Sözleşme düzenlemek artık daha kolay! Damga vergisinde köklü değişiklikler yolda

Güneri GÖZÜAÇIK - YMM

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Meclis’ten geçen ve yakın zamanda Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesini beklediğimiz Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 1964 yılından beri yürürlükte olan damga vergisi kanunda mükellefler lehine oldukça önemli değişiklikler yapıldığı dikkati çekmekte. 

► Sadece bir nüsha üzerinden vergi alınacak 

Bir nüshadan fazla olarak düzenlenen kağıtlarda orana dayalı olarak yapılan vergilemede artık sadece bir nüsha üzerinden vergi alınacaktır. Miktar esaslı vergileme olan maktu vergilemede ise eskiden olduğu gibi her nüshadan ayrı vergi alınacaktır. 

► Sözleşmenin müeyyidesi mahiyetindeki taahhütlerde vergileme 

Bugüne kadarki uygulamada esas sözleşmede yer alan bedel ile yine bu sözleşmede yer alan pey akçesi, cayma tazminatı, ücret tevkifi, cezai şart gibi bu sözleşmenin müeyyidesi mahiyetinde olan taahhütler için tespit edilen bedel kıyaslanmakta ve en yüksek olanı üzerinden vergileme yapılmaktaydı. Öyle ki, sözleşme konusu iş için belli tutar bulunmasa bile yalnızca cezai şart bedeli üzerinden de vergi alınmaktaydı. Son düzenlemeye göre ise bu taahhütleri içeren ayrı bir sözleşme düzenlenmedikçe sadece bu taahhütler dolayısıyla vergileme yapılamayacaktır. 

► Sigorta yatırma taahhütleri üzerinden vergileme artık mümkün değil 

Taraflar çoğunlukla sözleşme konusu işin gereği olarak bazen sözleşmeci tarafl ardan birinin kamu kurumu olması nedeniyle zorunlu bazen de ihtiyari olarak sigorta yaptırılması konusunda mutabık kalmakta ve bu hususa ilişkin olarak sözleşmelere sigorta yatırılacağına ilişkin ifadeler koymaktadırlar. Her ne kadar sigorta sözleşmeleri Kanun’a ekli 2 sayılı tabloda vergiden istisna edilen kağıtlar arasında yer alsa da, sözleşmelere konulan bu ifadeler nedeniyle, eğer sözleşmenin imza edildiği tarihte yine bu sözleşme gereğince düzenlenmiş bir sigorta poliçesi varsa sigorta bedeli ile sözleşme konusu iş için belirlenen bedel üzerinden hesaplanacak damga vergisi kıyaslanmakta ve yüksek olan ödenmekteydi. Öyle ki matrah sigorta bedeli olacağından bazen oldukça yüksek tutarlarda vergi hesaplanabilmekteydi. Yeni düzenleme ile sözleşme veya diğer kağıtlarda yer alan sigorta yaptırma taahhütleri damga vergisinden istisna edilen kağıtlar arasına alınmaktadır. 

► Özel tüketim vergisi mevzuatı gereğince düzenlenen tüm taahhütnameler vergiden istisna 

Bugüne kadarki uygulamada yayınlanmış olan sirküler ile Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğleri ekinde yer alan taahhütnameler tek tek sayılmak suretiyle hangilerinin taahhütname kapsamında damga vergisine tabi olacağı belirlenmişti. İdarenin konuyla ilgili görüşü bu yönde olsa da, vergi yargısının söz konusu beyannamelerde yer alan “kararname ve tebliğ esaslarına göre hareket edileceğinin beyanının” taahhüt olarak kabul edilemeyeceği yönünde verdiği kararlar sabit hale gelmiştir. Yapılan son değişiklikle ile Özel Tüketim Vergisi Kanunu ve aynı kanunun ilgili mevzuatı uyarınca düzenlenen tüm taahhütnameler vergiden istisna tutulmak suretiyle çok isabetli bir düzenleme yapılmıştır. 

Bir sonraki yazımıza yapılan değişikliklere yer vermeye devam edeceğiz.