Stok bitince marketler çevre temalı poşete geçecek

Alışveriş poşetleri ücretli olunca, kullanım yüzde 70 azaldı. Market reklamı taşıyan poşetler tepki çekti. (Beyza Coşkuntürk)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BEYZA COŞKUNTÜRK

Ücretli hale getirilen alışveriş poşeti kullanımının uygulamanın başladığı ilk haftada yüzde 70 azaldığını söyleyen Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Mustafa Altunbilek, "Marketlerin stokları bitince mart ayı gibi çevre mesajlı poşetlere geçilecek" diye konuştu. Altunbilek, uygulamayı desteklediklerini ve mağaza başına plastik poşet giderini aylık 12 bin TL olarak hesaplandığında ekonomik yükün açığa çıktığını söyledi.

TPF ol arak uygulamanın 2 yıldır gündemlerinde olduğunu ifade eden Altunbilek, "Hızla artan nüfusla birlikte gıda erişimi, israf, çevre konuları giderek önem kazanıyor. 1 Ocak 2019'dan itibaren uygulanan Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu destekliyoruz" dedi.

Tüketicilerin 15 mikronun altında olan, gıdanın doğrudan temas ettiği ve hijyen için ihtiyaç duyulan 'hışır' diye adlandırılan birincil ambalaj poşetlerini marketlerin şarküteri, unlu mamuller ve manav reyonunda ücretsiz olarak temin edebileceklerini anımsatan Altunbilek, şunları anlattı: "Diğer plastik alışveriş poşetleri ise 25 kuruşa satılacak. 25 kuruşa satılacak her poşette barkod olacak. Bu barkodla kasadaki çıktısına göre 15 kuruşluk kısmı çevreyi koruma adına fona aktarılacak. Geri kalan 10 kuruş market kasasına giriyor. Ancak bir poşetin maliyeti 12 kuruş dolayısıyla her poşet başına perakendecilerin cebinden 2 kuruş çıkıyor. Bu da totalde mağaza başına 12 bin TL olarak yansıyor. Federasyonumuz çatısı altında , 4 bine yakın, sektörün genelinde ise 31 binin üzerinde market şubesi var. Bu da maliyetin boyutunu ortaya koyuyor. Üyelerimizin stokları bittiğinde, çevre konusunda mesajların yer aldığı poşetlere geçeceğiz"

Öte yandan Altunbilek, tüm tartışmalara rağmen vatandaşın kısa sürede uygulamaya alıştığını söyledi.

50 TL'lik alışverişe bez çanta hediye edilebilir

Amacın 25 kuruşa poşet satmak olmadığını; asıl amacın poşet kullanımını en alt seviyeye indirmek olduğunu vurgulayan Altunbilek, "Her market farklı kampanyalar yapabilir. Örneğin, 50 liralık alışverişe 1 bez çanta hediye edilebilir" diye konuştu. Altunbilek, şu anda marketlerde 1.25 kuruştan 2.50 kuruşa kadar geri dönüşümlü çanta satışına başladıklarını, nostaljik rengarenk filelerin de ilgi çektiğini söyledi. Geçen yıl 10'uncu kez düzenledikleri 'Yerel Zincirler Buluşuyor' konferansının ana gündeminin de çevre olduğunu aktaran Atunbilek, konferansta bez çantaların tanıtımını yapıp hediye ettiklerini söyledi.

Günde 50 milyon poşet tüketiliyor

Türkiye'de plastik alışveriş poşeti kullanımı 40 yıl önce başladı. Kişi başına poşet kullanımı 440 adet. Türkiye'de günde 50 milyon, yılda ise 20 milyar poşet tüketiliyor. Poşetin kullanım ömrü ölçümlere göre 15 dakika. Alışverişten 15 dakika sonra poşetlerin yüzde 40'tan fazlası ya atılıyor ya da çöp poşeti olarak kullanılıyor. Ancak bu poşetler doğada ancak 800 yılda yok oluyor. Her yıl 8 milyon ton plastiğin okyanuslara karışarak doğayı tehdit ettiği belirtiliyor.