Son saldırılar, terörle mücadelede kararlılığı artırdı

Başbakan Erdoğan, şehit ailelerine başsağlığı diledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TBMM - Terörle mücadelenin kararlılıkla devam edeceğini vurgulayan AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, muhalefetin Anayasa değişikliğine ilişkin tavrını sert bir dille eleştirdi.

Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada terörist saldırılarda şehit olan askerlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dilerken, "Bu saldırılar bizim terörle mücadele azim ve kararlılığımızı daha da güçlendirir" dedi.

1 Mayıs kutlamalarını değerlendiren Başbakan, şöyle konuştu:

"1 Mayıs'ı, 1 Mayıs havasında kutladık. Dün Taksim 100 bin kişiyi ağırladı. Tarihi gün yaşandı. 33 yıl aradan sonra böyle bir zemini hazırlamanın mutluluğu içindeyiz. Kimsenin bu iktidardan kopara kopara aldığı bir şey yok. Kopara kopara alma güçleri varsa 1977'den beri neredeydiler? Türkiye bu bayram manzarası için 32 yıl beklemek zorunda kalmıştır. Türkiye nihayet bunu başarmıştır. Bu, Türkiye'nin demokratikleşme mücadelesinin bir eseridir. Kirli senaryoların sahiplerine bir kez daha sesleniyorum: Başaramayacaksınız. Hiçbir şey elde edemeyeceksiniz. Karanlık senaryoların tamamı sorgulanıyor, gün yüzüne çıkıyor. Türkiye'nin bu kirli oyunları görmesini istiyorum. Başımızı öne eğmeyeceğiz. Türkiye'nin düşmanlarını sevindirmeyeceğiz. Düşmana inat aydınlık yarınlara yürüyeceğiz. "

Anayasa değişikliği çalışmaları

Başbakan Erdoğan, TBMM'de devam eden Anayasa değişikliği çalışmalarına da konuşmasında yer verdi. Erdoğan, şöyle konuştu:

"Anayasa değişikliği için fedakarane çalışmanız için şükranlarımı sunuyorum. Gece gündüz demeden Meclisin nasıl çalışacağını gösterdiniz. Olumlu oy veren her milletvekiline teşekkür ediyorum. Meclis, tarihinin en önemli çalışmalarından birini ortaya koymuştur. Tarihe altın harflerle not düşülmüştür. Hiçbir vesayete boyun eğmediğiniz için bu millet sizden ziyadesiyle memnundur. 'Yeter söz de karar da milletindir' deme yürekliliğini gösterdiniz. Şimdiden isimlerinizi tarihe yazdırdınız. Böyle tarihi bir çalışmanın parçası olduğum için onur duydum, Rabbime şükrettim. 10 günlük performansla Türkiye'nin vekili olduğunuzu gösterdiniz. Ağır imtihandan başarıyla çıktınız. Size oy vermeyenler de eminim sizden razıdır. Ak ile kara 10 günlük anayasa maratonunda güneş gibi ortaya çıkmıştır. Muhalefet partilerinin liderleri tüm inandırıcılıklarını kaybetmiştir.

Neden vekillerin hayır oyu vermesini engelliyorsunuz? Kendi arkadaşlarınıza neden güvenmiyorsunuz? Gelin oyunuzu kullanın. Hayır diyecekseniz, hayır deyin ama oyunuzu kullanın. Muhalefetin bu acı halini görünce demokrasi adına üzülüyorum.

Anayasa Mahkemesine gideceklerini söylüyorlar. Artık Anayasa Mahkemesi ana muhalefet mahkemesi haline geldi. Yaptıkları iş bu. Niçin referandumdan korkuyorsunuz? Niçin millete gitmekten korkuyorsunuz. Siz mahkemeye biz millete gideriz. AK Parti ile CHP arasındaki fark budur.

Milletvekillerine takipçi koyduğumuz söyleniyor. Ayıp. Her şey kameraların önünde oluyor.

İkinci tur görüşmelerinde de özveriyle süreci devam ettireceğiz. TBMM'nin ardından son sözü milletimiz söyleyecek. Allah yolunuzu açık etsin, bahtınızı açık etsin.''

"Sıfatlar farklı, amaç hep aynı"

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önceki gece Nazimiye'de, dün Lice'de Mehmetçiğe tetik çeken zihniyet ile Taksim'de 1977'de işçinin üzerine kurşun yağdıran zihniyet arasında hiçbir fark olmadığını ifade ederek, ''Çorum'u, Kahramanmaraş'ı, Gazi Mahallesi'ni, Sivas'ı kana bulayan zihniyet ile Danıştayda kan döken zihniyet arasında hiçbir fark yoktur. İsimler, etiketler, sıfatlar, tetikçiler farklı olabilir ama her birinin nihai, ortak amacı Türkiye'nin kardeşliğine, birlik ve bütünlüğüne, huzur ve istikrarına kast etmektir'' dedi.

Başbakan Erdoğan, anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur görüşmeleri öncesinde, partisinin grup toplantısında gündemdeki konuları değerlendirdi.

Erdoğan, konuşmasına, Tunceli'nin Nazimiye ilçesinde Sarıyayla Karakolu'na yapılan saldırıda şehit olan askerler ile şehit teğmene Allah'tan rahmet, ailesi ve yakınlarına başsağlığı, yaralılara şifa dileyerek başladı. Erdoğan, bu tür saldırıların, terörle mücadele azim ve kararlılıklarını, bu noktada atacakları adımları daha da güçlendireceğini ifade etti.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü dün tam bir bayram havasında kutladıklarına işaret eden Erdoğan, Taksim Meydanı'nın, 32 yıl aradan sonra dün yüz bini aşkın işçiyi, memuru ağırladığını söyledi. Taksim'de tarihi bir gün yaşandığını ifade eden Erdoğan, yaşanan küçük olumsuzlukları istisna tuttuğunu, bunların nereden kaynaklandığının belli olduğunu belirtti. Erdoğan, ''Milletvekili arkadaşlarımız orada bizleri temsilen bulundular. Oradaki gelişmelerle ilgili kimin ne dediği bizi çok ilgilendirmiyor'' dedi.

CHP'yi eleştirdi

CHP liderinin grup toplantısında ''her yolla mücadele edeceklerini'' söylediğini ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:

''Son derece çirkin, son derece münasebetsiz bir benzetme de yaparak kendisini Churchill'e, bu ülkenin hükümetini de Hitler'e benzetiyor. Eğer illa Hitlere benzetecek bir siyasi figür arıyorlarsa, kendi genel merkezlerindeki eski genel başkan fotoğraflarına baksınlar. Orada Führer'e özenip, kendisine 'Milli Şef' dedirtmiş genel başkanlarının Hitlervari bıyıklarının altından kendilerine gülümsediğini görecekler. Ona baksınlar.

Bir kere şunu hatırlatmakta fayda görüyorum; AK Parti seçimle, milletin oylarıyla, milletin kararıyla iktidara gelmiştir. Vakti zamanı geldiğinde millet emanetini aldığında da milletin hükmüne boynunu eğer ve kenara çekilir. Ama şahsım, CHP liderinin kendisi yerine koyduğu Churchill ile ilgili tarihi bir hususu burada dikkatlerinize sunuyorum. Winston Churchill, 1915 yılında Çanakkale'de kahraman Mehmetçiğin yüreğini, bedenini, ruhunu ortaya koyarak yaptığı vatan savunmasında tarihin asla unutmayacağı ağır bir mağlubiyet almıştır. Çanakkale'nin geçilemeyeceğini çok ağır zaiyat vererek idrak eden Churchill, Mehmetçik karşısındaki bu ağır hezimet sonrasında İngiltere'de Bahriye Nazırlığından istifa etmek zorunda kaldı. Eğer CHP lideri kendisine Churchill'den örnek arıyorsa buyursun Çanakkale Savaşına baksın.''

Bu konularda ilginizi çekebilir