Sizce GBT'niz temiz mi?

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mustafa GÜNTEKİN / Emekli Gümrük Müşaviri

Sizinle, sizinde başınıza gelecek bir olayı adım adım izleyelim. İzleyelim de nerelere gidelim. Bir bakalım.

Efendim, Sultanahmet Adliyesi'nde 1.kat sola dön en son da "Sabıka Kaydı" bölümü var. Fotokopiden bir dilekçe örneği alıyorsun, doldurup içeri veriyorsun. Nüfus kağıdınla birlikte. Memur 5 TL diyor, makbuzunu veriyor, sağdaki bölüme havale ediyor. 2 dakika sonra sabıkanız yoksa dilekçenin arkasında yazılı temiz kağıdını alıyorsunuz. Temiz. Kafamda hâlâ bir takıntı var. Bu temizde, peki dışarda polis memuru hüviyet sorup GBT denilen şeye bakarsa da temiz çıkacak mı? diye düşünüyorum. İçeri Müdire hanıma izninizle gelebilir miyim diyorum. Efendim sabıkam yok, acaba GBT temiz midir? "Müdire hanım biz ona bakmıyoruz. 3. Katta merdivenden çıkınca ilerde sağda infaz var."

Orada müdürlerden Vedat Bey'e uğrayıp durumunuzu öğrenin dedi.

3. Katın sağından sona doğru girdim içeri. Vedat Bey "Sabıka Kağıdın Temiz, GBT'de temiz mi dedim. Bakalım dediler baktılar. Bunun faydası eğer orada tebligattan ötürü, mahkemeden ötürü veya başka sebepten mahkemece aranıyorsanız, hemen söyleyecek. Yalnız bu işi sabah yapın birşey çıkarsa hemen mahkeme kalemine gider, aranıyorsanız, gıyabi tutuklama kararı, yakalama kararı varsa, kalemden direk mahkemeye çıkarsınız. Suçsuzsanız çıkar, suçluysanız girersiniz.

Birşey çıkmadı bende. "Vedat Bey dedim." "Tamam. Herhangi bir arama yok, mahkemede gözükmüyor. Yalnız bu bizim Sultanahmet Mahkemesi için geçerli. Bakırköy, Kadıköy veya başka bir bölgedeki mahkemedeki davadan aranıyorsanız o burda çıkmaz."

- O zaman ne yapacağım" dedim

- Şüphelendiğin bir mahkeme olayın varsa, mahkemenin infaz bürosuna uğraman en doğru en seri öğrenme şekli. Varsa hemen çıkacak ve mahkeme orada olduğu için, işin polislik, nezaretlik olmadan öyle veya böyle çözülecek.

Buradaki mesaj sabıka kaydınızın temiz olması. GBT'nin temiz olması anlamına gelmiyor. Size güzel bir çözüm vereyim mi? Diyelim hangi mahkemede probleminiz, icra borcu, karşılıksız çek gibi, sahtekarlık vs. gibi olayların içinde olmak veya olmamak durumunu bilmeniz, GBT'nin temiz olduğunu anlamanız için, gidin tanıdık bir karakola, sabah gidin yalnız. "Komiserim benim GBT temiz mi? Bir bakarmısınız? deyin. Temizse temiz, problem varsa, problem çıkarsa o komisere zimmetlisiniz. Mahkemeye kadar zimmetle çıkarırlar? Ak mı - Kara mı mahkeme karar verir. Aksa oley, kara ise karaley.

Peki nedir GBT? İnsanları yolda, kahvede, akşam bir yerde, otobüste, minibüste yapılan kontrolde çıkarsanız vay halinize. Doğru önce karakola veya doğru Gayrettepe Asayişe. Akşam enselenirseniz hiç şansınız yok. Nezarette sabahlayacaksınız. Sabah ola hayrola. Bu korkuyu yaşamamak için kendi kendinize gidin SABAH tanıdık bir karakolda GBT ile aklanın. Aksi bir şey çıkarsa çıkar.

GBT açılımı "Genel Bilgi Toplama" demek. Daha önce suça karışma, dava konusu bir olayda ifade vermeme, tanıklık, gibi mahkeme tebligatlarında adreste bulunamama sonucu aranmanız size tebliğ edilemiyor bu durumda polis kayıtları olan Genel Bilgi Toplama (GBT) kayıtlarına giriyorsunuz. Vatandaş size çok önemli bir görev veriyorum. Siz siz olun mahkemeniz var ise hemen gidin ifade verin. Adres değiştirdiyseniz mahkemeye bunu bildiren dilekçenizi muhakkak verin. Şimdi sizin Bakırköy"de bir Mahkemeniz vardı, adreste bulunamadığınız veya adres değişikliğini bildirmediğiniz için size ulaşılamamış. Şile'de GBT'ye yakalandınız. Ne olacak? Aynen paket. Yaa kardeşim Devlet sırf senin hatan yüzünden memur nezaretinde seni İstanbul'a getirecek. Yazık değil mi? İstanbul'un bir ucundan bir ucuna getirecek. Devlete, devletin aracına, memuruna, zamanına. Bu Allah'tan reva mı? Senin hatanı devlete ücretsiz yüklemek. Olur mu? Tedbirini al, ne kendini rezil, ne devleti fuzuli işgal edip zarara uğratma. İstanbul dışında GBT'ye tutulsan bu sefer İstanbul'a faks ile gönderecekler. Buradaki talimata göre orada sana gereğini yapacaklar. Erteleme, en kötü huy. Bu huydan Allah insanı kurtarsın inşallah.

Bu durumda aranıyor iseniz bulunduğunuz yerdeki kontrolde keklik gibi avlanıyorsunuz. Akşam saatlerinde enselenirseniz kekliği düz ovada avlarlar. Akşam kafese koyarlar şarkısını söylersiniz.

Lütfen dikkatli ve sağlıklı olun, sağlıklı düşünün.