Sivas'ta ortaklık kültürünü canlandıralım

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Tahir KAVDIR / Müstakil Sanayici  ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Sivas Şube Başkanı

Küçük esnafımızın bitmeye başladığı şu günlerde büyümenin ve büyükler karşısında durabilmenin yolunun firmayı büyütmek olduğunun altını çizmek gerekir. Bunu sağlayabilmek ise ortaklıklar kurmaktan geçiyor. Büyük firmalar Sivas'ın pazarından pay almaya başladığından bu yana kent  esnafı kara kara düşünüyor. Esnafımız büyümezse veya çağa ayak uyduramazsa eriyip gitmesinin an meselesi olduğunu bilmiyor. MÜSİAD olarak ortaklık kültürünü geliştirmemiz gerektiğini, 'ortaklık olmazsa olmaz' söylemlerini her platformda dile getirdik. Geçmişte Sivas için kötü örnekler yaşandı.

Ama bu bizim ortaklık yapmayacağımız anlamına gelmiyor. Kurtuluş reçetelerimiz arasında ortaklıklar kurmak, sermayelerimizi birleştirerek ortak firmalar oluşturmak da bulunduğunu her zaman söyledik.

Bizler bugüne kadar hep ortak kurduğumuz firmalarda profesyonel düşünmediğimiz için çok kötü sonuçlar aldık . Tabiri caizse sütten ağzımız yandı şimdi yoğurdu üfleyerek yiyoruz. Şirketimizi kurduk baştan dövüşmedik, profesyonel düşünüp bir müdür getirmedik başına. Ortaklar arasından sabah ilk geleni koltuğa oturttuk, günlük şirket ortaklarını müdür yaptık. Dışarıdan gelecek olan kalifiyeli personele para vermektense biz dururuz dedik şirketin başında. Kar getirdiği zaman ise şirketin tamamını türlü oyunlarla elimize geçirmeye çalıştık. Ne oldu? Müthiş zararlarla firmalarımıza kilidi vurduk. Daha sonrasında ise 'ortaklık olmuyor hemşerim bakın biz yaptık olmadı' diyerek  büyümenin önünü kapattık.

Geçmişimizden sıyrılalım, geleceğe yarınlara bakalım. Başlangıç noktamız şu anki zamanımız olsun şu saatimiz, yeni hedefler çizelim kendimize, yeni ufuklar açalım yarınlarımıza. Bizden geçti demeyelim çocuklarımızın yarınlarını düşünelim. Ağaç dikenler meyvelerini hemen yemek için mi diktiler? Bizler atalarımızın diktikleri ağaçların meyvelerini yedik. 'Bizim diktiğimi ağaçların meyvelerini de bizden sonra gelecek olan nesiller yesin' dediler.

MÜSİAD Sivas Şubesi olarak 25 ortaklı Binbaşak şirketini kurarken çokça endişelerimiz vardı ama Tüm dünyaya mal olmuş bir STK'nın temsilcisi olarak bir ağabey vazifesi yapıp şehrimizde gidebilecek iş dallarını değerlendirmeye başladık . Sıkıntılar elbette var ama bizler meyvelerimizi muhakkak yarınlara yedireceğiz. Ayrıca karı alıp gitmek değil gayemiz, kimseyle paylaşmamak gibi bir düşüncemiz de yok. Başardığımız zaman  halkımıza 'gelin artık ortak olun, satışı düzgün alıcısı hazır iş dalları var biz sıkıntı çektik ama siz çekmeyin şunları şunları yapın başlayın ülke ekonomisine katkı sağlamaya şehrimize gelir getirmeye' diyeceğiz. Türkiye ekonomisinin canlandığı şu günlerde çalışmalarımızı iki kat artırdık .Bizler istiyoruz ki Sivas'ta yapacağımız bir işle markalaşalım, Sivas'ın kaynaklarını iyi analiz edip doğru hamleyi yapalım.Tüm Sivaslılar gayret edip, çalışmalı. Az konuşup çok iş yapalım!