Sıra dışı Obama'dan sıradan seçim

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Burak KÜNTAY / Bahçeşehir Ünv. Öğr. Gör. Foundation for Defense of Democracies Kıdemli Analisti

Barack Obama sonunda başkan yardımcılığı konusunda seçimini yaptı. Obama, başkan yardımcısı olarak en favori gösterilen adaylardan biri olan Joseph Biden'i seçti.

Neden Biden?

İki hafta evvelki yazımda da ifade ettiğim üzere, Obama yaş faktörünü, dış politika tecrübesizliğini ve genel siyasette yeni oluşunu ilk zaafları olarak değerlendirip bu açıklarını kapatacak olan Biden'i yardımcısı yaptı. Bu seçim politik olarak en mantıklı olan seçim oldu. Zaten ABD'deki tüm otoritelerin en çok şans verdiği adayların başında da Biden geliyordu. Ancak bu politik olarak beklenen ve doğru bulunan seçim Obama için de doğru seçim mi oldu?

Obama'nın ortaya çıkışına ve ilerleyişine bakmak lazım öncelikle.

ABD tarihinde başkanlığa ilk kez bu denli yaklaşmış bir siyahi aday... Tecrübesiz. Genç ve radikal söylemleri var. Kısacası Washington statükosunun zıttı bir figür. İnsanlar son sekiz senede Bush'un uyguladığı ekonomik, sosyal ve idari politikalardan bunaldılar. Dış politikanın getirdiği gerginlik ve dünyada istenmezlik de cabası. Bir de bu durum ekonomiye ciddi etki edince halk bu seçimlerde değişim isteğini büyük ölçüde ortaya koydu.

Tüm farklı yanlarına, radikal söylemlerine ve marjinal duruşuna karşı Barack Obama, Hillary Clinton'a karşı ön seçimlerde 10 eyaleti üst üste kazandı. Değişimin simgesi oldu. Farklılığı ifade etti. Alışılmamışın ve statükoya hapsolmuşluktan çıkışın meşalesi haline geldi. Oy vermemiş seçmeni sandığa götürdü. Gençlerin siyasete ilgisini artırdı. Alışılmamış teşkilatlanma ve kampanya finansı sağladı. Kısacası değişim ve farklılık ile sıra dışı oldu. Kimilerine göre ikinci Kennedy olabilirdi.

Başkan yardımcılığı seçiminde de seçmeni Obama'dan bir farklılık beklerdi. Politik olarak doğru yardımcıyı değil de seçmeninin istediği gibi bir yardımcı bulabilirdi. Bill Clinton, Al Gore gibi genç ve dinamik bir ekip kurabilirdi.

Obama'nın bu seçimi enteresandır. "Obama seçime yaklaştıkça Washington politikasının bir parçası mı oluyor?" diye soruyorum kendime. Artık risk almak istemeyip statükoya mı teslim oluyor? Bu seçimi bence önemli bir işaret. Önümüzdeki üç ay ve bu süreçte Obama'nın kararları mühim. Ancak unutulmaması gereken bir gerçek var ki Obama'yı Obama yapan ve eğer bu seçimi McCain'e karşı kazanırsa bu galibiyeti ona sağlayacak olan farklı duruşu ve statüko karşıtı tavrı.

Son anketler de gösteriyor ki Obama çok önde başladığı yarışta bugün McCain'e denk hale geldi. Obama nereden geldiğini ve neyi temsil ettiğini unutursa Demokratlar bu büyük şansı teperler ve Ocak ayında Başkan McCain'i alkışlarlar.