Soçi'de Suriye için üçlü zirve

Rusya'nın Soçi kentinde Suriye'de siyasi çözümün ele alınacağı üçlü zirve başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bir araya geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin katıldığı "Suriye" konulu üçlü zirve toplantısı saat 16.40'ta başladı.

Zirvede Suriye’de siyasi çözümün sağlanması ve şiddetin azaltılması için atılacak adımlar ele alınıyor. 

Erdoğan: Bugün kritik kararlar alacağımızı düşünüyorum

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Sanatoryum Rus'ta gerçekleştirdikleri zirvenin basına açık bölümünde konuştu.

Erdoğan, konuşmasında şunları söyledi;
“Bu üçlü zirve Suriye'de akan kanın artık tamamen durması, yıllardır yaşanan trajedinin son bulması bakımından son derece önemli. Türkiye, Rusya ve İran'ın Suriye meselesinde yakın bir çalışma ortamı tesis etmelerinin müspet sonuçlarına dünya şahit olmuştur. Geldiğimiz nokta önemlidir, ancak yeterli değildir. Kalıcı siyasi çözüm için tüm çevreler katkı sağlamalı. Bugün kritik kararlar alacağımızı düşünüyorum.”

Putin ile geçen hafta yine Soçi'de bir araya geldiklerini anımsatan Erdoğan, bu görüşmede Suriye meselesini etraflıca ele aldıklarını ve Türkiye-Rusya ilişkilerini değerlendirme imkanı bulduklarını söyledi.  

Zirveye güzel bir hazırlık yaptıklarını belirten Erdoğan, "Gerek Dışişleri Bakanlarımızın yaptıkları hazırlıklar, ardından Genelkurmay Başkanlarımızın yaptıkları hazırlıklar bu zirvenin çok daha neticeye yönelik olduğunun bir ifadesidir. Temennim odur ki bugün buradan bu noktada çok daha farklı bir şekilde ayrılırız" diye konuştu.

Genelkurmay başkanları Suriye'yi görüştüGenelkurmay başkanları Suriye'yi görüştü

Putin: Suriye'nin bölünmesi engellendi

Suriye'nin IŞİD tarafından ele geçirilmesinin engellenmesine katkıları için İran ve Türkiye'ye teşekkür eden Rus lider Putin, şunları söyledi;

“Moskova, Ankara ve Tahran'ın ortak çabaları sayesinde Suriye'nin bölünmesi engellendi. Ülkede askeri operasyonların sona yaklaştığını söyleyebilirim. Suriye'de teröristlere ağır bir darbe indirdik. İç savaşı bitirmek için gerçek bir fırsat var. Suriye'de siyasi çözüm için yeni bir aşamaya geldik. Suriye'de siyasi uzlaşma Cenevre sürecinde sonuçlandırılacak. Barışçıl çözüm için Suriye hükümeti de dahil olmak üzere tüm tarafların uzlaşması ve tavizler vermeleri gerekli. BM kararları temelinde etnik gruplar arası uzlaşmaya güç verilmesi önemli. Suriye halkının da yeni prensipleri onaylaması gerekiyor."

Türk ve İranlı liderlerin gösterdikleri duruş sayesinde Astana süreci, Suriye’deki çatışmaların azalması, ateşkesler ve gerilimi azaltma bölgelerinin hayata geçtiğine işaret eden Putin, “İki liderin üstlendikleri rol olmasaydı, Suriye’de askeri sürecin sonlanması mümkün olmazdı” diye konuştu.

Suriye'de siyasi uzlaşma için zeminin hazır olduğunu belirten Ruhani ise, “Rusya, Türkiye ve İran'ın Suriye barış sürecinde yakın işbirliği yapmasından memnunum. Suriye'de terörizmin kökünün kazınması gerekli" dedi.

Ruhani, Suriye'de yabancı asker varlığının sadece Suriye hükümetinin kontrolünde olabileceğini söyledi.

Ruhani ile Erdoğan görüştü

Görüşme öncesinde Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile 40 dakikalık bir görüşme gerçekleştirdi. 

Üçlü zirvenin ardından ortak basın toplantısı düzenlenecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ve Ruhani daha sonra akşam yemeğinde bir araya gelecek.

Putin’in davetlisi olarak özel uçak TUR ile saat 13.15’te Rusya’nın Soçi kentine giden Erdoğan’a eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak eşlik ediyor.

Putin ve Esad Moskova'da görüştüPutin ve Esad Moskova'da görüştü