Soma'da kamulaştırma mitingi

301 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasının yaşandığı Soma’da ‘Özelleştirmelere, Talan ve Taşeronlaşmaya Hayır’ başlığıyla bir miting düzenlendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MANİSA - Türk-İş ve Türkiye Maden İşçileri Sendikası Ege Bölgesi Soma Şubesi tarafından düzenlenen, Türkiye Gençlik Birliği (TGB), İşçi Partisi ve Tes-İş Sendikası'nın da destek verdiği yürüyüş saat 12.00'de başladı. İlçedeki 216 Evler Sitesi önünde toplanan kalabalık, Cengiz Topel Meydanı'na gitmek üzere yürüyüşe geçti. Ellerinde ay-yıldızlı bayraklarla yürüyen kitle, Soma'daki maden ocaklarının tamamının kamu eliyle çalıştırılmasını istedi, özeleştirilmelerine karşı çıktı. Yol boşunca 'Madencinin ateşi AKP'yi yakacak', 'AKP istifa', 'Her yer Soma her yer direniş', 'Taşerona hayır', 'Birleşe birleşe kazanacağız', 'Soma uyuma madencine sahip çık' sloganları atıldı.

Türk- İş ve Türkiye Maden İşçileri Sendikası Ege Bölgesi Soma Şubesi tarafından düzenlenen, Türkiye Gençlik Birliği (TGB), İşçi Partisi ve Tes-İş Sendikası'nın da destek verdiği yürüyüş saat 12.00'de başladı. İlçedeki 216 Evler Sitesi önünde toplanan kalabalık, Cengiz Topel Meydanı'na gitmek üzere yürüyüşe geçti. Ellerinde ay-yıldızlı bayraklarla yürüyen kitle, Soma'daki maden ocaklarının tamamının kamu eliyle çalıştırılmasını istedi, özeleştirilmelerine karşı çıktı. Yol boşunca 'Madencinin ateşi AKP'yi yakacak', 'AKP istifa', 'Her yer Soma her yer direniş', 'Taşerona hayır', 'Birleşe birleşe kazanacağız', 'Soma uyuma madencine sahip çık' sloganları atıldı.

Yürüyüş Cengiz Topel Meydanı'nda son bulurken, siyah baret takan madencilerin de aralarında bulunduğu grup, kömür ocağı faciasında yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunup, İstiklal Marşı'nı okudu.

Ölen madencilerden bazılarının çocukları burada, gökyüzüne siyah güvercinler bıraktı ve ardından miting başladı.

"Özelleştirme, rödovans, taşeron ölümdür"

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Ege Bölgesi ve 1 Nolu Soma Şube Başkanı Ali Gökmen, Cengiz Topel Meydanı'ndaki miting alanına dolduran 7 bin kişiye seslendi. Gökmen, kömür ocaklarının Soma'da hayat kaynağı olduğunu, iş, ekmek verdiğini belirtip şunları söyledi:

"Hükümetin özelleştirme uygulamaları, işverenin gözü dönmüş kar hırsı Soma'ya hayat veren bu ocakları, 301 canımızı bizden alan ölüm ocaklarına dönüştürdü. 301 canımıza rahmet diliyorum. Bu son olsun, ölüm ocakları istemiyoruz. Bugün binlerce emekçi, emek dostu, bu alanda katliamın baş sorumlularının tehditine, baskılarına rağmen toplandı. Hiçbir baskıya boyun eğmedik, eğmeyeceğiz. Hükümetin özelleştirme uygulamalarının, işverenlerin azgın kar hırsının kurbanı olmak istemiyoruz. Özelleştirme, rödovans, taşeron ölümdür. Özelleştirme değil kamulaştırma istiyoruz. Kamuda istihdam, sağlıklı, güvenli çalışma ortamında, insanca ücret almak istiyoruz. Bu taleplerimiz yerine getirilene kadar mücadelemize devem edeceğiz." 

Miting, Gökmen'in konuşmasının ardından Türkiye Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, Türkiye Maden-İş Sendikası Genel Sekreteri Vedat Ünal, Türkiye Maden-İş Sendikası Teşkilatlandırma Sekreteri Hasan Hüseyin Yıldız ve diğer sendikacıların, birlikte kalabalığa karanfil atmasıyla sona erdi. (DHA)