”Sorunun çözümünde elimizden geleni yapacağız”

Babacan, Tkeşelaşvili'yle görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye'nin, Gürcistan'ın bağımsızlığı, egemenliği ve toprak bütünlüğüne verdiği önemin çok açık olduğunu, bunu defalarca dile getirdiklerini, bu konuda kendilerine verdikleri desteği de tekrar teyit ettiklerini bildirdi.

Babacan ve Gürcistan Dışişleri Bakanı Eka Tkeşelaşvili, Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'ndeki görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Babacan, Türkiye'ye çalışma ziyaretinde bulunan Tkeşelaşvili ile çok faydalı görüşmeler yaptığını söyledi. Görüşmede Kafkasya'daki son gelişmeleri detaylarıyla ele aldıklarını ifade eden Babacan, "Hem bu gelişmeleri bölgesel anlamda hem de bu gelişmelerin küresel etkileri konusunda değerlendirme yapma imkanımız oldu" diye konuştu.

Babacan, görüşmede, son dönemde meydana gelen gelişmelerden duydukları endişeyi kendisine açıkça ifade ettiğini belirterek, Türkiye'nin, Gürcistan'ın bağımsızlığı, egemenliği ve toprak bütünlüğüne verdiği önemin çok açık olduğunu, bunu defalarca dile getirdiklerini, bu konuda kendilerine verdikleri desteği de tekrar teyit ettiklerini bildirdi.

Ali Babacan, Türkiye ile Gürcistan arasındaki ilişkilerin son derece sağlam, kültürel, ekonomik ve stratejik temellere dayandığını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Son haftalarda yaşanan gelişmeler, kuşkusuz bizi büyük kaygı ve endişeye sevk etmiştir. Yaşanan gerginlikler ve tartışmalardan sonra, şimdi gerilime taraf olan herkesin, soğukkanlı şekilde, bir kez daha ciddi bir şekilde değerlendirme yapması gerektiğine inanıyoruz. Bu tür gerilimlerin kazanan tarafının olmadığını ve herkesin bir şekilde geleceğinden bir şeyler kaybettiğini, daha önce yaşanan tecrübelerden de biliyoruz. Kafkasya'da son derece dar bir alanda iç içe yaşayan halkların geçmişleri olduğu gibi gelecekleri de ortaktır. Bizim hep beraber bu geleceği şekillendirmek için çalışmamız gerekiyor."

Kafkasya'da barış ve istikrarın sağlanmasının, bölgenin sınır komşusu olan Türkiye açısından hayati önem taşıdığına dikkati çeken Babacan, "Aynı zamanda Kafkaslar'ın Türkiye ve Türkiye üzerinden Avrupa ile bağlantısı yine son derece önemlidir. Ülkemizin bu çerçevede önemli sorumlulukları bulunmaktadır. Türkiye hangi koşullar altında olursa olsun, sorunların barışçıl yöntemlerle ve diyalog yoluyla çözülmesi için elinden gelen gayreti sürdürmeye devam edecektir" diye konuştu

Tkeşelaşvili: Avrupalı bir çözüm olması gerekir

Türkiye'ye çalışma ziyaretinde bulunan Tkeşelaşvili, Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında, iki ülke arasında yapılan görüşmelerden çok memnun olduklarını bildirdi. Tkeşelaşvili, "Dostluklar kara günde belli olur" şeklindeki atasözünü hatırlatarak, "Biz de Türkiye'nin bu kara günlerde desteğini görmekten çok memnunuz. Sadece insani yardım koridorunu açması açısından değil, aynı zamanda Türkiye'den siyasi bir destek aldık. Türkiye çok açık bir şekilde Gürcistan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğinden yana olduğunu belirten ilk devletlerden birisi oldu. Uluslararası hukukun temel prensipleri Rusya tarafından ihlal edilirken bizim bu desteği görmemiz çok anlamlı oldu" diye konuştu.

Gürcistan'da yaşanan problemin sadece Gürcistan'ın problemi değil, bunun Avrupa meselesi olduğuna dikkati çeken Tkeşelaşvili, Gürcistan'ın, Rusya'nın Avrupa'nın sınırlarının yeniden çizilmesi yönünde silahlı girişimlerde bulunduğu küçük bir ülke olduğunu ifade etti.

Rusya'nın bu şekilde etkinliğini artırmak istediğini, kendi kontrolünde bir ülkeler birliği arzu ettiğini ifade eden Tkeşelaşvili, bu soruna çözümün de Avrupalı bir çözüm olması gerektiğini dile getirdi.