Silikon Vadisi çıkışlı CEO Alp Malazgirt'in büyük hedefleri var

Yıldırım Holding, büyük satın alma kampanyası ile dikkat çekiyor. En önemli işlerinden madenciliğin başına Silikon Vadisi çıkışlı Türk İşadamı Dr. Alp Malazgirt'i getiren grup, bu alanda uluslararası bir ortaklık planlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İbrahim EKİNCİ

İSTANBUL - 1963 yılında kurulan Garip Yıldırım ve Oğulları Ltd. Şti'nin yerinde, şimdi Yıldırım Holding var. 6 bin çalışanı olan, cirosu 1 milyar dolara gider bir grup... Çok dikkat çekici işler yapıyor. Özellikle satın almaları... Grubun en önemli iş kollarından birisi de madencilik. Bu işin başında Dr. Alp Malazgirt var. Kendisiyle madencilikteki yeni planları konuşacağız ancak önce biraz Yıldırım Holding bilgisi vereyim...

5 milyar dolar bütçeli büyüme

Kurucu Garip Yıldırım işe uluslararası emtia ticaretiyle başlamış. Oğulları liman işletmeciliği, armatörlük, gemi inşa, madencilik, kimya, gayrimenkul, girişim, gübre, enerji gibi 10 önemli sektörle devam ediyor. 1989'dan sonra faaliyet alanlarında şirketler kurarak ilerleyen grup, 2003'ten sonra adeta bir "satın alma kampanyası" na başladı. 2003'te Gemlik Gübre'yi, 2004'te Beykoz Kundura Fabrikası'nı, 2005'te YILPORT'u ve Eti Krom'u aldı. 2006'da holdinge dönüştü. 2007'de Marmara Tersanesi ve Yılkrom Maden grubun çatısı altında yerini aldı. 2008'den sonra içerde Gemport'un yüzde 86.6'sını (290 milyon dolara!), Yarımca'daki Rota-Port'un (200 milyon dolara!) alınmasıyla devam eden kampanya yurtdışına uzandı. İsveçli krom şirketi Vagön'ü 300 milyon dolara, Malta Freeport'un yarısını 100 milyon euro'ya satın aldı. 16 milyar euro'luk cirosuyla dünyanın üçüncü büyük konteyner taşıma firması Fransız CMA CGM'in yüzde 20 hissesine 500
milyon dolar verdi. 2011'de Belçikalı Sealease S.A.'nın yüzde 75'ini aldı. Durmuş değiller. Holdingin Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Yıldırım'ın çeşitli açıklamaları yanyana getirince gerçekten Yıldırım gibi bir gündem çıkıyor:

• Liman işletmeciliğinde kapasite artırımı için 200 milyon dolar,
• Yeni alınan limanlara ek yatırım olarak 500 milyon dolar yatırım yapılacak.
• CMA CGM'dan ilave bir hisse alımı olacak
• Gemport - Yılport Limanı'nın 500 bin TEU olan yıllık konteynır elleçleme kapasitesi üç katına çıkacak.
• Yeni liman alımları için 1 milyar dolar daha yatırılacak.
• Çinli kömür ve enerji üreticisi Shenhua Guohua Power'la İskenderun'da 2 milyar dolarlık
yatırımla ithal kömüre dayalı 2 bin MW'lik termik santral kuracak.
• Enerjide 2013 bütçesi, santral satın almaları dahil 500 milyon dolar. İlk etapta 150 MW'lik kurulu güce ulaşmayı, 2025'de ise 5 bin MW'yi görmeyi hedefliyor.
• 2013'te yeni gemi için 150 milyon dolar harcayacak.
• Demir ve karayolu taşımacılığı için 25 milyon dolarlık yatırım planı var.
• Petrol ve gaz işine de girecek.
• Yabancı bir petrol ve gaz araştırma şirketini satın almak istiyor. Bu iş için 200 ila 500
milyon dolarlık kaynak ayrıldı.

Ve son söz: Bu yatırım dalgası 2018'e kadar sürecek. Birkaç rakam veya bilgi daha vereyim:
• "Evsel ve sınai amaçlı parça kömürde Türkiye'nin en büyük pazarlama/dağıtım ağına sahip ve ikinci büyük kömür ithalatçısı.
• Madencilik & Ferroalyaj bölümü krom ve ferrokrom piyasalarındaki en önemli aktörlerden biri. Dünyanın en büyük yüksek tenörlü, sert parça krom cevheri üreticisi ve dünyanın en büyük ikinci yüksek karbonlu ferrokrom (HC FeCr) üreticisidir."

