gözetleme ve saldırı olduğu anda, eğer tespit edebilirse saldırıyı engellemeye çalışma şeklindedir, yani tamamen reaktif yaklaşımın bir ürünüdür ve kullanılan veri tabanında olmayan yeni tehditlere karşı etkisizdir. Yeni nesil konsept ise pek çok kaynaktan gelen verileri yapay zeka mekanizmaları ile füzyona tabi tutarak saldırı gerçekleşmeden saldırıdan haberdar olmaya, saldırının karakteristiğine göre savunma operasyonunu otomatik olarak kurgulamaya ve saldırı gerçekleştiği anda da saldırıyı püskürtmeye dayalı, çok katmanlı, çok disiplinli bir çözüm olup, şu anda çok az sayıdaki gelişmiş ülke tarafından kullanılmakta. Mühendislerimiz tarafından özgün olarak geliştirilen bu inovatif ve oldukça etkili sistemin, ülkemiz için çok faydalı olacağını düşünüyorum.”

Siber füzyon nedir? 

Son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hızla artan siber tehditler, saldırganların kullandığı yeni ve karmaşık yöntemlerle boyut değiştiriyor. Günümüzde sadece tehditleri değil, saldırının kendisini bile tespit etmek çok zor sağlanabiliyor. Bu saldırılara karşı geleneksel güvenlik yaklaşımları ise yetersiz kalıyor. 

Dünyanın pek çok ülkesinde bulunan ve son zamanlarda Türkiye'de de gündeme gelen siber güvenlik merkezleri, yalnızca bilinen bir siber tehdidi, saldırı gerçekleştiği anda devreye girerek engellemeye çalışıyor. Siber güvenlik alanındaki son çalışmalar ise siber tehditleri daha saldırı gerçekleşmeden engellemek üzerine inşa ediliyor.

Fizikte iki elementin nükleer reaksiyonla bir araya gelip daha ağır bir element oluşturması anlamında kullanılan "füzyon" artık siber güvenlik teknolojilerinin de gündeminde yer alıyor. Benzer şekilde siber füzyon, farklı kaynaklardan gelen verilerin birleştirilip, yapay zeka algoritmalarıyla analiz edildiği ve devamında makine öğrenmesi denilen mekanizma kullanılarak anlamlı hale getirildiği yeni nesil bir yaklaşım olarak öne çıkıyor. 

Çok farklı disiplinleri bir araya toplayan bu yöntem, siber tehdit istihbaratı sayesinde topladığı parametreler arasında ilişki kurarak, tehdidi çok önceden tespit etmeye ve böylece daha saldırı gerçekleşmeden hazır olmaya yönelik proaktif bir metot olarak tanımlanıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir