Son yılların en şiddetli kar yağışı kapıda

Yeni yıla iki gün kala Türkiye son yılların en şiddetli soğuk ve kar yağışı dalgası ile karşı karşıya...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye yeni yıla girmeye hazırlanırken Meteoroloji'den gelen kar yağışı uyarıları da doruğa ulaştı. Son yılların en şiddetli kar yağışını taşıyan soğuk hava dalgası, bu akşamdan itibaren Karadeniz üzerinden yurda giriş yapacak. 

İstanbul'a yarın ulaşması beklenen kar, Kocaeli, Sakarya, Yalova ve Balıkesir başta olmak üzere geniş bir bölgeyi etkisi altına alacak. Hava sıcaklıklarında 15 dereceye kadar varan düşüşler yaşanacağını belirten uzmanlar vatandaşları uyarıyor.

Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan uyarılarda, bugünden itibaren Karadeniz üzerinden yurda giriş yapacağı belirtilen soğuk hava dalgasının, çarşamba günü İstanbul'a ulaşmasının beklendiği belirtildi. 

Açıklamada, "Salı günü, Marmara'nın doğusu ve Batı Karadeniz kıyılarının yağmurlu, akşam saatlerinden sonra Batı Karadeniz'in iç kesimlerinin karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Çarşamba günü, kuzey, iç ve doğu kesimlerinde görülmesi beklenen kar yağışlarının, Marmara'nın doğusu ile Karadeniz kıyılarında kuvvetli ve yer yer yoğun olacağı tahmin edilmektedir. Perşembe günü İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova ve Balıkesir'in kuzeyi ile Doğu Anadolu'nun güneydoğusunda yer yer yoğun olacağı tahmin edilmekte olan kar yağışının, cuma günü de etkisini sürdürmesi beklenmektedir" denildi.

CUMARTESİ YURDU TERK EDİYOR

Cumartesi günü, yağışlı sistemin Marmara'nın doğusu, Karadeniz, İç Anadolu'nun doğusu, Doğu Anadolu ile Güneydoğu Anadolu'nun doğusunda etkili olduktan sonra yurdu terk etmesinin beklendiğini belirten uzmanlar, "Hava sıcaklıklarının çarşamba gününden itibaren ülkemiz genelinde hissedilir derecede (8-15 derece) azalacağı tahmin ediliyor. Ülkemizde beklenen kar yağışları ve soğuk hava nedeniyle başta ulaşımda aksamlar olmak üzere buzlanma, don ve sağlık sorunları gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir" uyarısında bulundu. 

HAVA ULAŞIMINA SİS ENGELİ

Öte yandan Ankara'da sabah saatlerinde etkili olan sis ise sürücülere zor anlar yaşatırken, Kayseri’de de yoğun sis nedeniyle bazı uçuşlar iptal edildi, bazı uçuşlar da rötar yaptı. 

Kayseri Havaalanı yetkililerinden alınan bilgilere göre, dün gece uçuş yapması beklenen Türk Hava Yolları, Onur Air ve Pegasus Hava Yolları'nın uçuşları kötü hava şartları nedeniyle iptal edildi. Bugün sabah gerçekleşmesi beklenen Türk Hava Yollarının 3 uçuşu yoğun sis nedeniyle iptal edildi. Türk Hava Yollarının bugün ayrıca saat 14.20’de yapacağı uçuşu rötar nedeniyle saat 15.00’e ertelendi.

Bugün Pegasus Hava Yolları'ndan Kayseri’ye saat 10.00’da gelmesi beklenen uçak da rötar nedeniyle saat 18.35’e ertelendi. Türk Hava Yolları vatandaşların mağdur olmaması için saat 15.55’e ek sefer koyduğu öğrenildi. Yetkililer, sefer iptal ile rötarların meteorolojik şartlardan ve pist onarım, bakım çalışmalarından dolayı kaynaklandığını belirtti.

SİS VE BUZLANMAYA DİKKAT

Çanakkale ve İzmir başta olmak üzere Ege Bölgesi'nde de etkisini sürdüren soğuk hava dalgasına, sabah saatlerinden itibaren etkili olan yoğun sis de eşlik edince, Çanakkale Boğazı transit gemi geçişlerine kapatıldı. Sis nedeniyle Çanakkale-Eceabat feribot seferleri iptal edilirken, Çanakkale-Kilitbahir feribot seferleri ise normal seyrinde devam etti.

İzmir'de ise çarşamba gününden itibaren hava sıcaklığındaki düşüşle birlikte buzlanma, don ve fırtınaya karşı tedbirli olunması uyarısında bulunuldu. Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, çarşamba gününden itibaren Karadeniz üzerinden gelen aşırı soğuk ve yağışlı hava kütlesinin hafta sonuna kadar İzmir ve çevresinde etkili olmasının beklendiği bildirildi. Aşırı soğuk hava nedeniyle hava sıcaklığında hissedilir (10-12) derecede azalma görüleceği, perşembe günü İzmir'in kuzey ilçelerinde (Bergama, Kınık), cuma günü ise doğu ilçelerinde (Ödemiş, Kiraz, Beydağ) hafif kar yağışının olmasının beklendiği kaydedilen açıklamada şu uyarılarda bulunuldu:

"Rüzgarın kuzey ve kuzeydoğu (Poyraz) yönlerden kuvvetli; kıyılarda fırtına şeklinde esmesi beklenmektedir. Hava sıcaklığında çarşamba gününden itibaren beklenen azalma sonucu; özellikle gece ve sabah saatlerinde orta kuvvette, iç kesimlerde de kuvvetli buzlanma ve don olayı beklenmektedir. İzmir il ve ilçelerinde kuvvetli buzlanma ve don olayına bağlı ulaşımda görülecek aksamalar ile kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtınanın (50-70 km/saat) olumsuz etkisine (çatı uçması, ağaç ve tabela devrilmesi vb) karşı vatandaşların tedbirli ve dikkatli olmaları gerekmektedir."

REKOR EKSİ 18 İLE AĞRI'NIN

Kışın etkisini sürdürdüğü Doğu Anadolu Bölgesi'nde ise gece en düşük hava sıcaklığı, sıfırın altında 18 derece ile Ağrı'da kaydedildi. Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Sibirya yüksek basıncının etkisindeki Doğu Anadolu Bölgesi'nde gece en düşük hava sıcaklığı, sıfırın altında 18 derece ile Ağrı'da ölçüldü. Hava sıcaklıkları, bölgedeki diğer illerde ise sıfırın altında olmak üzere Kars'ta 15, Erzincan'da 11, Ardahan ve Erzurum'da 9, Iğdır'da 8, Tunceli'de 4 derece oldu.

Bölgede bugün havanın öğle saatlerine kadar parçalı ve az bulutlu, öğle saatlerinden itibaren çok bulutlu geçmesi, sabah ve gece saatlerinde buzlanma ve don olayı ile yer yer sis ve pus oluşması bekleniyor. Günün en yüksek hava sıcaklıklarının Tunceli'de 10, Erzincan ve Iğdır'da 7, Erzurum, Kars ve Ardahan'da 2, Ağrı'da ise sıfırın altında 4 derece olacağı tahmin ediliyor. Kayak merkezlerindeki kar kalınlıkları Erzurum Konaklı Kayak Merkezi'nde 45, Palandöken Kayak Merkezi'nde 40, Sarıkamış ilçesindeki Cıbıltepe Kayak Merkezi'nde 9 ve Erzincan'daki Ergan Kayak Merkezi'nde 8 santimetre ölçüldü.