Vadi'den Elazığ'a geldi

Yıldırım'a, yukarıdaki dünya birinciliği, ikinciliği gibi konumları sağlayan şirket Eti Krom. 1936'da kurulmuş bir kamu şirketi. Yıldırım Holding bünyesine katıldıktan sonra da önemli yatırımlara imza attı. Eki Krom'la birlikte, Yıldırım'ın ‘maden ve metal' bölümünün başında CEO olarak Dr. Alp Malazgirt var. Görüşmemizde önemli açıklamalar yaptı. Onlara geçmeden bir iki bilgi daha vereyim: Eti Krom'un 79 maden lisansı var. Yaklaşık 20'si kullanılıyor. Varlığı kanıtlanmış ve tahmin edilen toplam rezervleri sırasıyla yaklaşık 100 milyon ton ve 150 milyon ton. Yıllık yaklaşık 1 milyon ton üretim kapasitesi var. 2015'te 1.5 milyon tona çıkacak.
Yıldırım'ın diğer bir yatırımı İsveçli Vargön...
300 milyon dolarlık bir yatırım. Vargön de ferrokromcu. Eti Krom ve Vargön Alloys'le birlikte Yıldırım Holding, dünyanın en büyük ikinci yüksek karbonlu ferrokrom (HC FeCr) üreticisi haline geldi. 50'den fazla ülkeye ihracatı var. Alp Malazgirt Yıldırım Holding iş hacminin yüzde 30'unu oluşturan bu grubun CEO'su. Görevi şu: Halen 2 bin kişinin çalıştığı, 250 milyon dolar cirolu madencilik işini, uluslararası çapta iş yapan, cirosu milyar dolarlara giden bir çapa taşımak.
Alp Malazgirt, Silikon Vadisi'nden gelmiş. Hikayesi uzun da kısaca söylersek şöyle: ABD'de doktora yapıyor (Yüksel Yıldırım'la tanışıklığı da o dönemlerden!) ve ardından Silikon Vadisi'nde solar enerji teknolojisi üzerine kendi şirketini kuruyor. Satıyor o şirketi ve eşiyle bir başka şirket daha kuruyor. 2009'a kadar dünyanın çeşitli ülkelerinden hemşire getiriyor ABD'ye. Ciddi cirolar yapıyor bu işte. Sonradan bu yol kapanınca Japon ve G. Koreli şirketlere mineraller konusunda
danışmanlık yapıyor. Sonra Yüksel Yıldırım çağırıyor. 2012 yılı başından itibaren Yıldırım Holding, madencilik bölümünün CEO'su. Yıldırım Holding'de üç kardeş (Yüksel, Ali Rıza ve Mehmet Yıldırım) yönetim kurulunu oluşturuyor. Yönetime bağlı iş kollarının her birinin kendi CEO'su var.

Yılkrom'da stratejik partner olacak

Alp Malazgirt'in verdiği haber şu: Madencilikteki bu büyük hedefleri gerçekleştirmek üzere yeni bir yapılanma oluyor; Yılkrom, madenciliğin diğer alanlarına da açılıyor. Bakır, demir, çinko... Dahası, "Stratejik partnerler arıyoruz" dedi Alp Malazgirt. Yapılanma kapsamında bir şey daha yapılıyor... Maden şirketlerinin Yılkrom'un varlıklarına dönüşebileceğini belirten CEO Dr. Alp Malazgirt, ayrıca Türkiye'nin beş farklı bölgesinde sahip oldukları 79 maden lisansının da bu şirketin varlıkları arasında olacağını söyledi.

Enerji yatırımları da yapacaklarını ifade eden Malazgirt, "Grubun büyük enerji yatırım planları var. Ancak bizim de kendi alanımızda enerji yatırım planımız var. Bizim krom üretimimizde fırınlardan çıkan havayı, gazı, tozu, 800 derecede yakalayıp, 200'e indirmemiz lazım. Burada oluşan atık ısıya 30 milyon euro yatırım yapıyoruz. Atık ısıyla birlikte Elazığ'da 5.5 MW elektrik üreteceğiz. Bir önemli konumuz daha var. Geçen yıl TSE belgesi aldık. Kromdan çıkan cüruf zehirli değil. Bu cüruf asvalt yapımında kullanılabiliyor. Dolayısıyla bunu değerlendireceğiz" şeklinde konuştu.

Kolombiya'da çalışma yapıyor

Yıldırım, madencilikte, kömür üretiminde de aktif ancak bu konudaki işlerini de hızla büyütmek istiyor. Güney Afrika'dan kömür getiriyor. Kolombiya'da çalışmaları var. Gabon'da ofis açtı, başka Afrika ülkelerinde de açıyor. Bir sonraki adımda Kenya, Tanzanya var. Madencilikte Peru, Brezilya, Ekvator ve Şili'den bile teklif var.

Avrupa İş Ödülleri'nde finale kalan 10 içinde

Avrupa'nın prestijli ödüllerinden Londra merkezli European Business Awards'ın (Avrupa İş Ödülleri) global yarışmasında, 150 milyon dolardan fazla cirosu olan şirketler grubunda yarışan iki Türk şirketinden biri de Yıldırım Holding. Çeşitli ülkelerde önemli 10 şirketin yarıştığı bu grubun galibi 6 Haziran'da ilan edilecek. Alp Malazgirt, bu konuda çok heyecanlı; "Dünya şirketleriyle yarışıyoruz. Bu çok önemli" dedi. 18 Avrupa ülkesinden 100 firmanın finallerde yarışacağı Avrupa İş Ödüllerinde firmalar farklı kategorilerde yarışıyor.