Siemens’ten Yedi Renkli Göle Yedi Renkli Hayat
Türkiye’nin ikinci büyük tatlı su kaynağı olan Eğirdir Gölü’nde kullanılan tarım ilacı miktarı azaltıldı. Böylece 880 ton ilaçlı suyun göle atılması engellendi
İSTANBUL - Siemens Ev Aletleri ve WWF-Türkiye işbirliği ile 2008 yılında hayata geçirilen Yedi Renkli Göle Yedi Renkli Hayat projesinin ikinci aşaması tamamlandı.
“Proje, Türkiye’nin en önemli su kaynaklarından biri ve bölge halkının geçim kaynağı olan, binlerce canlıya ev sahipliği yapan gölün korunmasını, gelecek nesillere en canlı haliyle bırakılmasını amaçlıyor” diyen Siemens Ev Aletleri Pazarlama Müdürü Ayşe Özkaya, “Yedi Renkli Göle Yedi Renkli Hayat projesinin sürekliliğini göle en çok yararı dokunacak şekilde sağlamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yereldeki paydaşlarımızın desteğini bulmuşken, olumlu geri dönüşler alırken ve önemli çıktılar elde etmişken, bir adım daha ileri götürebilecek şekilde üçüncü aşamamızı formüle ederek devam çalışmalarımızı tasarlıyoruz” yorumlarında bulunuyor.
Hem tarım hem çiftçi kazandı
Eğirdir Gölü’ndeki su kirliliğinin başlıca kaynağı olan aşırı zirai ilaç kullanımının önlenmesi, ikinci aşamanın odak noktası oldu.
2012'de beş çiftçinin katılımıyla 55 dekar alanda başlayan pilot uygulamanın çapı, 2013'te başvuran çiftçi sayısının 10 katına çıkması ile genişleyerek 736 dekara yükseldi. Projenin 2008-2011 arasındaki ilk aşamasının bütçesi 250 bin euro, ikinci aşamasının büçesi ise 483 bin TL olarak gerçekleşti. Proje kapsamında 736 dekarlık elma bahçesinde gerçekleştirilen iyi tarım uygulamaları ile üretilen 3 bin ton elmada ilaç kalıntısına rastlanmadı. 880 ton ilaçlı suyun Eğirdir Gölü’ne ulaşması engellendi; elma üretiminde yüzde 10 oranında verim artışı gerçekleşti.
Tarım ilacına harcanacak olan yaklaşık 88 bin TL çiftçilerin cebinde kaldı. Uygulamanın tüm Gelendost ilçesine yaygınlaştırılması halinde, 64 bin ton ilaçlı suyun göle ulaşması engellenebilecek.
ecoPlus: Ne kadar ihtiyaç o kadar tüketim
“Siemens Ev Aletleri olarak markamızın kurucusu Werner von Siemens’in ‘İnsanlığa hizmet adına gelişim için çalışmak’’ mottosu ile ürettiğimiz her şeyin içinde doğayı ve dünyanın geleceğini gözeten bir fikir olmasına özen gösteriyor, bu yöndeki çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diyen Ayşe Özkaya, ‘Ne kadar ihtiyaç, o kadar tüketim’ mantığıyla ortaya koydukları ecoPlus yaklaşımı hakkında şu bilgileri veriyor: "1990’ların başından bu yana ürün geliştirme çalışmaları sonucunda soğutma, yıkama, durulama ve pişirme alanlarının tümünde tüketim değerlerini mümkün olan en az seviyeye çekiyor ve en üst düzeyde tasarruf sağlıyoruz. Bu oran enerji tüketiminde soğutucularda yüzde 78’lere, fırınlarda yüzde 43’lere, bulaşık makinelerinde yüzde 50’ye, çamaşır makinelerinde ise yüzde 63’lere, kurutma makinelerinde yüzde 72’lere varıyor. Su tüketiminde ise bu oran bulaşık makinelerinde yüzde 60’a, çamaşır makinelerinde ise yüzde 31’e varıyor."