”Sıcaklıklar normalin 1 derece altında olacak”

Bakan Eroğlu, önümüzdeki pazartesi gününden itibaren Doğu Anadolu ve İç Anadolu'da kar yağışlarının başlamasını beklediklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, kış mevsiminde, Güneydoğu Anadolu dışındaki diğer bölgelerde sıcaklıkların normalin 0.5 ila 1 derece altında olacağını söyledi.

Bakan Eroğlu, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünde düzenlediği basın toplantısında, Aralık-Ocak ve Şubat aylarını kapsayan kış mevsiminde, Akdeniz ve Ege bölgelerinde normallerden 50 mm daha az, diğer bölgelerde ise normaller civarında yağış beklediklerini belirterek, "Kış mevsiminde, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sıcaklıklar mevsim normallerinde bekleniyor, ancak diğer bölgelerde sıcaklıklar normalin 0.5 ila 1 derece altında olacak" dedi.

"İstanbul'daki barajlarda aktif doluluk oranının yüzde 70"

Bakan Eroğlu, DSİ'nin içme suyu faaliyetlerine başladığı 1968 yılından 2003 yılına kadar 35 yılda; 18 milyon kişiye yılda 2 milyar 100 milyon metreküp; 2003 yılında itibaren ise 10 milyon kişiye yılda 1 milyar 200 milyon metreküp içme, kullanma ve sanayi suyu temin ettiğini söyledi.

İstanbul'daki barajlardaki aktif su miktarının 619 metreküp, aktif doluluk oranının ise yüzde 70 olduğunu belirten Eroğlu, şöyle konuştu:

"Ankara'da 400 milyon su var. Aktif doluluk yüzde 26 ama buna bakmayın. Çamlıdere çok büyük, su miktarı 400 milyon metreküp. Bu iyi bir su miktarıdır. Ankara'da günde 805 bin metreküp su kullanıldığına bakarsak, Ankara'nın neredeyse 1,5 yıllık suyu var. İzmir'in 141 milyon metreküp suyu var. İzmir de günde 500 bin metreküp su kullanıyor. Bursa'da ise 48 milyon metreküp su var ve günde 200 bin metreküp su kullanıyor. 2011'de hiçbir şehrimizde su sıkıntısı olmayacaktır, bunu müjde olarak vereyim."

KKTC içme suyu projesi

Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, "KKTC İçmesuyu Temini Projesi" kapsamında Anamur civarında Alaköprü Barajı'nı inşa edeceklerini ve bu barajda toplanan suyun denize döşenecek boru hattı ile KKTC'deki Geçitköy Barajına aktarılacağını söyledi. Dünyada ilk kez uygulanacak bu proje ile toplam 107,2 kilometre uzunluğundaki hat ile yılda 75 milyon metreküp suyu KKTC'ye ileteceklerini ifade eden Eroğlu, boru hattının deniz seviyesinin 250 metre altına askıda olacak şekilde döşeneceğini dile getirdi.

Anamur civarına yapılacak Alaköprü Barajı'nın inşaatına başlandığını ve 4 yılda tamamlanmasının planlandığını anlatan Eroğlu, 6 ay sonra Geçitköy Barajı'nın inşaatına, 1,5 yıl sonra ise boru hattının inşaatına başlamayı amaçladıklarını belirtti. Projenin maliyetinin yaklaşık 400-500 milyon TL civarında olmasını düşündüklerini anlatan Eroğlu, tüm inşaatların 4 yıl sonra tamamlanmasının ve KKTC'ye içme suyunun verilmesinin amaçlandığını kaydetti.

Bakan Eroğlu, KKTC'ye götürülecek içme suyunun tüm adanın ihtiyacı için kullanılması yönünde bir proje olup olmadığının sorulması üzerine, adada barışın sağlanması için yeteri kadar adım atıldığını ama Rumların hep kaçtığını söyleyerek, "Hükümetimiz karar verecek ama şahsi kanaatim sulh, sükun olursa ve barış gerçekleşirse niye olmasın? Bu Rumların tutumuna bağlıdır" dedi.

Ilısu Barajı

Bakan Eroğlu, Ilısu Barajı için ne kadar kredi kullanıldığına ilişkin bir soruyu yanıtlarken, kredi miktarının 345 milyon avro olduğunu söyledi. Ilısu'da işlerin çok iyi gittiğini ifade eden Eroğlu, "Şu iddiada varız. Dünyada hangi barajı gösterirseniz, gösterin. Kültürel bakımdan, tarihi eserlerin korunması, yeniden yerleşim ve çevre açısından en iyisi Ilısu olacaktır" dedi.

Ilısu köyünü bin metrekare üzerine kurduklarını ve köylülere villa tarzında evler verdiklerini anlatan Eroğlu, Ilısu Köyü'nün, Türkiye'deki en muhteşem köy olduğunu ifade ederek  şunları belirtti:

"Ilısu Barajı olmasaydı 5 yıl sonra o tarihi eserlerin çoğu hiç olamayacaktı. Şimdi o tarihi eserlere biz sahip çıkıyoruz. Tarihi eserler için de bilim adamları, arkeologlar, Kültür ve Turizm Bakanlığımız ne talep ediyorsa onu yapmak için parayı da ayırdık. Bizim Ilısu'da tarihi eserler ve arkeolojik kazılar için ayırdığımız ve Kültür ve Turizm Bakanlığımıza devrettiğimiz değer onların bütün Türkiye'deki kazılarına verilen paradan daha fazladır. Biz böyle çevreyi koruyoruz, bu şekilde tarihi eserlere saygımız var."

Kar geliyor

Eroğlu, Türkiye'deki hava sıcaklıklarına ilişkin de Türkiye'nin büyük kısmında havanın parçalı bulutlu ve güneşli olacağını ancak İstanbul'da lodosun hakim olduğunu belirterek, "Yarından itibaren İstanbul civarında yağışlar başlıyor. Cuma günü yağış gözükmüyor. Cumartesi günü Ege, Marmara ve Trakya bölgelerinde yağışlar var. Daha sonra sizlere kar yağışı müjdelemek istiyorum. Önümüzdeki haftadan itibaren kar yağışı geliyor. Erzurum'da da Üniversite Olimpiyatları var, dolayısıyla kara ihtiyacımız var. Pazartesiden itibaren Doğu Anadolu ve İç Anadolu'da kar yağışlarının başlayacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir