Sigortasızların sektöre maliyeti 166 milyon TL'yi aştı

Kanunla yapılması zorunlu hale getirilen sigortaları yaptırmayanların yol açtığı hasarlarda mağduriyetin önlenmesi amacıyla kurulan Güvence Hesabınca karşılanan hasar, 166 milyon 824 bin lira oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası (Trafik Sigortası), Tüp Gaz Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası gibi kanunla yapılması zorunlu hale getirilen sigortaları yaptırmayanların yol açtığı hasarlarda mağduriyetin önlenmesi amacıyla kurulan Güvence Hesabınca karşılanan hasar, 166 milyon 824 bin lira oldu.

Bunlara iflas eden veya mali açıdan zor durumda olan sigorta şirketlerinin ödeyemediği hasarlar da eklenince, Güvence Hesabının karşıladığı hasarın toplamı 228 milyon lirayı geçiyor.

Kapsamında bulunan zorunlu sigortaların sağladığı teminatlara ilişkin sakatlık ve ölüm gibi bedeni olarak zarar görenlerin tedavi masraflarını karşılayan, kaza sonrasında ise sakat kalma halinde sakatlık tazminatı, ölüm halinde de ölenin desteğinden yoksun kalanlara destekten yoksun kalma tazminatı ödeyen ve daha önce "Karayolları Trafik Garanti Sigortası Hesabı" olarak işlev gören "Güvence Hesabı", 14 Haziran 2007 tarihinde Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri bünyesinde kuruldu.

Asıl amacı trafik kazaları, tüpgaz ve tehlikeli madde patlamaları gibi kazalarda ortaya çıkacak mağduriyeti önlemek ve bunun yanında zorunlu sigortalarını yaptırmayanları da bir bakıma cezalandırmak olan kurum, haziran ayının sonu itibariyle açılan 95 bin 712 dosya için toplam 228 milyon 446 bin 362 lira ödeme yaptı.

Bunun 166 milyon 824 bin 34 lirasını zorunlu sigortalarını yaptırmayanların neden olduğu hasarlarda zarar görenler için ödeyen kurum, 61 milyon 622 bin 328 lirasını ise iflas eden veya mali açıdan zor duruma düşen sigorta şirketlerinin karşılayamadığı hasarlar için ayırdı.

Bu konularda ilginizi çekebilir