Şırnak'a 3 yılda 1 milyar TL'lik yatırım

Global Enerji, Şırnak Termik Santraline yapmış olduğu 750 milyon lira tutarındaki yatırıma ek olarak önümüzdeki 3 yılda 1 milyar lira, 8 yılda da 2 milyar lira daha yatırım daha yapacak. İlk etapta 270 mw olarak planlanan proje, söz konusu yatırım bitince

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ŞIRNAK - Şırnak'a 500 milyon liralık yatırım yapan Global Enerji, 3 yılda ise 1 milyar lira daha yatırım yapacak. Global Yatırım Holding İş Geliştirme Grup Başkanı Atay Arpacıoğulları, "Global Enerji,  Şırnak Termik Santraline yapmış olduğu 750 milyon lira tutarındaki yatırıma ek olarak önümüzdeki 3 yılda 1 milyar lira, 8 yılda da 2 milyar lira daha yatırım daha yapacak. İlk etapta 270 mw olarak planlanan proje, söz konusu yatırım bitince 1500-2000 mw'a çıkacak" dedi. Enerji kolundaki yatırımların fırsat yakaladıkça artabileceğini ifade eden Arpacıoğulları, mart ayında Şırnak yatırımına kazmayı vurduktan sonra başka yatırım fırsatlarını kollayacaklarını ifade etti. 
Şırnak yatırımının maden sahasını kapsadığını ve buradan çıkarılacak kömürün termik santralde kullanılıp elektrik üretilmesinin planlandığını dile getiren Arpacıoğulları, "Entegre bir yatırım olacak. Türkiye'deki elektrik üretimin bir çoğu doğalgazdan karşılanıyor ve bu ithalat cari açığı olumsuz etkiliyor. Bu yatırım, yerel kaynakların kullanılması açısından önemli ve önleyici bir faktör. Buradan elde edilecek nakit dönüşü de yeni yatırımlarda kullanacağız" diye konuştu. Arpacıoğulları, söz konusu Şırnak yatırımının banka kredileri ve öz kaynaklarla finanse edileceğini söyledi. 
Türkiye enerji sektöründeki projelerini Global Enerji çatısı altında toplayan Global Yatırım Holding, Energaz üzerinden yürütmekte olduğu doğalgaz sektöründeki faaliyetlerinin yanı sıra, Galata Enerji ile elektrik üretiminde, Medgaz ile doğalgaz toptan satış, Naturelgaz ile CNG (sıkıştırılmış doğal gaz) dağıtım, ve Dağören Enerji ile yenilenebilir enerji alanlarında yatırımlarını sürdürüyor.  
Doğalgazın araçlarda kullanılması için çalışmalar yapıyoruz
Global Enerji'nin yüzde 100 iştiraki Energaz'ın 10 bölgede doğalgaz dağıtımı yaptığını kaydeden Arpacıoğulları, " Toptan satışını gerçekleştiriyoruz. Şuan abone sayımız 600 bine yaklaşıyor, yıllık tüketim  1 milyar civarında. Bunun önümüzdeki dönemde 1 milyon abonelik, 2.5 milyar yıllık tüketime yükselmesini bekliyoruz" dedi. Doğalgazda direk ithalat fırsatlarına baktıklarını dile getiren Arpacıoğulları, Başkent ve İgdaş ihalelerini inceleyeceklerini ifade etti. 
Naturelgaz şirketinin sıkıştırılmış doğalgaz (CNG) dağıtımı yaptığını kaydeden Arpacıoğulları, "Doğalgaz dağıtım ağının gitmediği yerlere; sanayi tesislerine, otellere, AVM'lere satış yapıyoruz. Burada bir açılım daha yapacağız. CNG'nin ulaşım sektöründe de kullanılması için çalışmalarımız var. LPG çok büyük bir sektör; 2,5 milyon aracı ulaşıldı. Aynı dönüşümü dizel araçların CNG'ye dönüştürülmesi projelerimiz var. Bunun meyvelerini 2012'den itibaren alacağız" dedi. 
Dağören Enerji olarak güneş ihaleleriyle ilgilendiklerini kaydeden Arpacıoğulları, "Burada EPDK'nın lisans yönetmeliğini açıklamasını bekliyoruz. Bu ihaleleri de yakından izleyeceğiz" diye konuştu. 
Alıp büyüttüğümüz işleri geliştireceğiz
Enerji, alt yapı ve türevleriyle ilgilendiklerini kaydeden Atay Arpacıoğulları, "Holding olarak çok dinamik bir yapımız var. Sektörleri çok hızlı öğrenebiliyoruz. Gerekli noktada teknik ortak, yerel ortak bulabiliyoruz. Değişen ekonomik koşullara çok hızlı adapta oluyoruz. Stratejik olarak getirinin olduğu her yere yatırım yapabiliriz" dedi. Holding olarak satın alma/birleşme heyecanlarını hiçbir zaman kaybetmek istemediklerini dile getiren Arpacıoğulları, "Devamlı yenilik katmak, yeni iş geliştirme faaliyetlerinde bulunmak en büyük özelliğimiz. Ama 2005'de başlayıp bugüne kadar geldiğimiz birleşmeler ve satın almalar kadar hızlı büyümeyeceğiz. Daha çok; bu kadar hızlı alıp büyüttüğümüz işleri geliştirme çalışmalarını yapacağız. Fırsat çıkarsa satın almalar olacak tabii 2005-2011 arası gibi olmayacak. Zaten piyasada o fırsatlar da yok. Doğru zamanla alıp doğru fiyata satmak önemli olan" diye konuştu. 
Pera GYO, Van'da konut yapacak
Global Yatırım Holding'in gayrimenkul şirketi Pera Gayrimenkul'un Denizli'deki mix projesinin haziran ayında teslimata başlayacağını kaydeden Atay Arpacıoğulları, Denizli sonrasında Van'daki mevcut arazileri üzerine bir proje düşündüklerini belirti. Arpacıoğulları, "İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük şehir dışı fırsatlara bakıyoruz. Oralarda değer yaratmak istiyoruz. AVM'lerin olmadığı yerlerde projeler düşünüyoruz. Çünkü artık ilçeler şehirleşmeye başladı" diye konuştu. 
Global Liman İşletmeleri'nin genişleme fırsatlarına hep baktıklarını kaydeden Arpacıoğulları, "Limancılığı öğrendik artık. Özellikle Türkiye'ye yakın doğu Akdeniz, orta Akdeniz çanağındaki limanlar potansiyel hedefimiz. Bizimle benzer bir rotada olan, yakın olduğumuz çevrelerde yatırım yapmak daha doğru" dedi. 
Kuşadası Limanı'nı 2003 yılında ziyaret eden kruvaziyer sayısı 331, yolcu sayısı ise 312,928 iken, bu sayı 2011 yılında yüzde 59.7 oranında bir artış göstererek limanı ziyaret eden gemi sayısı 554'e, yolcu sayısı ise 646,658'e yükseldi. Antalya Limanı ise 2007 yılında 37 gemi ve 15,488 yolcu ağırlarken, 2011 yılında bu sayıyı 78 gemi ve 149,831 yolcuya çıkarttı. Bodrum limanı ise 2007 - 2011 yılları arasında düzenli bir şekilde büyümeye devam ederek hem gemi hem de yolcu sayılarında yüzde 33 oranında bir yükseliş trendi yakaladı.
Bu konularda ilginizi çekebilir