”Şirketler daha üst standartları hedeflemeli”

TKYD Başkanı Bayazıt, "Daha ucuz, daha kolay finansman erişimi sağlamak istiyorsak şirketler daha üst standartları hedeflemeli" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) Başkanı ve Yapı Kredi Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Bayazıt, "Daha ucuz, daha kolay finansmana erişim sağlamak istiyorsak, şirketlerimizi kurumsal yapı açısından daha üst standartları hedefleyen bir şekilde yapılandırmak zorundayız" dedi.

Türkiye Genç İşadamları Derneği ve TKYD tarafından Yapı Kredi Plaza'da düzenlenen "Aile Kalmak, Şirket Olmak" konulu panelde konuşan Bayazıt, Türkiye'deki şirketlerin yüzde 99'unu, katma değerin yüzde 59'unu ve istihdamın yüzde 81'ini KOBİ'lerin oluşturduğunu belirterek, KOBİ'lerin tüm kredilerden aldıkları payın ise yüzde 26 olduğunu söyledi.

KOBİ'lerin finansmana erişim açısından hak ettikleri payı alamadıklarını kaydeden Bayazıt, küçük şirketlerde büyük şirketlere oranla borçlanma oranının daha az olduğunu ifade etti.

Bankaların, istihdama daha fazla katkısı olan, değişik, fazla ürün satabilecekleri şirketlere daha fazla yönelmeye çalıştığını kaydeden Bayazıt, gelecek dönemin, risk odaklı bir finansman açısından mali sektörün yapılanmasını gerektirdiğini kaydetti. 

Bayazıt, "Daha ucuz, daha kolay finansmana erişim sağlamak istiyorsak, şirketlerimizi kurumsal yapı açısından daha üst standartları hedefleyen bir şekilde yapılandırmak zorundayız" diye konuştu.

Türkiye'de sermaye piyasalarının geliştiğini, daha da gelişeceğini, ancak mali sektördeki yapılanmaya paralel bir gelişme gösteremediğini kaydeden Bayazıt, bunun arkasında reel faizlerin çok uzun süre yüksek olması, kamunun çok ciddi miktarda piyasalardan borçlanma ihtiyacı nedeniyle piyasayı domine etmesi gibi nedenlerin bulunduğunu savundu.

Bayazıt, şirketlerin sürdürülebilir büyümeyi sağlama ve finansmana daha kolay erişim açısından kurumsal yönetim ilkelerine sıkı sıkı sarılmalarının şart olduğunu söyledi.

"Sınırların kalktığı, rekabetin çok daha yoğun olduğu, tüm küresel pazarın bir bütün haline geldiği bir ortamda bu kurumsal yönetim ilkelerini benimsemek çok daha fazla ön plana çıkıyor" diyen Bayazıt, "Bankalar bu standartları benimseyen, yüksek standart hedefleri olan, o hedeflere yönelik olarak yapılanan şirketlere daha kolay, daha fazla, daha çeşitli finansman ürünleri sağlayabilecekler. Bunu yapmayanların rekabette daha fazla geri kaldığını önümüzdeki dönemde görebileceğiz" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir