Soma'da avukatlara kelepçeli gözaltı

Manisa'da Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi 8 avukat ilçeye eyleme geldikleri iddiasıyla kelepçeleyip gözaltına alındı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MANİSA - Manisa Valiliği dün 5 bin kişinin katıldığı ve polisin sert müdahalesiyle olaylı biten yürüyüşün ardından, bugün de ilçeye yapılması beklenen tüm gösteri, protesto ve yürüyüşleri yasaklarken, Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi 8 avukat da ilçeye eyleme geldikleri iddiasıyla kelepçeleyip gözaltına alındı.

Valiliğin yasaklama kararının ardından, il dışından gelen otobüs ve araçlar ilçe girişinde durdurularak içindekilere kimlik kontrolü yapıldı, dışarıdan gelenler ilçe merkezine alınmadı. Güvenlik güçlerinin engellemelerine rağmen durdurulan otobüslerde bulunanlardan bazıları tarlalar ve patika yolları kullanarak ilçeye girebildi. İlçe merkezinde Kaymakamlık, İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Madenci Heykeli'ne giden yollarda halkın toplu geçişlere izin verilmemeye başlandı.

Polis, ilçeye gelen Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ile üyeler Günay Dağ ve Efkan Bolaç'ın da aralarında bulunduğu 8 avukatı gözaltına aldı. Bazıları kelepçelenen avukatların eylem için ilçeye geldikleri iddiasıyla gözaltına alındığı ileri sürüldü.

Eğitim- Sen binası önünde avukatlar dışında da gözaltılar oldu. Soma'da polisin bugün gözaltına aldığı kişi sayısının 30'dan fazla olduğu belirtildi.

Bu arada dün yapılan ve polisin sert müdahalede bulunduğu yürüyüşte gözaltına alınan 9 kişiden 8'i serbest bırakılırken, 1 kişinin sorgusunun sürdüğü belirtildi.

Valilikten yapılan açıklama

Manisa Valiliği de Soma'da gösteri ve yürüyüşleri yasakladı. Dünkü yürüyüşün Soma ve Manisa dışından gelen gruplarca yapıldığını ileri süren Manisa Valiliği, olaylarla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Milletimizi derin acılara boğan elim maden ocağı kazasında kaybettiğimiz ve toprağa verdiğimiz vatandaşlarımızın acısı henüz tüm ağırlığıyla yüreklerimizde iken ve madende mahsur kalan vatandaşlarımızı kurtarma çalışmalarının yoğun bir şekilde sürdürüldüğü esnada, kanuna aykırı olarak çoğunluğu Soma ve Manisa dışından geldiği değerlendirilen grupların dün (cuma) saat 17.30 sıralarında Soma ilçe merkezinde toplanıp, yasaya aykırı olarak yürüyüşe geçtikleri görülmüştür. İl Emniyet Müdürü tarafından yaptıklarının yasaya aykırı olduğu ve dağılmadıkları takdirde zor kullanılarak dağıtılacakları belirtilip, uzun süreyle uyarıda bulunulmuştur. Çoğunluğu dışarıdan geldikleri değerlendirilen bu kişilere yönelik tepki de göz önünde bulundurularak tüm kamu kurumlarının, sivil toplum örgütlerinin ve vatandaşımızın kurtarma çalışmalarına odaklandığı bir zamanda bu eylemlerin provokatif yönü de göz önünde bulundurularak, dağılmayan gruba karşı kademeli olarak tazyikli su ve gaz kullanılmak suretiyle grup orantılı güç kullanılarak dağıtılmıştır. İçinde bulunduğumuz bu acılı ve hassas dönemde bu tür yasa dışı provokatif eylemlere bundan sonra da müsaade edilmeyeceği kamuoyuna saygıyla duyurulur."

36 kişi gözaltında

Soma'da polisin gözaltına aldığı 8 avukatın da aralarında bulunduğu 36 kişi, Soma Linyit Spor Salonu'na götürüldü. CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, spor salonuna girip gözaltılarla ilgili bilgi aldı. Daha sonra gazetecilere açıklama yapan CHP'li Özel, "Buradaki insanlar hiçbir gerekçe gösterilmeden gözaltına alındı" dedi.

Polisin kimlik kontrolü yaptıktan sonra gözaltı işlemi uyguladığını anlatan Özgür Özel, şunları söyledi:

"Bu insanlar neden bu spor salonuna getirildi? Sanırım 4 bin kişiyi gözaltına almak istiyorlar. Gözaltındakilerden 2'si yaralı, birinin kolu kırık ya da çıkık, diğerinin ise yüzünde kanama var. Hastaneye götürmek istedik, ancak arkadaşları serbest kalana kadar yanlarından ayrılmayacaklarını söylediler. Birkaç arkadaşımız da ters kelepçe yapılması nedeniyle bileklerinde kabarma var."

CHP Milletvekili Özel, gözaltına alınanların serbest bırakılması için iki milletvekilinin Başsavcıyla görüşmeye gittiğini kaydetti.

Takviye kuvvet geldi

Bir grup avukat da kimliklerini gösterdikten sonra spor salonuna girdi. Spor salonu önünde kalabalığın artması üzerine de takviye Çevik Kuvvet polisleri sevk edilerek geniş güvenlik önlemi aldı.

Gözaltındakilerin tutuldukları spor salonunda 'Baskılar bizi yıldıramaz' sloganı duyuldu. Avukatların dışında gözaltına alınanların da Somalı gençler olduğu bildirildi.

Gözaltına alınan 8'i avukat 36 kişi tutuldukları spor salonundan sağlık kontrolünden geçirilmek üzere hastaneye sevkedildi. Avukatların ifadesinin Cumhuriyet Savcısı tarafından alınacağı belirtildi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir