'Sistem başkanlık ama adı cumhurbaşkanlığı olacak'

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, "Yeni sistemde başbakanlık olmayacak. Genelde cumhurbaşkanı ve yanında muhtemelen, Amerika'da başkan yardımcısı var, bizde belki birden fazla cumhurbaşkanı yardımcısı olabilir." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Anadolu Ajansı Editör Masası toplantısında, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Anayasa değişikliği teklifiyle ilgili, "Başbakanımız, Sayın Devlet Bahçeli ile görüştü. Neticede teklif kendilerine verildi. Onlar da inceledikten sonra yüce Meclis'e sevk edilecek. Oylanacak. Muhtemelen 330'un üzerinde oy alacağımızı tahmin ediyoruz. Diğer partilerden de buna katılacaklar var, benim bildiğim kadarıyla. Dolayısıyla millete gidecek. Belki önümüzdeki bahar aylarında bir referandumla neticelenebilir diye düşünüyorum." diye konuştu.

'Seçim partili cumhurbaşkanlığı için yapılacak'

Eroğlu, seçim ya da siyasi yarışın yapılacağı makam hakkında, "Bundan sonra partili cumhurbaşkanlığı için yapılacak, partili olmazsa olmaz, partili olması şartı düşünüyoruz." dedi.

'Sistem başkanlık ama adı cumhurbaşkanlığı olacak'

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, "Türkiye çok stratejik bir noktada. Büyüdükçe önünü kesmek isteyen devletler var. Daha güçlü şekilde yönetilmesi gerekiyor. Bunun için de tek çare başkanlık sistemi. Tabii bu dönemde millete gidilmesi gerekiyor. Millete gitmek için 330 oy gerekiyor. Bunu da MHP ile anlaşmak suretiyle millete getirmek mümkün hale gelebilir. Esasen daha önce çok sayıda madde olsun diye düşünce vardı ama maddeler azaltıldı. Daha ziyade tam başkanlık ama adı cumhurbaşkanlığı olacak. Sistem başkanlık ama adı cumhurbaşkanlığı olacak." diye konuştu.

Eroğlu, "Yeni sistemde başbakanlık olmayacak. Genelde cumhurbaşkanı ve yanında muhtemelen, Amerika'da başkan yardımcısı var, bizde belki birden fazla cumhurbaşkanı yardımcısı olabilir. Bakanlar dışarıdan gelecek. Parlamento, vekiller kanunları hazırlayacak. Yasama ayrı yürütme ayrı bir şekilde sistem yürüyecek." dedi.

'CHP’nin tavrı yanlış'

Eroğlu, "CHP’nin tavrı yanlıştır. En azından nezaketen bugün 'Şu hususları şöyle şöyle değiştirsek' dese biz her şeye açığız. Maksadımız ülke için en iyi anayasayı yapmak, gayemiz bu. Buyrun gelsinler, açık her şey. CHP içindeki bazı vatanını, milletini seven vekillerin de bu konuda destek vereceklerine inanıyorum." dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir