Şirketlerin internet sitesi açma zorunluluğu

İsmail AKYEL / İç Denetçi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yeni TTK 1524'üncü maddesi ve Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen denetime tabi sermaye şirketlerinin açacağı internet sitesine ilişkin usul ve esaslara dair yönetmelik 31.05.2013 tarihi itibari ile resmi gazetede yayımlandı.

1 Temmuz 2013 tarihinde yürürlüğe girecek bu yönetmeliğe göre şirketin sürekli olarak yayınlamak zorunda olduğu bilgiler ve en az altı aylık süre için yayınlaması gereken hususlar var. Şirketlerin internet sitesinde süresiz yayınlamak zorunda olduğu bilgiler şunlar:

1- Şirketin MERSİS numarası, ticaret unvanı, merkezi, taahhüt edilen ve ödenen sermaye miktarı ile anonim şirketlerde yönetim kurulu başkan ve üyelerinin, limitet şirketlerde müdürlerin, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerde yöneticilerin ad ve soyadları.

2- Bir tüzel kişinin; anonim şirketlerde yönetim kuruluna üye olarak limitet şirketlerde müdür olarak seçilmesi durumunda; tüzel kişiyle birlikte, tüzel kişi adına tüzel kişi tarafından belirlenen gerçek kişinin de tescil ve ilan olunduğuna ilişkin açıklama, seçilen tüzel kişinin MERSİS numarası, ticaret unvanı, merkezi ve tüzel kişi ile birlikte tescil edilen gerçek kişinin adı ve soyadı.

3- Seçilen denetçinin adı ve soyadı/unvanı, yerleşim yeri/merkezi, varsa tescil edilmiş şubesi.

1524. maddenin beşinci fıkrasında da belirtildiği üzere '' Bu kanun ve ilgili diğer kanunlarda veya idarî düzenlemelerde daha uzun bir süre öngörülmedikçe, şirketin internet sitesine konulan bir içerik, üzerinde bulunan tarihten itibaren en az altı ay süreyle internet sitesinde kalır; aksi hâlde konulmamış sayılır.'' Bu maddeden de anlaşılacağı üzere şirketler, internet sitesinde bilgilerin yayınlanma süreleri önemlidir.
Yeni TTK'nın 562'nci maddesinin 12. Fıkrasında ''internet sitesi kurmayan şirketlerin yönetim organı üyeleri, yüz günden 300 güne kadar adli para cezasıyla ve aynı madde uyarınca internet sitesine konulması gereken içeriği usulüne uygun bir şekilde koymayan bu fıkrada sayılan failler yüz güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır'' hükmü getirilerek yaptırım uygulanmıştır. 

Yeni düzenlemelerle kamunun aydınlatılması, kişilerin; internet siteleri aracılığıyla şirketlerle ilgili bilgi, belge, rapor, tablo ve çağrılara kolaylıkla ulaşabilmeleri amaçlanmıştır. Yeni düzenleme, Türk şirketlerinin şeffaf bir biçimde çalışmasına zemin hazırlayacak ve uluslararası rekabet açısından iş dünyamıza önemli açılımlar sağlayacaktır. Bu düzenlemeler, ülkemizde yatırım ortamının iyileştirilmesi, şirketlerin kurumsallaşması, ülkemize daha çok doğrudan yabancı yatırım çekilebilmesi ve uluslararası piyasalarda şirketlerimize güvenin artmasını sağlayabilmek için yapılmış olup, söz konusu düzenlemeler şirketlerce doğru değerlendirildiği takdirde, büyümelerine destek veren, kurumsallaşmaları ve sürdürülebilirlikleri için önemli bir adım alacaktır.