Sivas, yatırımcı bekliyor
SİVAS'TAN / Gülistan TOR
DÜNYA Gazetesi'nin Gaziantep Temsilciliği'nde başladığım görevimi 3 aydır Sivas Bölge Temsilcisi olarak sürdürüyorum. Bu süreçte gördüm ki, modern Türkiye'nin kuruluşunda başrol oynayan Sivas, bir taraftan tarih kokan mekânları ve mimari yapıları ile tarihi eser meraklılarını beklerken, diğer taraftan güvenlik açısından yaşanabilir bir kent olması ve gelişmekte olan potansiyel sanayisi ile cazibe merkezi seçilerek yeni yatırımcılarını bekliyor.
İş dünyasına baktığımızda, Sivas'ın gelişen bir sanayiye sahip olduğunu söylemek mümkün. Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin verilerine göre Sivas'ta 2009 yılında 36.5 milyon dolar olan ihracat 2010 yılında 57.3 milyon dolar olarak gerçekleşirken; henüz yıl sonu rakamları netleşmese de 2011 yılında 70 milyon doları aşması bekleniyor. İlden ihracat yapılan ülkeler arasında Almanya, Çin, Fransa, İsrail, İran, Romanya, Suudi Arabistan var. İhracat yapılan ülkelere bakıldığında farklı pazarlarda Sivaslı sanayicilerin ürün satabildiği görülüyor.
Sivas sanayisinde öne çıkan sektörler; doğaltaş, tekstil - hazır giyim, otomotiv ve yan sanayi. Medikal ürünler, mobilya, inşaat malzemeleri ve gıda ürünleri üretimi de Sivas'ta mevcut. 23 yıl önce faaliyete geçen Sivas Organize Sanayi Bölgesi'nde toplamda 296 adet sanayi parseli 170 firmaya tahsis edilmiş durumda. Toplamda 126 firma üretim yapıyor. Düzenli ve aktif olarak ihracat yapan 40 firma var. Devam eden 50'ye yakın yeni yatırım çalışması ile OSB'de boş olan diğer yerlerin de biran önce dolması için hem Sivas'tan hem de şehir dışından yatırımcı gelmesi yönünde çalışılıyor.
Sanayicilerimizin en büyük sorunu ise diğer illerde olduğu gibi vasıflı eleman bulamamak. İl yönetimi ve STK'lar bu soruna çözüm için projeler yürütüyor. İşsizliğe çözüm noktasında yapılan girişimlerin katkısı önemli ancak henüz yeterli değil.
Sivas'ın yeni yatırımlara ihtiyacı var. Başta İstanbul olmak üzere büyükşehirlere en fazla göç veren iller arasında Sivas başı çekiyor. Diğer illerde yaşayan Sivaslıların doğdukları topraklara yatırım yapmalarının çok anlamlı olacağını, ortaya Gaziantep ve en yakınındaki Kayseri'deki gibi bir gelişmiş bir sanayi çıkacağını düşünüyorum. Bu şehirlerde günün şartlarına göre başka şehirlere gidilip yatırım yapılmış ise de yatırımcıların kendi topraklarına olan borçlarını ödemek adına güzel tesisler kurduğunu görmek mümkün. Bu illerimizin bugün ülkemizin önemli sanayi şehirleri arasında ilk sıralarda olmasındaki nedenler arasında, dışarıda iş alanında büyüyen hemşerilerinin illlerine yatırım yapması büyük önem taşıyor. Bu nedenledir ki Sivaslı yatırımcıların da memleketlerine yatırım yapmasını bekliyoruz.