Sırbistan AB üyeliğini hak ediyor

Clinton, "Sırbistan'ın AB yolunda sarf ettiği gayretler diğer ülkelere örnek olmalı" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SARAYBOSNA - ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Balkan turu çerçevesinde Bosna-Hersek'in ardından ikinci durak olan Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadiç'le görüştü.

Clinton, Tadiç'le Sırbistan Sarayı'nda yaptığı görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında, Sırbistan'ın Avrupa Birliği (AB) üyeliğini hak ettiğini ve bu ülkenin AB yolunda sarf ettiği gayretlerin bölgedeki ülkelere örnek olması gerektiğini söyledi.

Sırbistan'ın son 10 yılda yaptığı reformların sonuçlarının olumlu olduğuna dikkati çeken Clinton, ülkede yaşanan pozitif gelişmeler ve diyaloğa açık politikaları nedeniyle Devlet Başkanı Tadiç'i tebrik etti.

Hillary Clinton, sözlerine şöyle devam etti:

"Sırbistan, Lahey'deki mahkemeyle yoğun bir iş birliği kurmuştur. Bu ülkeyi yöneten insanlar, bölgedeki istikrarlı barışın anahtarının Ratko Mladiç ve Goran Haciç'in (Savaş suçlusu olarak aranan eski Sırp askeri liderler) tutuklanması olduğundan şüphe duymamaktadır. Ayrıca Sırbistan, AB üyeliğini hak eden ve bununla birlikte AB yolundaki çalışmalarıyla bölgedeki ülkelere örnek olması gereken bir ülke. Geçmişte olan tüm problemleri diyalogla halletmeye çalışan bu ülke, komşularına yönelik yürüttüğü politikalarını son 10 yılda olumlu yönde değiştirdi. Sırbistan'ın savaş suçlularının yakalanmasında yaptığı çalışmalara değer verilmelidir. Biliyorum ki Kosova'nın bağımsızlığı konusunda aynı fikirde değiliz, fakat bizim amacımız hem Sırp hem Arnavutlar'ın yararına bir çözüm üretmektir."

Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadiç de ülkesinin geçmişte olan sorunlarının "kara sayfası"nın kapatılıp geçmişte bırakılması gerektiğine inandığını belirterek, "ABD ile olan ilişkilerimizin yeni temellerini attık" dedi.

Tadiç, AB yolunda ABD'nin desteğini beklediklerini ve Sırbistan'a savaş suçluların yakalanmasında da bu ülkenin kendilerine destek vereceğine inandığını ifade etti.

Kosova konusuna da değinen Tadiç, "Arnavut milletinin haklarına son derece saygılıyım, fakat Sırbistan'ın yanlısıyım ve bu yüzden bu tarihi sorunu halledecek diyaloğun en kısa zamanda başlayacağını umuyorum" şeklinde konuştu.

ABD'nin Dışişleri Bakanı Clinton bugün Belgrad'da Sırbistan'ın Başbakanı Mirko Cvetkoviç ve Dışişleri Bakanı Vuk Yeremiç'le de görüştü.

Bu akşam Belgrad'da sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle görüşmesi planlanan Clinton, yarın Kosova'nın başkenti Priştine'ye giderek üç günlük Balkan turunu tamamlayacak.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir