Sızıntının BP'ye maliyeti 3,12 milyar dolar

Balina adlı Tayvan bandıralı dev bir tankerin Meksika Körfezi'ndeki petrollü suyu çekip temizleyerek ve tekrar körfeze bırakacağı belirtildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA- Meksika Körfezi'ndeki petrol felaketinin, İngiliz British Petrolium (BP) şirketine şimdiye kadarki maliyeti 3,12 milyar doları buldu.

Şirketten yapılan açıklamada, petrol akışını önleme ve körfezi temizleme çalışmalarının yanı sıra 147 milyon dolarlık tazminat ödemelerinin de bu rakamın içinde olduğu belirtildi. BP ayrıca, maliyetin daha da artacağı tahmininde bulundu.

İngiliz petrol şirketi yürüttüğü temizlik operasyonuna 44 bin 500 kişinin katıldığını bildirirken, petrol akışının durdurulması için yeni yöntem arayışını sürdürüyor.

Şirketin işlettiği platformda 20 Nisanda meydana gelen ve 11 kişinin ölümüne yol açan patlamanın ardından iki gün sonra başlayan ve körfezde çevre felaketine neden olan petrol akışıyla, günde yaklaşık 100 bin varil ham petrol suya karışıyor. 

Çevre felaketinin yaşandığı Nisan ayından bu yana BP'nin hisseleri yarıdan fazla değer kaybetti.

Felakete "Balina" çözümü

Bu arada, "Balina" adlı Tayvan bandıralı dev bir tankerin Meksika Körfezi'ndeki suyu temizlemede deneneceği belirtiliyor.

İngiliz basınında yer alan haberlere göre, dev tanker petrollü suyu çekip  temizleyecek ve tekrar körfeze bırakacak.

Halen test aşamasında olduğu ve bu hafta içinde uygulamaya geçilmesi beklenen tankerle, günde 21 milyon galon su temizlenebilecek.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir