”Şiddet varsa demokratik açılım zor”

Cumhurbaşkanı Gül, şiddet ve terör karşısında herkesin topyekun açık bir şekilde durmasını istedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

DUŞANBE/ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Şiddet ve terör olduğunda herkes topyekun kınar ve herkes bunun karşısında açık bir şekilde durursa, o zaman bu programlara devam etme cesareti olur" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Tacikistan resmi ziyaretinin ardından, Ankara'ya dönüşünde, uçakta, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gül, Çukurca'daki mayın saldırısının ardından DTP'nin açıklamalarının tatmin edici olup olmadığının sorulması üzerine, açıklamaların hepsini takip edemediğini ancak bu tip olayların önemli olduğunu belirtti. Gül, "Bunların hiç olmaması gerekir. Bu tip acılar söz konusu olursa da tüm vatandaşlarımızın, Meclis'te grubu olsun olmasın siyasi partilerin, sivil toplum örgütlerinin önce acıyı paylaşması, daha sonra da bunların hiç tekrarlanmaması için bunları yapanlara karşı tepkilerini koyup, kınamasını göstermesi gerekir" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, bu tip saldırıların, kendisinin "tarihi fırsat değerlendirmesine" nasıl etki edeceği yönündeki soru üzerine de "Şiddetin, terörün, kanın olduğu yerlerde demokratik açılımlar standartlarını yükseltmek daima zordur. Bu her yerde böyledir. Ben bu konulara o yüzden hep dikkat çekiyorum ama şiddet ve terör olduğunda herkes topyekun kınar ve herkes bunun karşısında açık bir şekilde durursa o zaman bu programlara devam etme cesareti olur" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül'e, bu çerçevede parti liderleri, önemli siyasetçilerle görüşmelerine devam edebileceğini ifade etti. Gül, "Parlamento dışındaki siyasi partilerle de görüşebilir misiniz?" sorusuna, "Evet" diye yanıt verdi.

Türkiye'nin IMF ile yürüttüğü müzakerelere de değinen Cumhurbaşkanı Gül, bunların gözü kapalı yapılacak işler olmadığını belirterek, "Ekonomi yöneticileri bunları enine boyuna tartacaktır. Nihayette IMF paraları hibe de değil. Bir baskı oluşturmamak gerekir. Ekonomi yönetenler en iyi şekilde müzakereleri yapıyorlardır."