Soylu: 9 ayda bin 68 terörist öldürüldü

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, terörle mücadeleye ilişkin, "Bin 68 ölü, 27 yaralı, 369 sağ, 289 teslim. Son 9 ayın rakamları. Bu, ortaya koyduğunuz kararlılığın, dirayetin ve mücadelenin sonucudur." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, terörle mücadelede 9 ayın bilançosunu açıkladı. 

Soylu, çeşitli programlara katılmak üzere geldiği Muş'tan, beraberinde Vali Seddar Yavuz, Muş Milletvekili Mehmet Emin Şimşek ve Belediye Başkanı Feyat Asya ile Malazgirt ilçesine geçti.

Malazgirt'te kaymakam Soner Kırlı, Bulanık Kaymakamı Hacı Arslan Uzan, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Serdar Uğurlu, AK Parti İlçe Başkanı Kenan Deniz ve kurum amirleri tarafından karşılanan Soylu, İlçe Jandarma Komutanlığını ziyaret etti.

Soylu, burada askerlere hitaben yaptığı konuşmada, özellikle terörle mücadele konusunda çok önemli bir dönemin içinde bulunulduğunu belirterek, memleketin her noktasında tüm güvenlik güçlerinin anlayış, uyum ve heyecan birlikteliği içinde olduğunu söyledi.

Bugün itibarıyla sadece jandarmanın 143 operasyon yaptığını, sadece Lice'de 10 bin jandarma, polis ve güvenlik korucusunun şu anda uyuşturucuya, terör örgütüne karşı büyük bir kararlılıkla operasyon gerçekleştirdiğini anlatan Soylu, şöyle devam etti:

Konuşmasında 9 ayda binin üzerinde teröristin ölü ele geçirildiğine, bunun önemli bir rakam olduğuna dikkati çeken Soylu, terör örgütünden kaçışları ve gelişleri sağlamanın terörle mücadele konusunda kendilerine çok ciddi başarı sağlayacağını vurguladı. Soylu, şu bilgileri verdi:

"Buradan sadece bin 256 barınak ve sığınak son 9 ayda imha edildi. Kato'dan son rakamlar geldi. 107 sığınak. İplerle merdivenler yapmışlar. Kendilerine büyük yaşam alanları oluşturmuşlar. Şu anda terör örgütünü çıldırtan en önemli meseleler birincisi Lice'de, ikicisi İkiyaka Dağlarında üçüncüsü de Kato'da ve diğer bölgelerde gerçekleştirilen operasyonlardır. Kentlerde aynısını yapıyoruz. Sözde meclisleri emniyet teşkilatımız takip ediyor. Bin 68 ölü, 27 yaralı, 369 sağ, 289 teslim. Son 9 ayın rakamları. Bu ortaya koyduğunuz kararlılığın, dirayetin ve mücadelenin sonucudur. Dikkat de önemli. Son 9 ayda 360 olay engellendi. Bu da önemli bir rakamdır. Bu, güvenlik kuvvetlerimizin ortaya koyduğu başarının sonucudur. Biz çalışacağız, gayret edeceğiz ve bu melanetten ülkemizi temizleyeceğiz. Bu ekonomimizi güçlendirecek. Gençlerimiz hayallerini, yarına ait umutlarını kuvvetlendirecekler. İnsan kaynağımız daha etkin hale gelecek. Topraklarımız daha bereketli hale gelecek. Kato'da gördük. Beytüşşebap'taki bölgenin tamamı hem mükemmel bir arazi hem muhteşem yaylalar. Yarım milyon hayvan beslenir oralarda. Bu bizim ortak görevimiz."

"Yeni nesil füzeler dolaşıyor"

Kato Dağı'nda 52 gündür operasyonların devam ettiğini, şu anda mağaraların bazılarının boşaltıldığını söyleyen Soylu, 2 bin 900 rakımda mağaraların üstten delinerek kontrol edildiğine dikkati çekti.

Soylu, bazı mağaraların teröristler tarafından tuzaklandığının değerlendirildiğini belirterek, şöyle dedi:

"786 silah. Bunların içinde doçka, biksi, kaleş, havan var. Biz her şeyin farkındayız. Yeni nesil füzeler geliyor. Nereden geldiği belli. Dost diye bildiklerimizin iş birliği yaptıkları, yapmaya çalıştıkları, oradan oraya taşıdıkları yeni nesil füzeler. Terör örgütünün finansal gücü de zayıflıyor. En önemli gücü belediyeler, buralarda ihalelerdi. Sivil toplum örgütleri üzerinden sözde yardım adı altında yardım toplamalarıydı. Bunların her birine teker teker müdahale ettik ve etmeye devam ediyoruz veya sözde vergilendirme adı altında vatandaşlardan haraç almaktı. Bunlarla ilgili hep birlikte büyük bir mücadeleyi gerçekleştiriyoruz. Aydoğan paşamızın söylediği güzel bir söz vardı. Sadece kilosuyla Kato'da 2 bin 100 katırın üzerinde ancak taşınabilir ele geçirilenler. Hacime bakıldığında 7-8 bin katıra çıkar. Bu az bir rakam değil. 8 bin katır dağa çıkaracaksın üzerine yük koyacaksın, onların yüklerini mağaralara indireceksin, tekrar getireceksin, götüreceksin. Anlaşılan çok uzun yılların birikimi orada. Hesap edemedikleri şey bu milletin ve devletin gücüdür. Allah bizimle beraberdir. Dünyada tanımadığımız, tanıdığımız birçok millet var. Onları burayı kendi en önemli güvenlik alanları olarak görüyorlar. Bu nedenle bu kardeşliği hep birlikte devam ettireceğiz. Bu coğrafyanın en önemli gücü birliği ve kardeşliğidir. Hep onun üzerine oynuyorlar. İşimiz sadece güvenlik hadisesini gerçekleştirmek değil, onların bu ülkenin içine koymaya çalıştıkları fitneyi elimizin tersiyle bertaraf etmektir."

'Şimdi bu hamlenin zamanıdır'

Kaymakamların, valilerin, emniyet teşkilatının, jandarmanın terör örgütüne katılanların aileleriyle temas kurmalarını isteyen Soylu, "Özellikle suça karışmamışlar. Burada çok başarılı oluyoruz. Aileleriyle temas kurdukları anda ikna çabaları olumlu sonuç veriyor. Bu da terör örgütüne vurulacak en önemli darbelerden biridir. Tek tek bütün ailelere gidip ne olursunuz biz ne kadar bu terör örgütüyle mücadele veriyorsak beraber bu terör örgütünü bu ülkenin toprakların tarihinden silelim ve tasfiye edelim. Bunu hep birlikte gerçekleştirelim. Bunu, adım adım Muş, Diyarbakır, Mardin, Bitlis, Şırnak, Siirt, Hakkari'de, her yerde adım adım yapmakla mükellefiz. Şimdi bu hamlenin zamanıdır. Terör örgütünü tamamen tüketmenin zamanıdır." diye konuştu.