Sokak hayvanları sahiplendirilecek

Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü'nce sokak hayvanlarının kayıt altına alınarak sahiplendirilmesi konusunda çalışmalar yapılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KOCAELİ  - Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Sabri Kiriş, "Hedefimiz, sokak hayvanlarıyla ilgili eylem planı kapsamında yapılacak tüm çalışmalar sayesinde  sokak hayvanlarının sahiplenilmesi ve tüm hayvanların kayıt altına alınarak kimliklendirme işlemlerinin yapılmasıdır" dedi.  

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın "Sahipsiz Sokak Hayvanlarının Rehabilitasyonu ve Kontrol Altına Alınması Eylem Planı"yla ilgili Kocaeli'de düzenlenen toplantının açılışında konuşan Kiriş, ülkede artan çevre sorunlarıyla birlikte, hızlı kentleşme süreci sonucunda doğal yaşam ortamını kaybeden sahipsiz sokak hayvanlarının sayılarının hızla arttığını belirterek, bu durumun insan ve çevre sağlığı açısından çeşitli problemler oluşturduğunu söyledi.  

Sokak hayvanları popülasyonunun kontrol altına alınmasında en etkin yolun kısırlaştırma olduğunu dile getiren Kiriş, bununla birlikte hayvanların kayıt altına alınması sorununun da önem arz ettiğini kaydetti.  

Kiriş, bu kapsamda Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun açıkladığı eylem planı çalışmalarının hızla devam ettiğini vurgulayarak, hayvanların bilgilerinin toplanacağı veri tabanı olan "Yaban Hayatı Bilgi Sistemi" çalışmalarını da sürdürdüklerini anlattı.  

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'na göre sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların en hızlı şekilde yerel yönetimlerce kurulan veya izin verilen hayvan bakımevlerine götürülmesinin zorunlu olduğuna dikkati çeken Kiriş, "Bu kapsamda, bakanlığımızca pilot bölge seçilen İstanbul, Kocaeli ve Trabzon illerindeki sahipli hayvanların kimliklendirme çalışmalarının yapılarak kayıt altına alınması ve sokak hayvanlarının kimliklendirme, kısırlaştırma ve popülasyonlarının kontrol altına alınması hedeflenmektedir" diye konuştu.

Kiriş, pilot illerde başlatılan bu uygulamayı tüm illerde yaygınlaştırmayı planladıklarını belirterek, "Hedefimiz, sokak hayvanlarıyla ilgili eylem planı kapsamında yapılacak tüm çalışmalar sayesinde sokak hayvanlarının sahiplenilmesi ve tüm hayvanların kayıt altına alınarak kimliklendirme işlemlerinin yapılmasıdır" ifadesini kullandı.  

Kiriş'in konuşmasının ardından, Kocaeli ve İstanbul büyükşehir belediyelerinin sokak hayvanlarıyla ilgili projeleri sunum eşliğinde anlatıldı. Daha sonra, eylem planıyla ilgili görüş ve öneriler dile getirildi. 

Toplantıya, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na bağlı şube müdürlükleri, belediyelerin veteriner şube müdürlükleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir