Stanford Üniversitesi'nden "Osmanlıca" atağı

ABD'nin dünyaca ünlü Stanford Üniversitesi Osmanlıca kürsüsü açmaya hazırlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

NEW YORK - Amerika'nın Kaliforniya eyaletindeki dünyaca ünlü Stanford üniversitesi Osmanlıca kürsüsü açmak için çalışmalarına hız verdi.
Stanford Üniversitesi'nde çalışan ve Osmanlıca kürsüsünün sorumluluğunu üstlenen Prof. Burçak Keskin Kozat, Türkiye'nin son yıllardaki ekonomik gelişimi ve uluslararası politikada kendini göstermesi ile Arap Baharı sürecinin Stanford öğrencilerinin bölgeye olan ilgisini artırdığını söyledi.
Üniversiteye Osmanlıca kürsüsü açılması çalışmalarının proje direktörlüğünü yürüten Prof. Kozat, Standford Üniversitesi bünyesinde Turkish Studies Initiative (Türkçe Çalışmaları İnisiyatifi) adı altında sürdürdükleri çalışmanın belli bir noktaya geldiğini ve Osmanlıca kürsüsü için gerekli olan fonun yarısı için sponsor bulunması durumunda diğer yarısının üniversite tarafından karşılanması sözünü aldıkları belirtti.
Kozat, gerekli finansmanın sağlanması için heyecanla çalıştıklarını belirterek, "Türkçe Çalışmaları İnisiyatifi bünyesinde hedefimiz öğrencilere lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde önce modern Türkçe, sonra da Osmanlıca öğretmek" dedi.
Kozat, Stanford bünyesinde oluşan güçlü bir Osmanlı tarihi kadrosunun kendilerine de güç verdiğini belirtti.
Üniversite çatısı altındaki din araştırmaları bölümünde, Sufizm, Afrika ve Orta Asya konularını çalışmak isteyen öğrencilere hocaları tarafından bu konuları iyi çalışabilmenin tek yolunun bir dönem söz konusu coğrafyalarda etkin güç olan Osmanlı'nın dilini öğrenmekten geçtiğinin vurgulanmasının da öğrencilerin yeni ve eski Türkçe'ye olan merakını arttırdığı belirtiliyor.
 
Modern ve eski Türkçe, coğrafya için bir anahtar
 
"Arap baharınında etkisi ile, Ortadoğu coğrafyasını çalışmak isteyen öğrenci sayısında oldukça artış var. Modern ve eski Türkçe'yi öğrenmek onlar için bu coğrafyanın kapısını açan bir anahtar değerinde" diye konuşan Kozat, Üniversite öğrencilerinin Türkçe ve Osmanlıca'ya hızla artan ilgisinin kendilerini bu yola ittiğini söyledi.
Üniversite bünyesinde ders veren bazı Türk hocalar da Stanford öğrencilerinin Türkçe ve Osmanlıca'ya olan ilginin artmasında dolaylı rol oynuyor. Stanford Üniversitesi Dini Çalışmalar Akademisi Üyesi Özgen Felek'in, İslami literatür, Sufizm, Rüya Kültürü, Anlatıbilim, Aydınlatma Sanatı, Minyatür ve Osmanlı İmparatorluğu isimleri altında verdiği derslerin bölgenin tarihi, dili ve kültürüne olan ilgiyi arttırdığı kaydedildi.
Türkiye'nin Arap Baharı sürecindeki aktif rolünü inceleme gereği duyan akademi mensuplarının bölgesel değişimler, Türk dış politikası ve Arap coğrafyasında yaşanan değişimi öğrenmek adına bölge dillerine ilgisinin her geçen gün arttığı ifade ediliyor.
 
Batı Yakasında bir ilk olacak
 
Amerika'nın Chicago, Princeton, Harvard gibi orta ve doğu yakasında yer alan üniversitelerde, Ortadoğu çalışmaları bölümlerinin altında Osmanlı, Türkçe çalışmaları, Kanuni Sultan Süleyman Kürsüsü gibi çalışmalar bulunurken, ABD'nin batı bölgesinde ilk kez Stanford Üniversitesi bu tür bir kürsüyü açacak.
 
Üniversite hocalarından destek
 
Stanford İnsani ve Fen Bilimler Dekanı Prof. Richard Saller, üniversite bünyesinde açılması planlanan Osmanlıca Kürsüsü için destek verdiğini belirterek, "Küresel iddiaları olan bir üniversite olarak, Türk ve Osmanlı Araştırmalarını müfredatımızın ayrılmaz bir parçası haline getirmek Standford'un bir sorumluluğudur" dedi.
Stanford Üniversitesi Akdeniz Çalışmaları Forumu Direktörü Prof. Shahzad Bashir ise Osmanlı Devleti ve ardından gelen devletlerin bilinmesinin beşeri ve sosyal bilimler için önemli bir husus olduğunu belirtirken, "Osmanlı İmparatorluğu'nun önemi onun sınırlarının çok uzağına ulaşır. O, politik olduğu kadar kültürel bir güç olarak da yüzyıllar boyunca Avrupa, Asya ve Afrika genelinde gelişmeleri etkiledi. Batı akademilerinin bunu anlaması biraz süre almıştır. Fakat şimdi bu komşu bölgelerde çalışan bizler için kuşkusuz, Osmanlı dünyasını anlamak ve hesaba katmak gerekmektedir" diye konuştu.
 
Cumhurbaşkanı Gül'ün ziyareti etkili oldu
 
Geçen yıl Mayıs ayında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Stanford Üniversitesini de kapsayan Silikon Vadisi gezisinin etkili olduğunu ifade eden Prof. Burçak Keskin Kozat, "Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'ün ziyareti çok olumlu oldu. Keşke daha fazla liderimiz üniversiteyi ziyaret etse" dedi.
Kozat, herhangi bir ülkenin üst düzey yöneticilerinin ziyaretlerinin öğrencilerin ilgi alanlarının yönlendirilmesinde büyük etki oluşturduğunu belirtirken, Türkiye'ye olan ilginin artmasında Cumhurbaşkanı Gül'ün ziyaretinin de çok olumlu etkilerinin olduğunu belirtti.