Sıcak para ile ithalat ekonominin kokaini

Büyükekşi, alınan önlemlerin, ithalat talebini azdıran kredi genişlemesinin önüne geçeceğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SAMSUN – Türkiye'nin orta vadede kendi krizini yaratma ihtimalini ortadan kaldırdığını belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Merkez Bankası'nın attığı adımların sanayici ve ihracatçıları çok yakından ilgilendirdiğini kaydetti.

Atılan adımlarla ithalat talebini azdıran kredi genişlemesinin önüne geçeceğini belirten Büyükekşi, "Sıcak para ile ithalat ekonominin kokainidir. Çok zevk verir ama sonra çok can acıtır. Zorunlu karşılıkların artırılması, iç piyasada patlayan kredi talebine bir miktar fren etkisi yapacaktır" dedi.

TİM 2011 yılı Ocak ayı ihracat rakamlarını Samsun'da açıkladı. Burada konuşan Büyükekşi, Türkiye'nin orta vadede kendi krizini yaratma ihtimalini ortadan kaldırdığını belirterek, "Merkez Bankası'nın attığı adımlar üç açıdan ihracatçılarımızı ve sanayicilerimizi yakından ilgilendiriyor.

İlk olarak bankacılık sektörünün en önemli sorunu olan borç ve alacak vade uyuşmazlığının giderilmesinde önemli adımlar atılıyor. Hepimiz biliyoruz ki bankacılık sisteminde vade uyuşmazlığı var. Mevduat kısa vadeli, ancak verilen krediler uzun vadeye yayılı. Hem Merkez Bankası, hem de BDDK'nın bu durumun üzerine gitmesini ve karşılıkların kısa vadeler için arttırılmasını çok olumlu buluyoruz. Yapılan düzenleme risk oluşturan sıcak paranın dışarı çıkması da sağladı.

Özel sektör de TL ile borçlanmaya gitmelidir

İkinci nokta olarak, alınan önlemlerin, ithalat talebini azdıran kredi genişlemesinin önüne geçeceğini belirten Büyükekşi, "Sıcak para ile ithalat ekonominin kokainidir. Çok zevk verir ama sonra çok can acıtır. Zorunlu karşılıkların artırılması, iç piyasada patlayan kredi talebine bir miktar fren etkisi yapacaktır. Döviz ile borçlanmanın çok cazip olduğu bir dönem yaşadık. Türk sanayicisine buradan bir çağrı yapıyoruz. Tıpkı kamunun yaptığı gibi, özel sektör de TL ile borçlanmaya gitmelidir. TL ile borçlanma tercih edilmelidir. Çünkü bu zamana kadar TL faizleri çok yüksekti. Ama şimdi faizler düştükçe özel sektörün faiz yükü azalacak" şeklinde konuştu.

Döviz kurları üzerine gizli baskı ortadan kalktı

Büyükekşi, alınan kararların döviz kurları ve cari açık üzerinde etkili olacağını belirterek şu noktalara değindi:

"Merkez Bankası'nın faizleri indirmesiyle birlikte döviz kurları üzerindeki baskı kalktı. Örtülü baskının ortadan kalktığı ortamda, döviz kurlarının gerçek anlamda arz-talep dengesini yansıtan bir düzeye doğru hareket ettiğini düşünüyoruz. Yüksek faiz ortamında para TL'ye hücum ettiği için, döviz kurları baskılanmaktaydı.

Eximbank ile opsiyon işlemleri için bir protokol imzalanacak

Kur riskine karşı Halkbank ile yapılan anlaşma sonrası Eximbank ile de paralel bir çalışmayı yürüttüklerini ifade eden Büyükekşi, ihracatçı opsiyon işlemleri için bir protokol imzalayacaklarını, böylece ihracatçının kura karşı kendini hedge edeceği enstrümanları hem çoğaltmış hem de ucuzlatmış olacağını kaydetti.

İhracat yeni yıla yüzde 23 artışla başladı

 

Bu konularda ilginizi çekebilir