Sinan Aygün ve Levent Temiz'e tutuklama talebi

Savcı Pekgüzel, ATO Başkanı Aygün'ün tutuklanmasının yanı sıra Org. Eruygur ve Tolon'un Adli Tıp'tan sağlık raporu almasını istedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Cumhuriyet Savcısı Pekgüzel, Ergenekon davasının tutuksuz sanıklarından ATO Başkanı Aygün ve avukat Levent Temiz'in tutuklanmasını, emekli Orgeneraller Eruygur ve Tolon'un Adli Tıp Kurumu'na sevkini istedi. Dava 6 Ağustosa ertelendi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, sanık ve avukatlarının beyanlarının ardından Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel'e taleplere ilişkin görüşü soruldu.

Savcı Pekgüzel, bazı sanık ve avukatların, iddianamenin okunması yönündeki taleplerinin reddedilmesini istedi.

Her iki Ergenekon davasında da aynı suçların olduğunu, sanıkların aynı suçlarla suçlandıklarını ve ''birlikte hareket ettiklerini'' belirten Pekgüzel, birinci ve ikinci ''Ergenekon'' davalarının birleştirilmesini talep etti.

Savcı Pekgüzel, mahkemenin yetkisizliği yönündeki talebe ilişkin de örgütle ilgili ana davanın İstanbul'daki mahkemede görüldüğünü, örgütün bir kısım sanıklarının görevde oldukları sürede yaptıkları eylemleri emekli olduktan sonra da devam ettirdiklerini kaydederek, eylemlerin temadi olduğu gerekçesiyle yetkisizlik talebinin reddedilmesini istedi.

Yine bazı avukatların mahkeme hakiminin reddiyle ilgili taleplerinin de geri çevrilmesini isteyen Savcı Pekgüzel, davanın tutuksuz sanıklarından emekli Orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon'un, tahliye edilmelerinin ardından geçen süre dikkate alınarak Adli Tıp Kurumu'na sevk edilmelerini ve sağlık durumlarıyla ilgili rapor alınmasını talep etti.

Savcı Pekgüzel, tutuksuz sanıklar ATO Başkanı Sinan Aygün ve avukat Levent Temiz hakkında da suç şüphesi, sevk maddeleri ve delil durumları dikkate alınarak tutuklama kararı çıkarılmasını istedi.

Talepler daha sonra karara bağlanacak

Duruşmada, Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, verilen aranın ardından alınan kararları açıkladı.

Başkan Şengün, bir kısım sanıklar ve müdafilerinin, mahkemenin bir üyesini ve mahkeme heyetinin tamamını reddettiklerinin anlaşıldığını belirterek, bu hususlar açıklığa kavuşuncaya kadar, bu oturumda gerek sanıklar ve müdafileri gerekse iddia makamı tarafından ileri sürülen beyan ve talepler hakkında ret konuları sonuçlandıktan sonra karar verileceğini açıkladı.

Bir kısım sanıklar ve müdafilerinin tahliye taleplerinin, ret konusuna ilişkin ara karar yerine getirildikten sonra oturum arasında değerlendirilmesine karar veren mahkeme,  ret konusuna ilişkin ara karar gereklerinin yerine getirilmesi süreci ile mahkemelerine intikal eden ve 2009/94 iddianame değerlendirme numarası alan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının 17 Temmuz 2009 tarihli düzenlemiş olduğu 2009/1498 soruşturma, 2009/565 nolu iddianamenin değerlendirme sürecini dikkate alarak duruşmayı 6 Ağustos Perşembe gününe bıraktı.