Şok'u satan Migros, parayı büyümede kullanacak

Ülker Grubu'na Şok'u satarak 600 milyon dolarlık bir kaynak yaratan Migros Grubu, bu kaynağı daha da büyümek için kullanacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Migros Genel Müdürü Özgür Tort, Şok'un satışından elde edilen 600 milyon lira kaynağın Migros Grubu'nu daha da geliştireceğini ve büyüteceğini belirterek, "Yeni tüketici trendini yakalayarak, süpermarkette açık ara lider pozisyonumuzu daha da güçlendirerek büyüyeceğiz" dedi.

Tort, yeni dönem hedeflerine ilişkin düzenlediği basın toplantısında, 2011 ilk yarı yılda satışların 2010'un aynı dönemine göre yüzde 11 arttığını, 149 milyon lira lira olan vergi amortisman ve faiz öncesi karın (VAFÖK) 2011 ilk yarı yılında yüzde 16 artışla 173 milyon liraya çıktığını söyledi.

Migros Grubu olarak 2010'da yüzde 11 büyüme gerçekleştirdiklerini, 2011 ve 2012'de de benzer şekilde büyüyeceklerini vurgulayan Tort, "Migros Ticaret A.Ş olarak 2010 yılını 6,3 milyar liralık ciroyla tamamladık. Şok'u devrettik. Bu işten yaratılan 600 milyon lira kaynak, Migros Grubu'nu daha da geliştirecek, daha da büyütecek. Yeni tüketici trendini yakalayarak, süpermarkette açık ara lider pozisyonumuzu daha da güçlendirerek büyüyeceğiz. Süpermarkete odaklanarak elde edeceğimiz hızlı büyümeyle, 2012 sonunda farkı yerine koyup geçmeyi öngörüyoruz" şeklinde konuştu.

Özgür Tort, Migros Grubu olarak bir önceliklerinin de yeni istihdam yaratmak olduğunu, 2010 yılında 6 bin kişiye yeni istihdam yarattıklarını, Ağustos'ta Şok dahil 23 bin kişilik bir aile olduklarını belirterek, "Şok'un devri ile 5 bin 600 çalışanımızın istihdamı kaybolmayıp, bu arkadaşlarımız yeni ufuklara yol alacak. Önümüzdeki bir yıl içinde ilave 4 bin 500 kişiye daha yeni istihdam imkanı vermeyi planlamaktayız" dedi.

"Ciro yüzde 34 büyüdü"

Migros markasında "tarihi bir büyüme ve erişim oranı" yakalandığını dile getiren Tort, Migros'un yılın ilk yarısında ciroda yüzde 34 oranında büyüdüğünü, Tansaş dönüşümünden sonra bu büyümenin önemli bir kısmının Anadolu'daki mağazalardan kaynaklandığını bildirdi.

Özgür Tort, 5M'lerde ikinci çeyrekte Adana ve İnegöl'e genişleme olduğunu, son olarak da İstanbul Akbatı'da 5M açtıklarını ifade etti.

Tansaş'ta Ege ve Akdeniz'e odaklanma kararının olumlu sonuçlarını gösterdiğini vurgulayan Tort, Tansaş'ın Ağustos ayında en son 6 günde 6 mağaza açtığını, Macrocenter'da ilk kez İstanbul dışına adım atarak Antalya Macrocenter'ı hizmete açtıklarını söyledi.

Online ticaret formatı olan "Migros Sanal Market"in son 2 yılda 3 kat büyüdüğünü, Migros ve 5M'lerin sayısının 373'ten 514'e çıktığını belirten Tort, bugün itibariyle yurt içinde 66 ilde toplam 701 mağazaları bulunduğunu bildirdi.

"2011 ciro hedefimiz 5,7 milyar lira"

Migros Genel Müdürü Özgür Tort, 2011 için yaklaşık 5,7 milyar lira civarında bir ciro hedefi koyabileceklerini bildirdi.

Migros Grubu olarak Türkiye'de süpermarket alanında en yakın rakiplerinin 4 katı büyüklüğe sahip olduklarını, Grubun süpermarkete odaklanarak açık ara lider pozisyonunu güçlendireceğini, büyüme yolunda süpermarketlerin ana kaldıraç olacağını söyledi.

En küçük 150 metre karelik M-Jet'e 3 bin 200 kalem ürün sunan süpermarketi sığdırdıklarını, M Migros ve Mini Tansaş'larda büyüklüklerine göre ortalama 5 bin ürün bulunduğunu ifade eden Tort, dünya standartlarına göre ortalama hiper marketlerde 25-30 bin, büyük süpermarketlerde 12-15 bin ürün, küçük süpermarketlerde 3-8 bin, küçük marketler ve indirim mağazalarında ise 600 ila bin kalem ürün bulunduğunu söyledi.

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tort, Şok'un 2010 yılı cirosunun 1,2 milyar lira olduğunu hatırlattı ve şöyle devam etti: "1,2 milyar liralık bir ciro devredilmiştir. 2011 için yaklaşık 5,7 milyar lira civarında bir hedef ciroyu koyacağız gibi görünüyor. Şok'un devri daha çok taze. İki sene açısından baktığımızda yüzde 10-11 mertebesinde bir büyümeye tekabül edecek."

Özgür Tort, yatırıma ilişkin bir soru üzerine, "2012 yatırım hedefimiz 140 ila 150 milyon TL arasında olacak. Ağırlıklı olarak yatırım portföyünde büyük mağazalar yer tutacaktır. Ama sayısal olarak küçük mağazalar daha fazla yer alacak" dedi. 2012 için haftada 2 süpermarket açmayı hedeflediklerini anlatan Tort, "Yaklaşık 100 mağaza. Bunun 50 civarındaki mağazası MM, MMM, Midi, Maxi, Macrocenter gibi büyük süpermarketlerden, bir o kadarı da küçük süpermarketlerden oluşacak." diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir