Sihirli değneğimiz yok

Büyümenin yeterince hızlı olmadığını belirten Obama, "Sorunları çözecek bir sihirli değneğin bulunmadığını" söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Başkanı Barack Obama, "Ülke ekonomisindeki büyümenin yeterince hızlı olmadığını, ancak bu konudaki tüm sorunları çözecek bir sihirli değneğin de bulunmadığını" söyledi.

NBC televizyonunun haber programına katılan Obama, son birkaç haftalık ekonomik verilerin bir bölümünün tatsız olacağını yönetim olarak önceden tahmin ettiklerini ifade ederek, "Ekonomik düzelmenin yavaş olacağını bekliyorduk" dedi.

Ekonomik önlemlerin Kongre'de kabul edilmesiyle ilgili sürece de değinen Obama, yakın gelecekte açıklanabilecek bazı yeni öneriler olabileceğinin işaretini verirken, "Seçim dönemindeki kısa vadeli politikalar bu tür önlemlerin Kongre'den geçmesini güçleştiriyor" dedi.

"Saçma bir dönemde, yani politik dönemdeyiz. Bunun anlamı, önümüzdeki iki ay boyunca Kongre üyelerinin düşüncesinde sürekli olarak yarış (seçim yarışı) olacak" diyen Obama, buna rağmen Kongre'ye daha önce gönderilen "küçük ölçekli firmalara teşvik amaçlı vergi indirimi ve borç alabilmelerini sağlamayı amaçlayan önerilerinin kabul edilmesi çağrısında bulundu.

Söz konusu önlemlerin yasalaşmasının küçük ölçekteki işletmelerin kredi alabilmesine yardımcı olacağını, bunun da daha fazla sermaye yatırımı için teşvik olacağını dile getiren Obama, dolayısıyla bu düzenlemelerin yasalaşması gerektiğini vurguladı. "Önlemlerin bir bütün olarak alınması gerektiğini, tek başına sihirli değnek olacak bir madde bulunmadığını" ifade eden Obama, aynı zamanda "temiz enerji" alanındaki yatırımların teşvik edilmesi yönündeki çabalarına da destek istedi.

Gelecekte bütçe açığında bir patlama olmamasını güvence altına almak için ekonomiye müdahalenin ihtiyaç duyulduğu kadar yapılmasında dengenin önemli olduğunu vurgulayan Obama, "Bütçe açıklarının inanılmaz derin bir durgunluk döneminin sonucu olduğunu" kaydetti. Obama, "Ekonomide büyümeyi desteklemeyi sürdüreceğiz, ancak aynı zamanda orta ve uzun vadede bütçe açıklarını kontrol altına almak zorundayız"' dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir