Sınıra yakın bölgelerde yüksek cep telefonu faturasına dikkat

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), sınır ve kıyı bölgelerinde tatile gidenleri cepte diğer ülke operatörüne geçme tehlikesine karşı uyardı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MELTEM GÜNDÜZ/ ANKARA

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) sınıra yakın bölgelerde tatil yapan cep telefonu abonelerinin yüklü fatura sürprizi yaşamaması için uyarıyor. Kurum, sınır bölgelerinde tatil yapanlardan kendi mobil operatörünü manuel olarak seçerek, yurtdışından hizmet veren şebekeye otomatik geçiş yapılmasını engellemesini istedi. 

BTK, özellikle yaz aylarında yoğun şekilde sahillere inen tüm cep telefonu kullanıcılarının uluslararası dolaşım konusunda dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. Kurum, GSM operatörlerinin karşılıklı yaptığı roaming (uluslararası dolaşım hizmeti) anlaşmaları ve elektromanyetik spektrumun doğası sonucu sınır bölgelerinde yaşanabilen hat değişimi konusunda tüketicileri uyardı. Sinyal karışıklığına karşı tüketiciler kendi telefonlarındaki ayarlamayla önlem alabiliyor. Kullanıcıların telefon ayarlarında otomatik operatör seçimi özelliğini kaldırıp yerine hangi yerli operatöre abone ise o operatörü manuel olarak seçmek gerekiyor. 

Yunan adalarına dikkat 

Özellikle Ayvalık, Bodrum, Datça gibi Ege kıyılarında cep telefonu zaman zaman Yunan şebekesine giriyor ve Türk tüketiciler bu bölgelerde cep telefonu sinyallerini o ülkeden alabiliyor. Bu karışıklık uluslararası görüşme statüsüne girdiği için yüksek fatura olarak tüketiciye yansıyor. Elektromanyetik sinyallerin engellenmesi mümkün olmuyor. Coğrafi koşullara bağlı olarak komşu ülke operatörlerinin sinyalleri bazı noktalarda ülkemiz operatörleri sinyallerinden daha güçlü olabiliyor. Böylece sınır bölgelerinde hizmet alınan GSM operatörü komşu ülkenin GSM operatörü ile değişebiliyor. Bu durum, telefon ayarlarında yer alan otomatik operatör seçimi özelliğinin aktif olmasından kaynaklanıyor.

Kars'ta yüksek fatura

Ermenistan sınırındaki Kars’ın Akyaka ilçesine bağlı 8 köyde yaşayan vatandaşlar, yüksek cep telefonu faturaları nedeniyle BTK’ya müracaat etti. Köylüler, “Sınıra yakın olmamız nedeniyle cep telefonu faturalarımıza yurtdışı görüşmeler yansıyor, faturalarımız cep yakıyor” şikayetinde bulundu. Şikayet üzerine BTK’dan Ermenistan sınırındaki köylerin yaşadığı iletişim sorununu giderilmesi için talimat verildi. BTK, Erzurum Bölge Müdürlüğü’nün sınıra giderek gerekli ölçümleri yapacağı bildirildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir