Sivas'ta Madımak gerginliği

Sivas olaylarının 18'nci yılında anma programına katılan grup ile polis arasında arbede yaşandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SİVAS - Sivas olaylarının 18. yılı nedeniyle düzenlenen anma programına katılan grup ile güvenlik güçleri arasında eski Madımak Oteli önünde gerginlik yaşandı.

Ethembey Parkı yakınlarında toplandıktan sonra Mevlana Caddesi'nden yürüyen grup üyeleri, bilim ve kültür merkezine dönüştürülen eski Madımak Oteli yakınlarına kadar geldi.

Grup, buradaki polis bariyerleri önünde slogan attı. Olaylarda ölenlerin isimleri okunduktan sonra yaşamını yitirenlerin yakınları bina önüne alındı.

Bu sırada bariyerleri aşmak isteyen grup ile polis arasında gerginlik yaşandı.

Çıkan arbedede biber gazı kullanan polis, müdahale ettiği grubu dağıttı. Gruptan bazı kişiler bina önüne pet şişe ve çeşitli malzemeler fırlattı.

Bir süre ara sokaklara dağılan grup, daha sonra tekrar polis bariyerleri önünde toplandı.

37 kişinin anısına karanfil

Sivas Valisi Ali Kolat, Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ve aralarında Sivas Şehit Aileleri ve Gazileri Derneği Başkanı Mustafa Hızal, Dört Eylül Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Elvan Cantemur,  Muhtarlar Derneği Başkanı Duran Koç'un da bulunduğu Sivil Toplum Kuruluşları Platformu üyeleriyle birlikte Bilim ve Kültür Merkezi'ne geldi.

Vali Kolat ve beraberindekiler burada Sivas Olaylarında yaşamını yitiren 37 kişinin anısına oluşturan Anı Köşesi'ndeki "2 Temmuz 1993 tarihinde meydana gelen elim olayda 37 insanımız hayatını kaybetmiştir. Böyle acıların bir daha yaşanmaması dileğiyle..." yazısının bulunduğu yere karanfil bırakarak, saygı duruşunda bulundu.

Daha sonra merkezdeki Çocuk Kütüphanesi'ni ve bilim merkezini gezen Kolat, burada yapılanlar hakkında sivil toplum örgütü temsilcilerine bilgi verdi.

Kolat, Çocuk Kütüphanesi'nin önümüzdeki Pazartesi gününden itibaren öğrencilere hizmet vermeye başlayacağını belirterek, "Çocuklarımız tatilde gelsin burada istifade etsin istedik" diye konuştu. Vali Kolat, merkezin resmi açılışının daha sonra yapılabileceğini söyledi.

Vali Kolat ve beraberindekiler buradaki programın ardından daha sonra ayrıldı.

Bu arada Bilim Kültür Merkezi önünde ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındığı, bu bölgenin bariyerlerle kapatıldığı gözlendi. Jandarmaya ait "fener" adlı bomba arama köpeği de Bilim ve Kültür Merkezi içerisinde arama yaptı.

Emniyet Müdürü Ahmet Kemal Seyhan ve yardımcıları da merkez önüne gelerek güvenlik tedbirlerini kontrol etti.

Öte yandan, Bilim ve Kültür Merkezi içerisinden sadece Anadolu Ajansının görüntü ve fotoğraf almasına izin verildi.

Madımak'ta ölenler için uçtular

Fethiye'nin Ölüdeniz beldesinde bu yıl 8'incisi düzenlenen Ölüdeniz Kültür ve Sanat Festivali'nde de Sivas'ta ölenler unutulmadı. Madımak Oteli yangınında hayatını kaybedenlerin anısını yaşatmak için şair ve yazarlardan oluşan 35 paraşütçü, 1980 metre yüksekliğindeki Babadağ'dan uçuş yaptı.

Türkiye Edebiyatçılar Derneği Başkanı Gökhan Cengizhan'ın yanı sıra yazarlar Zafer Doruk, Mustafa Emre, Hülya Türk, Coşkun Karabulut, Abidin Güneyli, Sevgi Çekiç, Lale Dilligil, Duran Aydın, ve konuk şairlerden oluşan 35 kişi, Babadağ'dan Ölüdeniz Belceğiz Plajına iniş yaptılar.

Ölüdeniz Belediye Başkanı Keramettin Yılmaz, Madımak Oteli yangınında hayatını kaybedenleri bu etkinlikte anma fırsatı bulduklarını belirterek, "18 yıl önce bugün Sivas Madımak Otel'de hunharca katledilen şair, yazar ve sanatçılarımızın ruhu Babadağ'dan Ölüdeniz'e yamaç paraşütü ile uçacak. Uçuş yapan şair ve yazarlarımız, Sivas'ta hayatını kaybeden şair ve yazarlarımızın resimlerinin bulunduğu tişörtleri giyerek 1980 metre yükseklikteki Babadağ'dan Ölüdeniz'e uçtu. Bu etkinlik ile onları unutmadığımızı göstermeye çalıştık" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir