”Son bilirkişi çalışmalarından henüz haberimiz yok”

Bakan Dinçer, Dursunbey'de meydana gelen grizu patlamasına ilişkin kazanın sebebini bilmediklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Dursunbey'deki grizu faciasında 13 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatarak, "Bunun sorumluluğunun ağır olduğunu hep beraber görmemiz gerekiyor" dedi.
Dinçer, Hilton Otel'de düzenlenen, "Kadın İstihdamının Artırılmasına Yönelik Stratejisi Geliştirme Projesi Kapanış Toplantısı"na gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. 
"Balıkesir'de meydana gelen patlama, madendeki bir eksiklikten mi kaynaklanıyor?" sorusu üzerine Bakan Dinçer, madenle ilgili son bilirkişi çalışmalarından henüz haberlerinin olmadığını söyledi. Konunun yargıya intikal ettiğini hatırlatan Dinçer, savcının 3 kişilik bir bilirkişi heyeti oluşturduğunu, ancak ocaktaki yangından dolayı heyetin dün öğle saatlerine kadar ocağa giremediğini belirtti.
Bakan Dinçer, "Öğleden sonra ne tür çalışmalar yapıldı, nasıl bir bulgu elde edildi, bilemiyoruz. Bizim ilk gördüğümüz şey bu maden ocağındaki hem yöneticilerin hem de sahiplerinin diğerlerine göre nispeten daha bilinçli bir çalışma yaptığı yönündeydi. Altyapısı daha düzgündü. İş güvenliği ile ilgili tedbirleri daha çok almış, şeklindeydi. Ama kazanın sebebini bilmediğimiz için ayrıntılı yorum yapamadık. Hala da yapamıyoruz" diye konuştu.
Olayla ilgili bazı tutuklamalar olduğunu anımsatan Ömer Dinçer, çok şahsi ihmaller olmamasını umduğunu söyledi. Dinçer, savcının raporunu görmeden bir değerlendirme yapmanın doğru olmayacağını vurgulayarak, "Her şeye rağmen 13 insanımızı kaybettik. Bunun sorumluluğunun ağır olduğunu hep beraber görmemiz gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.
"Bakanlıkça, maden ocaklarının denetimi konusunda bir çalışma yapılmasının planlanıp planlanmadığının" sorulması üzerine Bakan Dinçer, yaklaşık 1 yıldır denetim sisteminde yeni bir yaklaşım tarzı benimsemeye çalıştıklarını dile getirdi. İşletmelerini tek tek denetlemeye güçlerinin yetmediğini, bu nedenle tek tek denetleme yerine özellikle iş sağlığı ve güvenliği konusunda bir bilinç oluşturmaya yönelik çabaları olduğunu kaydetti. 
Buna dayalı bir proje başlattıklarını ifade eden Dinçer, iş sağlığı ve güvenliği açısından madencilik, inşaat, gemi inşaatı gibi riskli sektörleri tespit edeceklerini ve bu riskli sektörlerle ilgili özellikle maluliyeti, meslek hastalığını ve ölümlü kazalara sebebiyet veren ara faktörleri tespit ettiklerini anlattı. 
Dinçer, ölenlerin ailelerine ve yaralananlara ilk günkü ihtiyaçlarını karşılamak üzere acil fon yönetiminden destek vereceklerini belirterek, "Ölenlerin yakınlarına 10 bin, hastanede tedavi altında olanlara 7 bin, ayakta tedavi olup evlerine gidenlere 5 bin lira destek vereceğiz" dedi.
Maden ocağındaki yangın halen söndürülemedi
Gelişmeleri bölgede takip eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürü Mehmet Hamdi Yıldırım, maden ocağındaki incelemelerin devam ettiğini söyledi. Grizu patlamasından sonra başlayan yangının halen söndürülemediğini dile getiren Yıldırım, şöyle konuştu:
"Biriken gaz halen yanıyor. Tünel şeklindeki ocakta yangının sönmesi için baraj yapıldı. Önce yangının sönmesi bekleniyor, ardından soğutma çalışmalarına başlanacak. Bu sürecin en az 5-6 gün sürmesi bekleniyor. Gaz ölçümleri sürekli yapılıyor. Yangın devam ettiği için içeri girilemiyor."
Bu konularda ilginizi çekebilir