Sıfır faiz, durgunluk içindeki bir ekonomiyi kurtarabilir mi?

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

RAPORU HEMEN OKUYUN

Saxo Capital Markets Menkul Değerler A.Ş.'nin %100 ortağı konumunda olan Saxo Bank 2.Çeyrek Dünya Piyasaları Görünüm Raporu'nu yayınladı. Toplam 26 ülkede operasyonlarını sürdüren yatırım bankası, yayınladığı ikinci çeyrek raporunda son 8 yılda uygulanan planlı ekonomi modelinin kırılma noktasına geldiğini ve mevcut “varsay ve devam et” döngüsünün sona ereceği konusunda yatırımcıları uyardı.

Raporda dünyaca tanınmış stratejistlerin Makro analizleri yanısıra Forex, Yurtdışı Hisse Senedi, Emtia piyasalarına ilişkin analizleri okuyabilir, dünya piyasalarına ilişkin görüşlerini paylaştığı videoları izleyebilirsiniz.

Saxo Bank Baş Ekonomisti Steen Jakobsen’in küresel ekonominin ikinci çeyrek görünümüne dair yorumları oldukça sert. Jakobsen, mevcut “varsay ve devam et” döngüsünün sona yaklaştığına inanıyor. Politika yapıcılar ve merkez bankaları haddinden fazla uzun süredir sıfır faiz oranları ve parasal genişleme aracılığıyla varlık piyasalarını şişirdi ve bu durum yatırımcıları alternatif yokluğunda daha fazla risk almaya zorlamakla kalmayıp şirketlerin büyük geri alımlarla, çoğunlukla da ucuza alınmış fonlarla hisse fiyatlarını arttırmasına izin verdi. İkinci çeyrekten itibaren varlıkların yeniden fiyatlandırılması için daha fazla risk alınmasına yönelik bir arayış ve sıfır veya negatif getiri dönemi yeniden başlayacak.

Piyasaların yakın geçmişten farklı bir döngüde devam edeceğini öngören Saxo Bank Baş Ekonomisti Steen Jakobsen, şunları kaydetti: “Küresel piyasa, siyasi ve ekonomik yapısı itibariyle alım-satımların serbestçe yapılabildiği bir piyasadan ziyade 1989’daki Sovyetler Birliği’nin görüntüsüne yakın bir görünüm sergiliyor. Basılmış paranın tamamının reel ekonomiye dâhil edilememesi, ekonomik açmazın en temel sorunu ve aynı zamanda çözümü. Avrupa Merkez Bankası’nın 2014 yılında negatif oranlara geçmesi, değişim açısından bir katalizör görevi görebilir, zira Avrupa’daki bütün devlet borçlarının yüzde 35’i negatif getiriyle alınıp satılıyor. 

 

RAPORU HEMEN OKUYUN

                                                                                                                                                       Bu bir ilandır.