Şişli Meslek Yüksekokulu çocukları ağırladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - İstanbul Şişli Meslek Yüksekokulu "20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü" sebebiyle Şişli Belediyesi Esentepe Çocuk Evi'ndeki minikleri ağırladı. Okulun "Çocuk Gelişimi" bölümü öğretmen ve öğrencileri bu önemli günde miniklerle yakından ilgilenirken, Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Kahraman Eroğlu'nun da katılımı etkinliklere renk kattı.

Çocukların da yetişkin bireyler gibi haklara sahip olduğuna dikkat çekmek, savaşlar, açlık ve farklı olumsuz koşullar altında hayatını sürdürmek zorunda kalanları korumak ve onlara daha iyi bir hayat sağlamak için hazırlanan Çocuk Hakları Sözleşmesi, "20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü" sebebiyle tekrar gündeme geldi. İstanbul Şişli Meslek Yüksekokulu'da bu özel günde çocukların var olan haklarına dikkat çekmek üzere Şişli Belediyesi Esentepe Çocuk Evi'ndeki miniklerle bir araya geldi. Başta Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Kahraman Eroğlu olmak üzere İstanbul Şişli Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Bölümü Öğretim Görevlileri ve bölüm öğrencilerinin de konuşmalarıyla renklenen etkinlik, anaokulu öğrencilerinin dans gösterisi, çizgi film gösterimi, çocukların öğretmenleriyle birlikte söylediği şarkılar ve palyaço gösterileri ile dopdolu geçti.

İstanbul Şişli Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi bölümü, normal gelişim gösteren ya da özel eğitim ihtiyacı olan 0-6 yaş arasındaki çocukların beceri ve davranışlarını geliştirecek, sahip oldukları yeteneklerin farkına varmalarını sağlayacak nitelikli yardımcı eğitmenler yetiştirmeyi amaçlıyor.  
"Her çocuk eşittir..."

Türkiye'nin de 1990 yılında imzaladığı ve 191 ülke tarafından kabul edilen sözleşme, toplam 54 maddeden oluşuyor. Çocuk Hakları Evrensel Bildirisi'nde her çocuğun yararlanması gereken haklar şöyle sıralanıyor;
1. Hiç bir çocuk ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasal inanç nedeniyle ayrı tutulamaz.
2. Her çocuk korunacak ve özel bakım görecektir. Çocuğun iyi koşullar altında, zihnen, bedenen gelişmesi sağlanacaktır. Buna ilişkin düzenlemeler yasalarla güvence altına alınacaktır. Bu amaçla hazırlanacak yasalarda çocuk yararına olacak durumlar göz önünde tutulacaktır.
3. Her çocuk doğduğu andan başlayarak isme ve yurttaşlığa hak kazanmalıdır.
Çocuk, sosyal güvenlikten yararlanmalıdır. Sağlıklı büyüyüp gelişmesi için gereken her çaba gösterilmelidir.
4. Sakat çocuklar için özel bakım ve eğitim uygulanmalıdır.
5. Çocuktan sevgi esirgenmemelidir. Ailesi olmayan ve yoksul çocuklara özel ilgi gösterilmelidir.
6. İlkokul eğitimi parasız ve zorunlu olarak çocuğa sağlanmalıdır. Çocuklar genel bilgilerini arttıracak, yeteneklerini geliştirecek toplumsal sorumluluklar yüklenecek biçimde eğitilmelidir.
7. Çocuğun eğitiminden sorumlu kişiler eğitime, öğretime ayrı bir özen göstermelidir. Çocuk; bir tür eğitim olan oyun oynamak ve dinlenmek olanaklarına sahip olmalıdır. Yöneticiler çocuklara bunları sağlamalıdır.
8. Sosyal yardım ve korunma konusunda çocuk ilk düşünülen olmalıdır.
9. Çocuk her tür kötülük ve sömürüden korunmalıdır. Çocuk, her ne biçimde olursa olsun alım satım konusu olmamalıdır.
10. Çocuk ırk, din ve insanlar arasındaki ayrılık meydana getiren baskılardan titizlikle korunmalıdır.