Siber Suçlarla Mücadele Sözleşmesi yakında imzalanacak

Bakan Yıldırım, "Birkaç hafta içerisinde anlaşmayı hükümet adına görevlendirilen bir kişi gidip imzalayacak" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Ulaştırma Bakanı Binalı Yıldırım, Siber Suçlarla Mücadele Sözleşmesi'ne ilişkin olarak, "'Arkadaşlarımız dışişleriyle beraber Strazburg'ta bununla ilgili altyapıyı hazırlıyorlar. Hazır olunca, zannediyorum birkaç hafta içerisinde anlaşmayı hükümet adına görevlendirilen bir kişi gidip imzalayacak" dedi.

Yıldırım, Cidde-Amman-Şam ve İstanbul'u birbirine bağlayacak olan "JADI LINK" projesinin töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"Eksen tartışması"na ilişkin bir soruya Bakan Yıldırım, şu karşılığı verdi:

"Bu eksen tartışmalarına benim aklım ermez. Bunlar bana göre boş tartışmalar. Türkiye yerli yerinde duruyor, Türkiye'nin konumu da belli. Avrupa, Orta Doğu, Kafkaslar, Uzak Doğu, Orta Asya var, kuzeyimizde Rusya var. Bu asırlardan bu yana böyle... Dolayısıyla eksenimiz yerli yerinde, hiçbir yere kaymış değil. Dünyanın merkezindeyiz. Dünyanın merkezi kaydı mı artık dünya bir felakete sürüklenir. Onun için bu, yersiz bir tartışma."

Yıldırım, Siber Suçlarla Mücadele Sözleşmesi'nin ne zaman imzalanacağının sorulması üzerine, geçen hafta açıklama yaptığını hatırlatarak, "Arkadaşlarımız dışişleriyle beraber Strazburg'ta bununla ilgili altyapıyı hazırlıyorlar. Hazır olunca, zannediyorum birkaç hafta içinde anlaşmayı hükümet adına görevlendirilen bir arkadaşımız gidip imzalayacak" dedi.

Üçüncü köprü

İstanbul Boğazı'na yapılacak üçüncü köprünün durumuyla ilgili soruya Yıldırım, şu yanıtı verdi:

"Bir yandan ilgili güzergahtaki belediye onayı, o süreç devam ediyor. Sakarya'da ve Kocaeli'nde bunlar büyük oranda tamamlandı. İstanbul Belediyesi de resmen süreci başlattı. İhale hazırlık sürecini de biz bakanlık olarak yürütüyoruz. Bunlar birbiriyle paralel yürüyor. Hedef şu; en azından bu sene içerisinde ihaleye çıkmayı planlıyoruz. Değerlendirilmesi de belki bu sene içerisinde tamamlanırsa, her şey yolunda giderse seneye inşaat başlar. Proje bedeli kamulaştırmalarla birlikte, 5 ila 6 milyar dolar arasında değişiyor. Tabii bu gelecek tekliflere bağlı. Bu, bizim yaptığımız kaba hesaplara göre tespit ettiğimiz bir değer. Projenin 90 kilometresi ve köprü 4 gidiş 4 geliş olacak. Ondan sonraki kısımlar 3 gidiş, 3 geliş 6 şeritli olacak. Yani 8 şeritli 90 kilometre, geriye kalan zannediyorum 180-200 kilometre civarında kısım da 3 geliş 3 gidiş olacak."

Bakan Yıldırım, İsrail'in operasyon düzenlediği gemilerin durumu konusunda, sadece Türk bayraklı olan değil, bütün gemilerin serbest bırakılması konusunda Dışişleri Bakanlığı'nın diplomatik kanallardan çalışma sürdürdüğünü bildirdi.

İsrail'in prensip olarak buna karşı olmadığını açıkladığını kaydeden Yıldırım, "Ancak buradaki sorunumuz, oradaki yüklerin boşaltılması ve imtiyaz sahiplerine dağıtılmasının biraz zaman alacağı. Onun dışında herhangi bir sorun gözükmüyor" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir