SSM, 26 milyar dolar tutarında 250 proje yürütüyor
Projelerin %24'ü yurt içi geliştirme, %57'si ortak üretim, %10'u hazır alım, %9'u da konsorsiyumlardan oluşuyor.
ANKARA - Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, şu anda yürüttükleri 26 milyar dolar tutarında 250 proje bulunduğunu belirterek, bu projelerin yüzde 24'ünü yurt içi geliştirme, yüzde 57'sini ortak üretim, yüzde 10'unu hazır alım, yüzde 9'unu da konsorsiyumların oluşturduğunu söyledi.
Bayar, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde (ETÜ) düzenlenen ''Savunma Sanayii Teknoloji Paylaşımı Semineri''nin açılışında yaptığı konuşmada, SSM'nin görevleri ve çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.
Savunma Sanayii Müsteşarlığının (SSM), Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) modernizasyonu ve savunma sanayisinin geliştirilmesi görevlerini üstlendiğini belirten Bayar, bazen bu iki görevin çakıştığını kaydetti. İhtiyacın acilen karşılanması gereken durumlarda yurt dışından alım yapıldığını, bu durumda yerli sanayinin gelişimi için adım atılamamış olduğunu anlatan Bayar, bazen ise ihtiyacı yerli sanayinin karşılaması için çalışmalar yapıldığını ve ihtiyacın karşılanmasının zaman aldığını ifade etti. Bu dengenin kurulmasının yerli sanayinin yeteneğine bağlı olduğunu dile getiren Bayar, yerli sanayinin gelişimi konusunda TSK'nin anlayış gösterdiğini ve bu sayede savunma sanayinin geliştiğini kaydetti.
Kamuoyunda savunma sanayisine çok para harcandığına yönelik eleştiriler bulunduğunu ifade eden Bayar, Türkiye'de teknoloji yatırımı yapan tek kamu sektörünün kendileri olmadığını, sağlık, enerji gibi bir çok kamu sektörünün de teknoloji yatırımları yaptığını belirtti. Bayar, yetkililer tarafından, ilaç harcamalarına bu sene 10 milyar lira harcandığının açıklandığını, savunma sanayisine ise 3 milyar dolar harcandığını bildirdi. SSM olarak, bu ihtiyacın mümkün olduğunca yerli sanayi tarafından karşılanması için çalışmalar yaptıklarını anlatan Bayar, ''Bu konuda sanayiyi geliştirmek zorlu ve riskli bir yol, sonuçta başarısızlıkta olabiliyor. Risk alıp bunu gerçekleştirmeye çalışıyoruz'' dedi.
SSM'nin şu anda 250 proje yürüttüğünü anlatan Bayar, şunları kaydetti:
''Şu anda 26 milyar dolarlık devam eden projemiz var. Öncelikle ihtiyaç bize bildirilince , bunu yerli sanayimizde yapıp-yapamayacağımıza bir bakıyoruz. Eğer yapamıyorsak, yurt dışından alıyoruz. Ancak dışardan alıyorsak, aldığımız ülkeye 'siz de bizim sanayimizden bir şeyler alacaksınız' diyoruz. Buna offset anlaşması deniliyor. Yurt dışından yaptığımız alımların hepsinde offset anlaşması var. Örneğin, Ostim'deki küçük bir firma Boeing'e uçak parçası yapıyor. Boeing bu firmayı offset anlaşması ile buluyor. Gerçi ilk başta bu zorlama bir alım, ancak bizim sanayimizin rekabetçiliği var, kaliteyi sağlıyor ve güvenilirliği var. Bu nedenle bağlantı bir kez kuruldu mu bir daha kopmuyor. Bu sistem her alanda kullanılabilir. Hızlı tren, tıbbi cihazlar, haberleşme gibi bir çok sektörde offset uygulanabilir. Şu anda 12,4 milyar dolarlık offset anlaşmamız var. Bunun 4,4 milyar dolarlık bölümü gerçekleştirildi, 8 milyar dolarlık bölümü ise önümüzdeki 10 sene içerisinde gerçekleştirilecek projelerden oluşuyor.''
Bayar, devam eden 26 milyar dolarlık projenin yüzde 24'ünü yurt içi geliştirme, yüzde 57'sini ortak üretim, yüzde 10'unu hazır alım, yüzde 9'unu da konsorsiyumların oluşturduğunu belirtti.
SSM olarak, ihtiyaçların yurt içinden karşılanma oranını, verimliliği artırmayı, bunun yanı sıra yan sanayi geliştirmeyi amaçladıklarını belirten Bayar, ''TSK'nın kara platformu ihtiyaçlarının tamamının yerli sanayiden karşılanması amaçlanıyordu. Tamamını yerli sanayiden karşılıyoruz. Bütün kara araçları yerli sanayide yapılıyor. Su üstü platformlarının yerli sanayiden karşılanması amaçlanıyordu, bunu da tamamen yerli sanayiden karşılıyoruz. Hava araçlarının tasarımı ve üretiminin yerli sanayiden karşılanması öngörülüyor. Bu, çok zor teknolojiler gerektiriyor. Ancak dün milli savaş uçağının ilk adımı atıldı. 10-15 yıllık bir hedef. Dünyada sadece 5-6 ülkenin yapabildiği bir şey. Bunun ilk adımı da atılmış oldu'' diye konuştu.