SPK, TFF'den acil şike kararı bekliyor

SPK Başkanı Akgiray, şike soruşturması konusunda kararın doğru veya yanlış abir an önce piyasaya gelmesi gerektiğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, futboldaki şike iddialarıyla ilgili olarak, "Eğer şike veya başka bir olay varsa ve bu, bir kağıdın, hisse senedinin, firmanın piyasa değerini etkileyecekse, bu bilginin bir an önce piyasaya gelmesi fevkalade önemli. Bu nedenle kurumların  bu konuda kararsızlıkta ısrar ediyor olması hoş değil. Yanlış veya doğru, bir karar alınıp o kararın piyasaya duyurulması lazım" dedi.

"Eğer şike varsa ve bu yapılırken borsadan veya diğer sermaye piyasalarından başkalarının pahasına haksız kazanç çıkmışsa, bunun şikeden bile ağır suç olacağını ve yapanı kimsenin kurtaramayacağını" belirten Akgiray, SPK olarak, konuyla ilgili şirketin bir sezon boyunca tüm işlemlerini incelediklerini, hatta iddia edilen maç tarihlerindeki hareketlere baktıklarını" kaydetti.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile SPK arasındaki anlaşma için Washington'da bulunan Akgiray, düzenlediği basın toplantısında futbolda şike iddialarına yönelik soruları da yanıtladı.

Akgiray, konuyla ilgili "varsayımsal" bazda konuşacağını vurgulayarak, öncelikle Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor olmak üzere 4 takımın anonim şirket olarak borsada işlem gördüğünü hatırlattı.

"Bu dört kulüp arasında arasında şike yaptığı iddia edilen bir takımın puanının silinmesi, şampiyonluğunun alınması, kümesinin düşürülmesi halinde halinde, bunun şirketinin değerini de etkileyeceğine" dikkati çeken Akgiray, bu şirketlerin binlerce küçük yatırımcısı olduğunu belirterek, "başkalarının yaptığı yanlış yüzünden, çoğunluğu masum olan yatırımcıların zor durumda, mağdur kalmasının doğru birşey olmadığını" kaydetti.

Akgiray, sözlerine şöyle devam etti:

"Dolayısıyla bir olay, şike veya başka bir olay, bir kağıdın, bir hisse senedinin, bir firmanın piyasa değerini etkileyecekse, o haberin, o bilginin piyasaya hemen ulaşmasını sağlamak bizim görevimiz. Yatırımcılar bilsin ki burada bir risk var. Bu bilginin bir an önce piyasaya gelmesi fevkalade önemli. Bu nedenle kurumların bu konuda kararsızlıkta ısrar ediyor olması hoş birşey değil. Çünkü herşey havada kalıyor.

Yanlış veya doğru, bir karar alınıp o kararın piyasaya duyurulması lazım. Belki işin hukuki boyutu yavaşlığı gerektiriyor, ona karışamayız ama biz sermaye piyasaları açısından belirsizliğin bir an evvel ortadan kalkmasında büyük fayda görüyoruz. Dolayısıyla bu belirsizlik ortadan kalkmazsa, işin rakamsal riski, boyutu daha fazla büyüyecek, daha büyük sıkıntı olacak".

Akgiray, belirsizlik konusunda Türkiye Futbol Federasyonu'nu (TFF) mu kastettiği sorusuna ise "evet" yanıtını verdi.

Tüm işlemler incelemede

Akgiray, bir soru üzerine, şike konusunun doğrudan SPK'yı ilgilendirmediğini ama eğer şike varsa, şirketin bu şikenin negatif etkisinden arındırılmasını sağlamanın kendi alanlarına girdiğini söyledi.

SPK'nın bu şirketlerin birleşmesini engelleyip engellemeyeceğine dair bir soru üzerine Akgiray, birleşmedeki değeri belirleyen parametreleri düzeltmenin gündeme gelebileceğini söyledi. Akgiray, "Çünkü futbolcuların bir değeri var toplam. Kötü ihtimal hukukunda o değer ne olur ona bakmak lazım. Biz hem federasyona hem de şirkete bu ihtimali iyi değerlendirmeleri gerektiğini yazılı olarak bildirdik. Herkes şimdi olayın ciddiyetinin farkında" dedi.

"Soruşturmadan bu yana spekülasyon endişesi var mı?" sorusu üzerine de Akgiray, "Bu konuya çok dikkatli bakıyoruz. Yani bir kişi değil, birkaç kişi sürekli izliyor, kim alıyor, kim satıyor, önce ne oldu. Hatta o iddia edilen maç tarihlerindeki hareketlere bakıyoruz. Bir sene öncesine gittik, geçmişe bakıyoruz, birçok şeye bakıyoruz" dedi.

Devreye değil, her yere gireriz

Akgiray, bir soru üzerine şunları kaydetti:

"Bakın hep varsayımla konuşuyoruz, yanlış anlaşılmasın, eğer şike varsa ve şike yapılırken borsadan veya diğer sermaye piyasalarımızdan başkalarının pahasına haksız kazanç varsa, bu şikeden bile ağır bir suçtur. Kimse bunu yapanı kurtaramaz. O zaman da bizi ilgilendirir. Bir olayı, haber niteliği taşıyan bir olayı kullanarak, içeriden örtülü kazanç gibi birşey yapılırsa bu büyük suçtur. O zaman devreye değil, her yere gireriz".

Akgiray, bir soru üzerine, konuyla ilgili şirketin tüm işlemlerini incelediklerini, birkaç bin kişinin izlendiğini ifade etti. Akgiray, bir soru üzerine, SPK olarak eğer gerekirse halka açık spor küluplerine dair bir düzenleme yapabileceklerini söyledi.

SPK ile ABD Borsası işbirliği

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ile ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) arasında Washington'da ikili işbirliği anlaşması imzalandı.

Türkiye ile ABD arasında ekonomik ve ticari işbirliğinin güçlendirilmesi amacı doğrultusunda, iki ülke "sermaye piyasalarında işbirliği" ve "İstanbul Finans Merkezi" başlıklarında işbirliği imkanlarının geliştirilmesi için bir süredir ortak çalışmalar yürüten SEC ve SPK arasında, bu çerçevede iki taraflı "düzenleyici diyalog" olarak adlandırılan bir resmi işbirliği mekanizması oluşturulmasına karar verilmişti. Bu kapsamda, SPK Başkanı Vedat Akgiray ile SEC Başkanı Mary Schapiro tarafından SEC'in Washington'daki merkezinde bir "görev tanım belgesi" imzalandı.

Anlaşma üç sahayı kapsıyor

Akgiray, SEC ile yaptıkları anlaşmanın da üç sahayı kapsadığını bildirdi.

Bunlardan birinin SEC ile SPK uzmanlarının Türkiye'nin bölge ve çevresindeki ülkelerdeki sermaye piyasası uzmanlarına eğitim vermesi olduğunu belirten Akgiray, bu kapsamda Ekim ayında İstanbul'da SEC uzmanlarının da katılacağı ortak bir konferans düzenleyeceklerini söyledi.

 Akgiray, bu çerçevede Balkanlar, Ortadoğu, Kafkasya ve Avrasya olmak üzere çoğunlukla çevre bölgelerden gelen sermaye piyasasıyla ilgili yönetici uzmanlara SPK ve SEC uzmanlarının eğitim vereceğini anlattı.

İkinci olarak, küresel ekonomik krizin ardından dünyada finansal regülasyonun yetersizliği ve eksikliği konusunda birçok tartışmalar olduğuna dikkati çeken Akgiray, iki yıldır tüm toplantılarda dünya için yeni bir regülasyon yapısının konuşulduğunu hatırlattı. Ancak bu tartışmaların yürütüldüğü uluslararası teşkilatlarda birçok farklı sesin ortaya çıktığını belirten Akgiray, "Bazen daha sessiz şekilde işbirliği ve ortak anlayış geliştirme ihtiyacı oluyor. Bu anlaşmayla bu konuda ABD ile daha yakın çalışmaya karar verdik" dedi.

Üçüncü olarak da anlaşmanın, özellikle suçlarla ilgili konularda yapılan araştırmalarda istihbarat ve bilgi paylaşımını daha hızlı hale getirmeyi amaçladığını belirten Akgiray, genellikle bu tip konuların bürokrasi nedeniyle çok yavaş işlediğini, bu anlaşma sayesinde sürecin hızlanmasını ümit ettiklerini söyledi.

SEC'in Çin, Hindistan, Japonya ve Kore'den sonra sadece Türkiye ile bu anlaşmayı yaptığına dikkati çeken Akgiray, "Bu, Türkiye'ye verilen, son yıllarda daha net gördüğümüz önemin göstergesi" ifadesini kullandı. Akgiray, "Anlaşma nedeniyle karşı taraf gayet mutlu, biz de mutluyuz. Anlamlı ve faydalı bir ilk adım oldu. Tabii ikinci adımda da bu anlaşmayı hayata geçirmek lazım" diye konuştu.

Temasları kapsamında ziyaret ettiği Dünya Bankası'ndaki Türk çalışanlarla kriz ve bankanın projeleri gibi konuları konuştuklarını dile getiren Akgiray, birçok konuda Dünya Bankası ile işbirliğinin artırılabileceğini gördüklerini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir