Soğuk zinciri her aşamada takip altına alacak
Soğuk zinciri her aşamada takip altına alacak Datalogger sistemini geliştiren Faydam'ın Kurucu Ortağı Haluk Erden, dondurulmuş ürünlere güveninin artacağını söyledi
DİLEK TOPRAK
ESKİŞEHİR - Faydam, dondurulmuş gıdaların taşınması, depolanması, dağıtımı ve parakende satış reyonlarında muhafazası sırasında soğuk zincirin kırılmaması için her aşamada sıcaklık kontrolünü yapacak sistem geliştirdi.
Türkiye’de büyüklüğü yaklaşık 1 milyar TL’yi bulan dondurulmuş gıda pazarındaki önemli eksikliği fark eden ve buna yönelik Faydam Datalogger sistemini geliştiren Faydam'ın Kurucu Ortağı Haluk Erden, bu sistem sayesinde dondurulmuş ürünlere güvenin artacağını söyledi. Tüketicilerin reyonlardaki QR kodunu okutarak satın aldıkları ürünlerle ilgili nerede, hangi koşullarda ve nasıl üretildiğini, üretimden sonra hangi sıcaklıklarda depolandığını ve taşıma sırasında uygun sıcaklıklarda muhafaza edilip edilmediğini öğrenebileceğini ifade eden Erden, “Kalite her insanın hakkıdır, bir ayrıcalık değildir bu nedenle Datalogger'ı geliştirdik. Şu an andorid uygulamasının tamamlıyoruz İOS uygulaması da yakında gelecek” dedi. Taze gıdaların eve girene kadar geçtiği tüm aşamalarda soğuk zincirin kırılmamasının son derece önemli olduğuna dikkat çeken Erden, “Gıda ambalajlarındaki üretim ve son kullanma tarihini gösteren etiketler ürünün raf ömrünü gösterdiği halde taşıma ve depolama sırasında ürünün maruz kaldığı sıcaklıkları göstermemekte. Depolamada ortam sıcaklığı gıdanın raf ömrünü etkileyen en önemli kriterlerden birisidir. Özellikle nakliyat ve depolama sırasındaki ortam sıcaklıklarının takip edilmesi ve bu verilerin tüketicilerle paylaşılması, tüketici sağlığı açısından çok önemli” bilgisini verdi.
Faydam Datalogger ile gıda dolaplarının sıcaklık takibini yaparken, aynı zamanda veri toplama ile gıda dolaplarının elektrik tüketimlerini de online ölçerek dolap ayarlarının doğru ve verimli bir hale getirilmesini sağladıklarını ve bu şekilde enerji tasarruf sürecini de yönetebildiklerini dile getiren Erden, ürünün çalışma şeklini ise şöyle anlattı: “Datalogger konseptinde düşük akım ile çalışabilen kablosuz akıllı ağ teknolojisini kullanıyoruz. Düşük enerji tüketimli RF ünitelerimizde toplanan veriler, Gateway ünitemizden merkez serverlarımıza aktarılmakta ve akıllı telefon, tablet bilgisayar vb. teknolojiler vasıtası ile alt-üst eşik değerleri, anlık ve geçmiş tarihli raporlamalara kullanıcılar erişebilmektedir. Ayrıca toplanan/ölçülen verilerin yorum raporlama hizmetlerini de biz veriyoruz.”
2008 yılında Datalogger’ın ARGE’sine başladıklarını ve bir buçuk yıldır sahaya ürün verdiklerini ifade eden Erden, “şuanda bir market zinciri ile yatırımı onaylama aşamasındayız. Ürünlerle ilgili geri dönüşleri alıyoruz veri tabanımız oluşmuş durumda ve verilerimiz akademisyenlerle paylaşıyoruz, bu konuda tüm üniversitelere de kapımız açık” diye konuştu.